Nové možnosti chytrých hodinek a náramků

Chytrá nositelná zařízení (wearables) si po světě nachází stále více uživatelů zejména díky praktické funkcionalitě pro oblast zdraví. Chytré hodinky či náramky lze samostatně využívat jako platební kartu nebo záznamník, jsou standardně propojeny s mobilním telefonem a umožňují jeho vzdálené ovládání do stanovené míry, většina uživatelů si je však pořizuje zejména kvůli integrovaným aplikacím sledování výkonu řízeného cvičení či konkrétních aspektů zdravotního stavu.

Měření sportovních aktivit

Primárním cílem užívání chytrých náramků a hodinek je sledování časových cílů, které jsou propojeny s nastavením aplikace sportovní aktivity a mají jednak upozorňovat uživatele na plnění daných milníků a motivovat jej k vyšším výkonům. Klasickou funkcí nositelné elektroniky je krokoměr, měření tepové frekvence, měření spánkové aktivity apod. Vyhodnocení konkrétních parametrů je pak realizováno hodinkami či náramkem, nebo zesynchronizovaným mobilním zařízením, které slouží také jako úložiště dlouhodobých dat. Prostřednictvím aplikace lze následně sledovat a vyhodnocovat sportovní aktivitu během dne nebo delších časových úseků.

Monitoring tělesných procesů

Velkou výhodou nositelných zařízení je skutečnost, že zaznamenávají řadu tělesných pochodů, z nichž je možné skládat celkový obraz tělesné kondice. Aktuální vývoj v této oblasti je orientován právě tímto směrem. Nejnovější funkcí vedle tepové frekvence a srdeční činnosti (EKG) je měření nasycení krve kyslíkem. Konstantním monitoring těchto tělesných funkcí je možné odhalit poruchy srdeční činnosti a velmi brzo je začít řešit. Pro případ náhlé anomálie jsou navíc vybaveny nouzovým voláním ambulance a GPS. Pokud tedy uživatele postihne úraz nebo srdeční příhoda, na základě vyhodnocení aktuálních neočekávaných změn v tělesných pochodech zařízení zavolá ambulanci a určí jeho přesnou polohu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *