Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Budete trávit dovolenou v České republice? Pozor na klíšťata!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 876x )

Dovolenou v České republice letos plánuje více Čechů, než tomu bylo v minulých letech. Věděli jste, že v naší zemi je dlouhodobě nejvíce případů klíšťové encefalitidy z celé Evropské unie? Klíšťatům se přitom nevyhneme ani ve městech nebo na horách, navíc odborníci letos očekávají nárůst jejich počtu. Přesto je očkovaný jen každý 3. z nás. Při použití zrychleného očkovacího schématu se očekává dostatečná imunita již 14 dní po druhé dávce, tedy měsíc od zahájení očkování. Ještě tedy není pozdě.

shutterstock.com

Změna ve výskytu klíštat

Klíšťata se nevyskytují pouze v listnatých nebo smíšených lesích. Vhodné prostředí je pro ně i v okolí vodních toků a na loukách. Ráda mají husté, nízké listnaté porosty, ve kterých je dostatek větší zvěře, a kde zároveň roste tráva a jiná hustá vegetace. Ta vyhovuje pro změnu například hlodavcům a ptákům.

„Zatímco v minulosti se klíšťata vyskytovala jen omezeně v pásu lesů a luk podél řek, v současnosti si musíme zvyknout na to, že jejich přirozeným prostředím jsou také zahrady, parky (včetně městských) nebo i horské oblasti,“ upozorňuje na změnu, která nastala ve výskytu klíšťat MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí ze Státního zdravotního ústavu.

Čtěte také: Klíšťová encefalitida může zpočátku vypadat jako běžná viróza

Pozor na zahrádky a parky

Ani na zahradě nebo v parku nejsme v bezpečí. Do města i zahrad přenáší infikovaná klíšťata zvířata – ať již ta domácí, tak volně žijící. Vědci například zjistili, že přemnožení hrabošů souvisí s rychlejším množením parazitů.
„Náš výzkum ukázal, že rok poté, co se přemnoží drobní hlodavci, následuje populační exploze klíšťat. A takovým rokem byl právě ten loňský. V období od ledna do dubna došlo v tomto roce k meziročnímu nárůstu počtu případů klíšťové encefalitidy. Data jsou tedy zatím v souladu s predikcí a podporují tak naši hypotézu,“ říká vedoucí katedry ekologie a životního prostředí přírodovědecké fakulty prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.

Riziko přenosu nákazy klíšťové encefalitidy na člověka je možné na zahrádce i v parcích snížit úpravou prostředí tak, aby klíšťatům vyhovovalo méně. Jednat se může vytváření přechodových zón bez vegetace, používání insekticidů nebo časté sečení trávy.

Čtěte také: Klíšťová encefalitida: Zapomněli jste se včas přeočkovat?

Ani na horách nejste v bezpečí

S klíšťaty je možné se setkat i na horách, a to až do výšky 1500 m. n. m – kromě vrcholu Sněžky tedy na celém území. Na vině jsou globální klimatické změny i přenos klíšťat ptáky, vysokou zvěří nebo psy chodícími po horách spolu s lidmi.

Klíště si ale mohou přivézt z dovolené i vodáci trávící noc na břehu nebo v kempu. Okraje řek jsou totiž díky křovinám dalším místem, kde klíšťata nejsou výjimkou. Proto by měli vodáci dbát nejen na pravidelnou kontrolu lodě, ale také svého těla.

Čtěte také: Příspěvky na očkování proti klíšťové encefalitidě 2020

6 užitečných tipů, jak se proti klíštěti bránit

Proti klíšťové encefalitidě máme dvě zbraně – zaprvé ochranu před klíštětem, zadruhé pak před samotnou nemocí.

  1. Kalhoty z hladkého a světlého materiálu – klíšťata jsou na světlém oblečení lépe vidět a po hladké látce se jim hůře leze.
  2. U repelentu sledujte množství účinné látky DEET – pro sebe vybírejte repelent s vysokým obsahem, pro děti s obsahem nižším. Dávejte pozor na to, že některé repelenty (konkrétně ty s účinnou látkou permethrin) jsou určené pouze na oblečení.
  3. Ať žije sušička – oblečení po příchodu z venku dejte minimálně na 15 minut do sušičky.
  4. Zrychlené očkování – účinnou obranou proti klíšťové encefalitidě je očkování. V období, kdy jsou klíšťata už aktivní, mohou lékaři použít tzv. zrychlené očkovací schéma, kdy se druhá dávka aplikuje již po 2 týdnech. Dostatečnou ochranu proti klíšťové encefalitidě je přitom možné očekávat již 14 dní po druhé dávce. Na očkování i přeočkování po 3 až 5 letech přispívají pojišťovny v rámci svých preventivních programů.
  5. Ochrana zahrady – v zahradě ponechte přechodové zóny bez vegetace. Kromě pravidelného sečení pak myslete také na použití insekticidů. Klíšťata se totiž běžně vyskytují již i v městské zeleni.
  6. Domovy domácích zvířat – speciální ochranu potřebují nejen zvířata, ale také jejich boudy a další přístřešky. Na ty je možné použít speciální druhy repelentů.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Klíšťová encefalitida

Člověk parazity nemá rád, ty co sají krev ještě méně a ty co při tom mohou způsobit vážné onemocnění již vůbec ne. Do této skupiny parazitů patří právě klíště.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Podezření na klíšťovou encefalitidu

Asi před dvěma týdny jsem měl klíště,v uplynulých dnech kašel,rýma a celkově lehká únava.Teploty ani výrazné bolesti hlavy jsem neměl. Jsem lehký hypochondr a tak mi vrtá hlavou klíšťová encefalitida.Je možné zajít za obvodní lékařkou a nechat si udělat odběr krve,kterým by se dala zjistit tato nemoc?Děkuji.S pozdravem Tomáš

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce