fbpx

Uzbek s českým srdcem se těší na další fight v nejslavnější MMA lize světa. Doma zatím poctivě trénuje a má radost z čerstvě narozené dcery

Zveřejněno: 24. 6. 2020

Slibně rozjetou kariéru v UFC, nejlepší MMA lize světa, mu přerušila koronavirová pandemie. „Zrušili mi zápas, který se měl odehrát 18. dubna v New Yorku na UFC 249,“ shrnuje Mach Muradov, fighter, kterého si jako prvního MMA bojovníka vybral do své stáje slavný boxerský šampion Floyd Mayweather.

Česko-uzbecký bijec si ale nestěžuje: „Všichni měli stejné podmínky. V Americe i tady, v celém světě to bylo těžké období. Nějak jsem ale trénoval doma a i tady jsem se snažil.“

Sport asi nejvíc ovlivnily zákazy diváků, bez kterých to není ono. UFC, ale třeba i český Oktagon ovšem „zápasy bez diváků“ pořádá. Má to bez nich smysl? 

Je dobré, že máme aspoň něco. Diváci se můžou podívat u televize, někteří zápasníci z toho taky žijí. Já s tím nemám problémy, mám našetřeno, ale někdo zápasit potřebuje. Takže je super, že to Oktagon i UFC dělají. Fighteři si vydělají peníze a navíc můžou dál dělat to, co milují.

mach uv cb zel 6708

Když jsi začal bojovat, tvým idolem byl Fjodor Jemeljaněnko. Máš vzor i teď?

Nebyl to vzor, ale všichni na jeho zápasech vyrůstali. Vzory a idoly jsou a budou mí rodiče. Ve sportu žádné idoly nemám, každý jednou prohraje. Mám rád sportovce, co něco dokázali – Fjodor Jemeljaněnko, Floyd Mayweather, Jon Jones… Mám s nimi dobré vztahy, ale nejsou to vzory.

Z Čech si do „větší“ MMA ligy mohl jít už dávno, ale vyčkával jsi. UFC je prostě číslo jedna. Nabídky do konkurenční soutěže Bellator nebo asijské ONE přišly ještě předtím, než ses seznámil s Mayweatherem?

Ty přišly až po, ale ještě předtím, než Mayweather zveřejnil ten twitterový post (slavný boxer dal na svůj twitter sestřih nejlepších záběrů soubojů Macha Muradova v oktagonu a označil jej za nejlepšího MMA fightera na světě, pozn. aut.). Já jsem se nechtěl uvazovat v jiné lize, ani v ONE, ani v Bellatoru, protože všichni chtěli čtyři až šest zápasů, a já jsem to nechtěl. Já chtěl být prvním Uzbekem v UFC, což se mi podařilo. 

S profesionálním boxerem Floydem Mayweatherem ses seznámil v únoru 2018, v září 2018 pak přišel UFC debut. Pomohlo ti ke vstupu do nejlepší MMA ligy světa právě to, že jsi byl v Mayweatherově týmu?

Asi ano. Hodně lidí žije sociálními sítěmi a on je přece jen „ten“ Floyd Mayweather. Ale neseznamoval jsem se s ním kvůli tomu, abych si pomohl do UFC. Když jsme se začali přátelit, nevěděl jsem, co mi to přinese. 

První dva zápasy v UFC jsi vyhrál. S Di Chiricem to vypadalo vyrovnaně, s Trevorem Smithem krásné KO… Byl Di Chirico opravdu lepší než Smith? Nebo tam sehrála roli premiérová tréma?

Tady byl rozdíl hlavně v přípravě. Na Di Chirica jsem měl sedm dní, dva dny před zápasem jsem musel být v Kodani. Každý den jsem vyplňoval papíry, vyřizoval doktory... To ale není výmluva. Jsem rád, že jsem odzápasil tři kola – Di Chirico je zkušený fighter, měl za sebou šest zápasů v UFC, když jsem se s ním potkal.

A byli to samí tvrďáci! Bojoval také s André Reindersem (česká legenda MMA, pozn. aut) a přejel ho – to říkám se vší úctou k Andrému, který je můj kamarád a navíc mě nějakou dobu trénoval. Všichni viděli kvalitu toho Itala. Za sedm dní jsem se na něj musel připravit, respektive za pět. Myslím, že jsem podal dobrý výkon.

Pak jsi měl boxovat s Antonio Carlosem Juniorem a Karlem Robersonem… Obojí kvůli Covidu zrušeno. Už víš, co bude dál?

S tím Brazilcem to bylo kvůli jeho zranění, měl něco s kolenem. Roberson byl opravdu zrušený kvůli covidu. Teď si píšeme s matchmakery, na internetu mě vyzval Darren Stewart z Anglie, ale já na jméno nekoukám… On dal souhlas, já dal souhlas, tak snad ten zápas bude. Nevím kde, nevím kdy… Až to bude, určitě pojedu.

muradov twitter brit

Je někdo, koho by sis v oktagonu vyloženě přál?

Kohokoliv v mé váze a nejlépe, když bude výš než já. Beru kohokoliv a cokoliv, je mi to úplně jedno.

UFC teď hýbe válka o peníze. Několik šampionů oznámilo, že za stávajících podmínek už nebude zápasit, v médiích se široce diskutuje o tom, kolik vydělává organizace a kolik se vyplácí zápasníkům. Co si o tom myslíš?

Pokud se to někomu ze zápasníků nelíbí, vždycky může změnit organizaci. Nikdo je nenutí, tak ať nebrečí! Šli do toho s tím, že věděli, kolik za to je peněz. On sice každý vidí, kolik vydělává třeba Khabib Nurmagomedov nebo Conor McGregor, to se ale musíte nejdřív dostat na stejnou úroveň. Co se mě týče, já jsem spokojený.

mach uv zel 6374

Zápasíš za pražský Monster Gym a za polský Ankos, kam jezdíš na sparringy. Jak bys srovnal českou a polskou MMA scénu? Poláci byli dlouhá léta výrazně před námi, jak je to teď?

Trošku se to srovnalo, ale pořád jsou před námi. Polsko je Polsko, je tam víc obyvatel, víc organizací… Jsou prostě jinde než Česko. Ale už je pomalu doháníme a doufám, že doženeme.

Někteří fighteři mají dost propracovaný trash-talk, ty na to moc nejsi. Nevyčítali ti někdy to, že jsi takovej kliďas? Neříkali ti „trochu do něj zaryj“?

Já jsem kliďas. V kleci to ale neplatí, tam jsem úplně jiný.

MMA se na jednu stranu prezentuje jako standardní sport, na druhou stranu pak vidíme různé promotérské snahy sport zviditelnit – příkladem můžou být různé souboje s herci, youtubery nebo celebritami, reality show…

Je to v pořádku. MMA získá nové fanoušky, zajímá se o to víc lidí. Youtubeři mají popularitu mezi svými lidmi, takže když budou zápasit, tak ti lidi budou mít zájem. Když jednou na galavečer MMA přijdeš, tak se do toho zamiluješ. Každý mi říká: Byl jsem tam jednou omylem a už bez toho nemůžu žít.

Mach Muradov

"Uzbek s českým srdcem" se narodil v roce 1990. Žije v Praze, v uzbecké Buchaře a v nevadském Las Vegas. Jeho přirozenou vahou je middleweight (střední váha), v ranking UFC (nejprestižnější MMA liga světa) je aktuálně na 27. místě. Začínal kickboxem, combatem sambo a boxem, ale od roku 2011 začal zápasit MMA. Trénuje v Praze v Monster Gymu, v Las Vegas v Black Kobra Striking Systems a v polské Poznani v Ankos MMA Poznań. Jeho manželkou je zpěvačka Monika Bagárová, nedávno se šťastnému páru narodila dcera.

Zápasy celebrit a influencerů jsou dobrý krok a Oktagon to udělal správně. Já jsem i trénoval jednoho youtubera, který má přes milion followerů na YouTube a na Instagramu… Je to super, vydělávají na tom peníze kluci, kteří zápasí, a zviditelní se také fighteři, kteří je trénují. 

Uvidí tě někdy ještě diváci v Česku, třeba na nějaké exhibici?

No jasně, třeba na UFC. Nechci ale nic říkat dopředu. Protože až skončím v UFC, skončím taky s MMA. Zatím nevím, co bude dál. Nechci nic zakřiknout.

To mě trochu ponouká k otázce, jak se daří rodině. Všichni v pořádku?

Rodina je v pořádku. Mám dceru a to je největší štěstí. Do třiceti let jsem život vlastně nepochopil, teď ho chápu. Kdybych věděl, že tohle je takové štěstí, možná bych do toho šel dřív. Všechno má svůj čas. Teď jsem šťastný a chci vyhrát pro svoji dceru.

Jak vnímá tvá žena tvou profesi?

Respektuje, podporuje, stejně jako já ji. Oba děláme, co milujeme a co nás naplňuje. Takže jsme šťastni.

Pro mě byl třeba dítě velký game-changer, změnil se třeba nějak tvůj postoj k MMA? Jakože by sis řekl „dávám na sebe větší pozor“?

Ano, jasně, jsem opatrnější. V kleci na to ale nemyslím. Chci zničit soupeře, chci vyhrát a chci, aby má dcera měla všechno, co já jsem neměl, když jsem byl malej – ten nejlepší život. Chci jí dát všechno, co bude chtít a potřebovat. Kvůli tomu chci vyhrávat, takže mám ještě větší motivaci makat.

Související…

#womanpower: Chlapi berou ženský v ringu naprosto v pohodě
Zdeněk Strnad

foto: Tomáš Železný, zdroj: Mach Muradov (Instagram)

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...