Hlavní obsah

Východočeské muzeum v Pardubicích otevírá expozici skla

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Východočeské muzeum v Pardubicích dnes ve zrekonstruovaných zámeckých komnatách otevřelo výstavu nazvanou S.K.L.E.M, která představuje českou ateliérovou sklářskou tvorbu a design.

Článek

Dřív byla díla v jiné části zámku. V novém aranžmá je přes 160 exponátů. Novinářům to dnes řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Výstava je ve dvou sálech a ukazuje nejmodernější díla, která má muzeum ve sbírkách. „Expozice představuje výběr jmen, která v českém designu a sklářství něco znamenají,“ řekl Libánek. Na výstavě jsou zastoupena díla Aleše Vašíčka, Gizely Šabókové nebo Jaromíra Rybáka.

Celá muzejní kolekce čítá přes 2000 položek, expozice tedy ukazuje jen její zlomek. V budoucnu se proto stálá expozice rozšíří o další dvě místnosti.

Novou expozici navrhoval muzejní kurátor a výtvarník Ivo Křen, který nedávno zemřel. Jeho kolegové mu chtěli vzdát poctu a vystavili jeho grafiky. Dvourozměrná díla na stěnách se budou postupně obměňovat, muzeum tak představí obrazy i jiných autorů.

Křen spolu se studiem GEM architects vytvořili dojem města, který doplňují zvukové iluze městského života a provozu. „Je to metropole, která je odrazem města Pardubic. Návštěvník vstoupí na předměstí, projde symbolicky do Machoňovy pasáže do historické části města. Rybákův skleněný betlém symbolizuje chrám v centru města,“ řekl Libánek.

Reklama

Doporučované