Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vědecký rozvod kvůli Catrin. Superústav vznikne, děkan zvažuje žalobu

Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. Foto: ČTK
Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. Foto: ČTK

Na Univerzitě Palackého v Olomouci vznikne vědecký superústav s názvem CATRIN, díky němuž chce škola do budoucna lépe obstát v boji o velké granty. Jeho vznik minulý týden schválil akademický senát. Předcházel tomu emotivní proslov samotného rektora, který pohrozil, že v případě neúspěchu „dá svou hlavu na špalek“. To vše po dvou letech dohadování, trestních oznámení či obvinění z manipulace s daty. Klid ale ani nyní nenastal – děkan přírodovědecké fakulty totiž zvažuje žalobu.

Při svém posledním zasedání v tomto akademickém roce měli akademičtí senátoři a senátorky Univerzity Palackého v Olomouci na stole velké rozhodnutí. Svými hlasy měli rozhodnout o tom, jestli na univerzitě vznikne vědecký superústav s názvem CATRIN (Czech Advanced Technology and Research Institute), či nikoli. Na univerzitě se pro táhlé spory o ústav vžilo označení vědecký rozvod nebo „válka vědců“.

Pětihodinové jednání minulou středu zahájil rektor Jaroslav Miller, který hned v úvodu zmínil, že senátoři a senátorky byli vystaveni „nevybíravým tlakům a zákulisním jednáním“. Samotné hlasování, které označil za zlomový okamžik, mělo podle něj ukázat, do jaké míry jsou členové senátu schopni „leadershipovat“ a do jaké míry má každý z nich osobní integritu. „Rád se dneska nechám překvapit,“ prohlásil Miller.

Vznik superústavu hájil rektor slovy, že Univerzita Palackého musí usilovat o to, aby v Evropě hrála „důstojný part“. „Pokud se spokojíme s okresním formátem, budeme se dál poplácávat po zádech, jak jsme v českém rybníku dobří, tak nemáme žádné ambice a nezasloužíme si peníze, které dostáváme. Jsme placeni za to, abychom se snažili něco rozvíjet,“ prohlásil ve své emotivní řeči rektor s tím, že se snaží dostat univerzitu na evropskou úroveň, protože má na víc než se „neustále popasovávat se dvěma regionálními univerzitami, Masarykovou a Karlovou“.

Pro založení superústavu byly podle rektora nejprve dva důvody, nakonec se ale „zmnožily“ na tři. Tím prvním je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Spor na Univerzitě Palackého

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější