29.06.20 Život s kočkou

Kočka v posteli

Mnoho koček rádo využije příležitosti a spí v posteli se svými majiteli. Není se čemu divit, vždyť kočky mají rády teplo a pohodlí, takže měkké lůžko je pro ně nanejvýš lákavé. 

I když to na první pohled nevypadá, kočky nejsou tak nezávislé, jak se prezentují. Tím, že s vámi spí, dávají najevo, že chtějí trávit čas ve vaší blízkosti. Kočky byly odjakživa během spánku zranitelné, proto společné spaní je také známkou důvěry. 

Pokojová lvíčata
Spánek a odpočinek v blízkosti „svých“ lidí odpovídá způsobu života šelem žijících ve smečkách, což jsou z kočkovitých jedině lvi. Všechna zvířata žijící ve skupinách si nejlépe odpočinou právě pod ochranou svých soukmenovců. Je tedy možné, že i kočky se cítí spokojeněji a bezpečněji ve společnosti lidské rodiny. 

Teplo a pohodlí nade vše
Navíc kočky mají rády teplo a kde jinde se lépe ohřát než v posteli, zvlášť když jsou k vám přitulené. Možná si všimnete, že je vaše kočka přítulnější během zimních měsíců, kdy je pro ni vaše tělesné teplo ještě lákavější. Postel je taky velmi pohodlná, takže se jim v ní líbí. 

To je moje 
Některé teorie dokonce tvrdí, že kočky považují vaši postel za svoje teritorium. Zkrátka si myslí, že vaše postel je jejich postel a jsou tak „hodné“, že vás v ní nechávají spát.

Ano, nebo ne?
Měli byste spát se svou kočkou v posteli? Je to na vašem rozhodnutí. Někteří lidé by zvíře v posteli nesnesli, jiní si to neumí jinak představit. Existují výhody a nevýhody, takže je důležité zvážit plusy a minusy a posoudit, která varianta vám lépe vyhovuje.

Výhody

Je to příjemné
Přitulená kočka je roztomilá a mazlení zlepšuje náladu a ulevuje od stresu. Není nic příjemnějšího, než se po náročném dni přitulit do postele s kočkou a dobrou knihou.

Zlepšení vztahu
Čím více času strávíte s vaší kočkou v úzkém kontaktu, tím navážete silnější pouto. Kočka spící po vašem boku se brzy se stane vaším nejlepším přítelem. 

Nevýhody

Chlupy, nečistoty, paraziti, alergie
Kočky mohou na svých tlapkách přinést nejrůznější špínu nebo stelivo z kočičího záchodu. Pokud má váš mazlíček přístup ven, může v srsti donést i parazity (blechy, klíšťata, sametky atd.). Kočka by měla být proto pravidelně odčervovaná, očkovaná a ošetřená antipirazitiky. Dalším rizikem je alergie a nepříjemné je i ulpívání chlupů na povlečení.

Noční buzení
Počítejte s tím, že kočky vás budou budit. Ať už tím, že se po vás v noci projdou, kousnou vás do nohy, nebo si v 5 hodin ráno začnou hrát s míčkem nebo se hlasitě dožadovat snídaně. Většina bytových koček tráví v době vaší nepřítomnosti hodně času spaním. A když si pak zapomenete po příchodu z práce dostatečně pohrát, přebytečnou energii si vybijí jinak. Třeba právě nočním buzením. 

Foto: pikrepo.com