Může zaměstnanec odmítnout dechovou zkoušku na alkohol s ohledem na koronavirus?

Zdroj: 

Na dotaz odpověděl Robert Křepinský.

Může zaměstnanec odmítnout dechovou zkoušku na alkohol s argumentem, že se bojí nákazy koronavirem? A co má v takovém případě zaměstnavatel dělat?

Podle ustanovení § 106 odst. 4 písm. i) zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, je povinností zaměstnance podrobit se na pokyn oprávněného vedoucího zaměstnance písemně určeného zaměstnavatelem zjištění, zda není pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.

Tato povinnost zaměstnance nebyla vyhlášením nouzového stavu zrušena či změněna. Zaměstnavatel samozřejmě musí dodržovat přísná hygienická pravidla, ale na povinnost zaměstnance to nemá žádný vliv. V případě, že zaměstnanec orientační vyšetření s ohledem na nebezpečí nákazy koronavirem způsobujícím nemoc COVID-19 odmítne nebo takové vyšetření nelze provést nebo úspěšně dokončit, provede se odborné lékařské vyšetření. Pokud odborné lékařské vyšetření zaměstnanec odmítne a jde o osobu uvedenou v § 20 odst. 1 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, hledí se na něj, jako by byl pod vlivem alkoholu se všemi možnými pracovněprávními důsledky.

Autor článku: 

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail