Banky.cz Články Akcie a investice Jak správně investovat do akcií: 5 otázek, které si musíte položit dřív, než začnete

Jak správně investovat do akcií: 5 otázek, které si musíte položit dřív, než začnete

24.6.2020 Akcie a investice

Až k 10 %. Tak vysoko míří podle statistik průměrný roční výnos akcií od začátku minulého století. Tedy podstatně výš než při investování do zlata, dluhopisů nebo nemovitostí. I proto jsou investice do akcií a fondů stále oblíbenější i v České republice. Podívejte se na několik základních rad, které vám investování usnadní.

REKLAMA

Že jsou investice do akcií nejlepším způsobem zhodnocení peněz, potvrzují různé výzkumy. A také historické statistiky amerického akciového indexu S&P 500. Podle jeho dat přinesly akcie od roku 1900 do roku 2020 průměrný roční výnos 9,67 %.

Za posledních 10 let je navíc tato hodnota ještě vyšší.

Proto by vložení peněz do akcií či fondů mělo být součástí portfolia každého investora. Abyste ale vybrali tu nejlepší kombinaci výnosu a rizika, musíte předem zvážit několik faktorů.

1. Chcete své investice aktivně ovládat?

První a zcela zásadní rozhodnutí je, jestli budete sami rozhodovat o tom, do kterých akcií své peníze vložíte. Nebo zda to necháte na investiční společnosti.

Výhoda první varianty je jasná. Vše máte ve svých rukou. Sami určíte, kdy a kam vložíte peníze a kdy které akcie prodáte. Navíc neplatíte provize žádnému správci.

Jenže také musíte akciový trh důkladně sledovat. A dobře mu rozumět. Sami totiž sestavujete přesnou podobu svého investičního portfolia a svým chováním ovlivňujete jeho úspěšnost.

Pokud zvolíte prostředníka, téměř o nic se starat nemusíte. Pouze se s ním domluvíte na své strategii a investičním horizontu. Podle toho pak správce vybere vhodný fond a vaše peníze do něj vloží.

Investici samozřejmě i dál průběžně hlídá. A případně upravuje tak, aby vám přinesla co nejvyšší zisk s mírou rizika, která je pro vás přijatelná.

2. Chcete vybírat konkrétní akcie?

I když se rozhodnete nakupovat a prodávat akcie sami, nemusíte si vybírat konkrétní firmy, do nichž své peníze vložíte. Můžete využít také indexové fondy.

V jejich případě si vyberete fond, který kopíruje vybraný burzovní index. Díky tomu máte jistotu, že vaše investice budou mít srovnatelnou výkonnost jako tento index. A nemusíte se bát, že vložíte peníze do nepravé společnosti.

Tato varianta tedy bývá bezpečnější než aktivní investování do akcií.

3. Máte naplánovaný investiční horizont?

Bez správně stanoveného investičního horizontu nemůžete být dlouhodobě úspěšní. Snadněji se totiž necháte vyvést z rovnováhy krátkodobými výkyvy trhu nebo budete náchylnější ke zbytečně riskantním krokům.

Investice se zhodnocením až 12%

A jak si investiční horizont stanovit?

Je to v zásadě jednoduché. Záleží na tom:

  • co je cílem vašeho investování
  • a jak dlouho se bez daných peněz můžete obejít.

Pokud si chcete pomocí investic zajistit peníze na důchod, měl by investiční horizont odpovídat době, která vám zbývá do penze. A jestli chcete znásobit peníze určené na studia vašich dětí, spočítejte si, za jak dlouho je budou potřebovat.

Vždy přitom pamatujte, že krátkodobé výkyvy jsou u investic obvyklé. Nenechte se jimi proto vyvést z rovnováhy. Pokud budete zbytečně panikařit, peníze vám to obvykle neušetří. Naopak spíš proděláte.

Zároveň investujte jen peníze, u kterých víte, že je v daném období nebudete potřebovat. Ať za dva roky neprodáváte část akcií jen proto, že chcete nové auto.

Pokud by v tu dobu trh krátkodobě klesl, zbytečně byste prodělali. A když uvidíte jeho následný růst, naštve vás to dvojnásob.

4. Víte, jakou zvolíte strategii?

S investičním horizontem úzce souvisí také investiční strategie.

Její přesná podoba se odvíjí hlavně od toho, jaké riziko jste ochotní při cestě za výnosem podstoupit. Přestože s určitým rizikem musíte při investování do akcií počítat vždycky, jeho míru můžete ovlivnit.

Zpravidla přitom platí, že:

  • u dlouhodobého investičního horizontu (víc než 10 let) můžete zpočátku víc riskovat
  • a když naopak pracujete jen s krátkodobým horizontem, měli byste být opatrnější.

Strategii ale nezapomeňte průběžně měnit. Podle toho, kolik let z naplánovaného horizontu vám ještě zbývá.

5. Víte, jak složíte své portfolio?

Firemní úvěry

Podle nastavené strategie nakonec sestavte přesnou podobu svého investičního portfolia.

A to nejen s ohledem na konkrétní akcie či fondy, ale také s přihlédnutím k dalším oblastem, do kterých vložíte své peníze. Právě diverzifikace investic vám totiž pomůže výrazně snížit riziko.

A co tedy můžete do svého portfolia také zařadit? Například:

  • dluhopisy,
  • nemovitosti,
  • drahé kovy
  • nebo kryptoměny.

Peníze do jednotlivých oblastí rozdělte podle toho, jak odvážnou investiční strategii zvolíte.

Pokud je pro vás na prvním místě bezpečnost, dejte ve svém portfoliu větší prostor dluhopisům, nemovitostem nebo zlatu.

A jestli plánujete víc riskovat, klidně dejte větší důraz na bitcoin nebo na odvážnější akcie.

I v tom nejodvážnějším portfoliu ale musí mít své místo konzervativnější složky. A naopak i nejdefenzivnější strategie musí obsahovat odvážnější prvky.

Jen tak budete opravdu úspěšní.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak správně investovat do akcií: 5 otázek, které si musíte položit dřív, než začnete

Investujete do akcií?

Počet odpovědí: 107

KOMENTÁŘE k článku Jak správně investovat do akcií: 5 otázek, které si musíte položit dřív, než začnete

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dlouhodobý investiční produkt: Klíč k finanční stabilitě

Od začátku roku 2024 mohou Češi využívat takzvaný dlouhodobý investiční produkt. Označuje se zkratkou DIP a má pomoci lidem lépe se finančně zabezpečit na dobu po odchodu do penze. Přečtěte si, jaká jsou pravidla dlouhodobého investičního produktu, kdo ho smí nabízet a do jakých nástrojů lze investovat.

Investiční platforma Edward spravuje přes 10 miliard korun. Finanční poradci zde zhodnocují prostředky více jak 30 tisícům klientů

Investiční platforma Edward překonala v prosinci milník deseti miliard korun pod správou. Edward je spolehlivým investičním nástrojem již pro téměř dva tisíce finančních poradců, kteří pomáhají prostřednictvím chytrých algoritmů zhodnocovat prostředky více jak 30 tisícům klientů.

Kuponová privatizace měla lidi naučit investovat do akcií. Ale stal se pravý opak

Václav Klaus, Petr Kellner či Viktor Kožený. Tato jména si pamětníci kuponové privatizace vybaví mezi prvními. Přestože jde o myšlenku původně polskou, světový věhlas a především nový a mezinárodně platný výraz: tunelování, dalo kuponové privatizaci až Česko(Slovensko). Co vlastně byla kuponová privatizace, kdy a jak probíhala a co z ní zbylo? Je dnes kuponová knížka ještě k něčemu? Kde dohledat za kupony nakoupené akcie a jak je zpeněžit? Co dělat s akciemi, které už se na burze prodat nedají? 

Průzkum: Každý pátý Čech investuje do kryptoměn. Populární jsou hlavně u mladých

Investování do kryptoměn láká spíše mladé, kteří získávají informace od přátel a na sociálních sítích. Starší lidé mají k této možnosti zhodnocení peněz naopak většinou negativní postoj. Tak by se daly v krátkosti shrnout výsledky průzkumu, který zorganizovala Asociace pro kapitálový trh ČR.

Soumrak kryptoměn? Po krachu FTX má problémy i Binance

Nejdřív krach druhé největší kryptoměnové burzy na světě FTX. Poté bankrot platformy pro půjčky a úročení kryptoměn BlockFi. A nyní panické výběry peněz z největší kryptoměnové burzy na světě – Binance. Konec roku je na kryptoměnovém trhu opravdu turbulentní. A podle některých odborníků otřesy zdaleka nekončí

Z naší bankovní poradny

Dotaz na akcie a investice

Chci uložit finance do PIONEER GLOBAL HIGH YIELD CZK prostřednictvím komisionářské smlouvy ATLANTIK finanční trhy, a.s..Vybrala jsem si finančního poradce VLADISLAVU OUZKOU z Fincentra a potřebuji se ujistit, že se jedná o legální a státem uznanou aktivitu v podnikání na kapitálovém trhu. Sdělte mi, Jseprosím informace o obchodníkovi, či o místě, kde tyto informace dostanu.

Dobrý den,

ano, tato investice je legální. Ovšem nemohu ji za žádných okolností doporučit laikovi, který se na kapitálových trzích neorientuje. Finanční poradce Vám těžko doporučí obyčejný spořící účet či termínovaný vklad u banky, protože z toho má velmi malou až žádnou provizi. Místo toho finanční poradci radí všem investovat na kapitálových trzích (přes fondy či životní pojistky), z čehož mají velmi vysoké provize. 

První pravidlo peněz: nikdo to s Vašimi financemi nemyslí tak upřímně jako Vy sama Druhé pravidlo peněz: finančního poradce zajímá jen a pouze provize inkasovaná za sjednání pro klienta nevýhodného produktu. Dobré produkty se prodávají samy od sebe...a ty špatné musí finanční poradci lidem natlačit.

Opravdu důrazně doporučuji nespolupracovat s jakýmkoliv finančním poradcem - uložte si peníze raději do banky (napište mi, kolik chcete uložit a já Vám doporučím vhodnou banku) a loterii na kapitálových trzích přenechte nepoučitelným Čechům věřícím na zázraky.  

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena