Dnes Pátek - obcasny-dest 9°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Novým místostarostou Prahy 5 je Martin Damašek
Radnice Prahy 5 ve Štefánikově ulici. Foto: archiv

Novým místostarostou Prahy 5 je Martin Damašek

Místostarostou Prahy 5 se po rezignaci Naděždy Priečinské (TOP 09) stal dosavadní předseda školského výboru Martin Damašek (TOP 09). Na funkci předsedy výboru rezignoval, nový zatím určen nebyl. Rozhodli o tom zastupitelé městské části.
martin-damasek

Bc. Martin Damašek, M.A.

Dosavadní místostarostka odůvodnila svoje odstoupení střetem zájmů starostky Renáty Zajíčkové (za ODS), která provozuje soukromé gymnázium v budově městské části, vhodné podle Priečinské pro vybudování chybějící základní školy. Zástupci ODS uvedli, že důvodem je špatná práce Priečinské, což politička odmítla. Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha se nachází v budově kousek od tramvajové zastávky Klamovka. Od roku 2013si ji pronajímá od radnice. Před tím tam byla základní škola. Zajíčková je majitelkou školy a před tím, než se loni v září stala starostkou, tam působila jako ředitelka.

Bývalý starosta Daniel Mazur (Piráti), kterého loni ve funkci vystřídala Zajíčková, navrhl na program usnesení vyzývající radu a starostku k tomu, aby se smlouva s gymnáziem vypověděla a v budově vznikla základní škola. Zastupitelé bod na návrh Zajíčkové hlasy koaličních ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5 z programu stáhli s odůvodněním, že návrh je nedostatečně připravený.

„Dejte mi prosím čas na to, abych to mohla kvalitně, pečlivě a komplexně zpracovat," řekla Zajíčková, která má v gesci školství.

Důvody rezignace Priečinské i tak zastupitelé řešili několik hodin. „Koalice byla velmi nespokojena s vaší prací, s tím, že jste se na radnici vyskytovala sporadicky a s kolegy jste komunikovala minimálně," uvedl směrem ke končící političce místostarosta Lukáš Herold (ODS).

Priečinská to popřela. Jde podle ní o to, že z důvodu starostčina střetu zájmů iniciovala v TOP 09 odchod z koalice, ale v klubu převládl opačný názor. Doplnila, že za devět měsíců ve funkci do rady předložila třetí nejvyšší počet předkládaných materiálů, aniž by si nechala platit poradce.

Rezignující místostarostka dále řekla, že nekritizuje samotný fakt pronájmu školy gymnáziu, protože to v dané době mohlo být s ohledem na malý zájem ze strany rodičů rozumné. Problém je podle ní to, že smlouva byla uzavřena na deset let s opcí na dalších deset, což je nestandardní a radnici to neumožňuje pružně reagovat na změnu podmínek. Zajíčková byla podle ní na straně nájemce, takže to nebyla její chyba. „Ale dnes má možnost tuto situaci napravit," míní.

Zajíčková řekla, že se řídí zákonem a hlasování, která by se mohla týkat jejích osobních zájmů, se neúčastní. Zopakovala, že důvody uváděné Priečinskou jsou podle ní zástupné.

Zmínila také fakt, že od doby, kdy nastoupila do funkce, musí spolupracovat s kriminální policií, která řeší milionové vývody peněz z radnice či obrovské odměny pro úředníky. To se podle ní dělo i v době předchozích starostů z TOP 09. „To může být důvodem toho, co se teď odehrává kolem mé osoby," řekla.

Nově zvolený místostarosta Damašek řekl, že jako bývalý radní má znalosti jak o majetkové, tak školské gesci. Dodal, že sám v Košířích bydlí a vyřešení nedostatku míst ve školách v oblasti bude jeho prioritou. „Pokud se mi to nepodaří a nebudou tam v brzké době výsledky, tak je pro mě otázkou, jestli ve funkci setrvávat," řekl.


Autor: ČTK

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Zastupitelé Prahy 1 odvolali Čižinského z funkce předsedy Kontrolního výboru

13. března 2024 v 09:17

Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) z funkce předsedy Kontrolního výboru odvolalo na svém zasedání v úterý 12. března Zastupitelstvo Prahy 1. Návrh na odvolání podpořila většina 14 z celkem 27 zastupitelů. Důvodem jsou pochybení Čižinského v tzv. kauze Donlič. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí...

Další články
Nahoru