Není to tak dávno, kdy CZ NIC vydal report týkající se registrace domén s tématem koronaviru. Na začátku roku jsem psal článek na téma Jak si vedla česká doména v roce 2019. Dnes jsem objevil i report od ICANN z jednoho webináře, který rovněž popisuje report ohledně domén s koronavir tématikou. Pojďme se v dnešním článku na tyto domény podívat.

České domény a koronavirus

V dubnu 2020 vydal CZ NIC zprávu s názvem COVID-19 v doméně .cz, která obsahuje informace o zaregistrovaných doménách po 1. lednu 2020 s tématikou COVID-19.

Vybrány a otestovány byly domény, které obsahují některé z klíčových slov: coronakoronavirusrouskrespiratorepidemdezinfekckarantencovidpandemffp2ffp3

Samozřejmě, že tyto klíčová slova nepokryjí 100% všechny domény, které se této tématiky týkají, ale něco napoví.

Registrace domén

Ve dvou níže uvedených grafech CZ NIC zobrazuje denní počet registrací s tématikou COVID-19 (domény obsahující klíčová slova viz. výše) a běžný denní počet zaregistrovaných domén. Všimnou si můžete data 10.3.2020 kdy byl nárůst zaznamenán.

Pro detailní zobrazení grafu použijte prosím odkaz na zprávu od CZ NIC.

 

První doména, které nesla tématiku COVID-19 byla koronavirus.cz a byla zaregistrována 23. ledna 2020 a nikoho asi nepřekvapí, kdo dělal web, který na této doméně běží 🙂 Během ledna a března (1.1. – 31.3.) bylo zaregistrováno na 1209 domén, které se týkaly COVID-19. Což je podle mého velice zajímavé číslo.

Obsah domén

Další graf níže zobrazuje hrubý nástřel toho, co na zaregistrovaných doménách běží. Termínem „zástupná stránka“ CZ NIC nazývá klasické parkovací stránky, které webhostingy zobrazují před tím, než je na domény nahrán obsah.

Pro detailní zobrazení grafu použijte prosím odkaz na zprávu od CZ NIC.

 

Na většině zaregistrovaných domén jsou stránky různých dobrovolnických organizací (například těch, které šijí a rozdávají roušky), eshopy, které prodávají produkty s touto tématikou (roušky, respirátory, dezinfekci aj.) a další. Nicméně největší počet byl zřejmě zaregistrován k možné spekulaci a řada z nich tedy nemá žádný obsah.

Nejpopulárnější domény

Podle DNS crawleru, který CZ NIC používá, níže naleznete tabulku 20ti nejnavštěvovanějších stránek s COVID-19 tématikou. K náhledu máte i informace o sledování DNS dotazů pro danou doménu.

 

Pro detailní zobrazení grafu použijte prosím odkaz na zprávu od CZ NIC.

K datu 31. března 2020 se kvůli pandemii COVID-19 zvýšil celkový počet doménových jmen registrovaných pod .cz přibližně o 0,09 %. V některých dnech tvořily registrace domén souvisejících s koronavirem i kolem 15–20 % všech registrací.

Uvádí CZ NIC ve svém reportu.

 

Generické domény a koronavirus

Od počátku pandemie koronaviru došlo k prudkému nárůstu doménových jmen souvisejících s virem. Mnoho lidí v komunitě ICANN má pochopitelné obavy, že tyto domény se snažily situaci využít a pomocí těchto registrací propagovaly systémové zneužívání a nebo se mohlo jednat o podvodné stránky. Toto vše se projednávalo na tomto webináři, který se uskutečnil 11 června 2020.

Odkazy:

Metoda kontroly domén

ICANN

U generických domén se budeme logicky bavit o vyšších počtech domén, než tomu bylo u CZ domén. Zdá se, že existují stovky tisíc domén, které se týkají COVID-19 a byly zaregistrovány od začátku pandemie. Nicméně doménový průmysl počítá s tím, že jen nepatrná část z nich byla zneužita a obsahovala škodlivý obsah a nebo byla zneužita k jinému druhu podvodu.

Na nedávném webináři bezpečnostní odborník ICANN Sion Lloyd řekl, že do konce května ICANN našel 662 111 domén, které se na první pohled zdály být spojeny COVID-19.

ICANN monitoroval širokou síť a analyzoval soubory zóny pro všechny gTLD a hrstku ccTLD pro klíčová slova jako “covid”, “corona”, “mask”, “quarantine” a “lockdown” ve více jazycích. 

ICANN zašel ve svých klíčových slovech ještě o krok dál, když analyzoval a hledal varianty homoglyfů, jako je nahrazení O v Covidu 0(nulou), což přineslo další domény na seznam.

Skutečný počet domén, které podle všeho odkazují na virus a jeho dopad, je více než 170 000, řekl Lloyd.

Slovo „mask“ bylo častěji nalezeno než „corona“, ale méně často než „covid“.

Výzkum byl proveden jako součást pokusu ICANN poskytnout registrům a registrátorům data, která by mohli použít ke zmírnění zneužívání domén, jako je prodej falešných vakcín, podvody nebo phishingové útoky.

Zajímavá je i tabulka týkající se jazyků, který na doménách je.

Jazyk % Domén
English 94,21 %
German 2,13 %
French 1,26 %
Spanish 0,71 %
Dutch 0,68 %
Turkish 0,59 %
Italian 0,14 %
Hindi 0,11 %
Malay 0,08 %
Japanese 0,04 %
Portuguese 0,02 %
Chinese 0,02 %

 

TUCOWS

Graeme Bunton z TUCOWS prozradil a ukázal data, která odrážejí, že počet domén s tématikou COVID-19 dosáhl 300 registrací denně a to na svém vrcholu v březnu.

Společnost TUCOWS nechala svůj tým, pro dodržování předpisů, ručně zkontrolovat každou doménu a zjistila, že pouze 0,5% bylo použito pro jasně škodlivé účely.

Velká většina – asi 70% – byla zaparkovaná a nebo bez obsahu.

Zajímavé COVID-19 domény

  • https://sacoronavirus.co.za – Oficiální jihoafrický web o COVID19
  • https://spreadartnotviruses.com – umělecký projekt o COVID-19
  • https://covidsurvey.ca – Průzkum o COVID-19

 

Afilias

Jim Galvin ze společnosti Afilias uvedl, že v březnu dosáhl registr každý týden téměř 900 registrací domén s tématikou COVID-19 a to ve svých 25 gTLD. Vzorek porovnával a zaznamenal 4792 domén týkajících se COVID-19.

Public Interest Registry (PIR)

Brian Cimbolic z PIR uvedl, že do konce května bylo zaregistrováno celkem 14 700 ORG domén s tématikou COVID-19, přičemž začátkem dubna bylo dosaženo vrcholu více než 500 registrací za jediný den.

 

 

Tento trend byl jedinečný. Lze to pozorovat i v počtu registrací domén. V příštím článku se ještě blíže podíváme na CZ doménu. Čekám na data od Jana Horáka a tak dojde k doplnění a podíváme se blíže na českou doménu.

Máte nějaké domény týkající se COVID-19? Jaké? 🙂