Hlavní obsah

Letní slavnostní menu, které povýší každý sváteční stůl

Právo, Jarmila Kultová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní slavnostní menu, které vyniká dokonalou souhrou chutí, můžete ochutnat nejen ve vyhlášené restauraci, ale také si ho připravit v domácích podmínkách. Chce to jen vyčlenit si čas na jeho přípravu, suroviny si můžete předem objednat v e-shopech.

Foto: archiv restaurace Inn Ox hotelu Carlo IV

Paštika z kuřecích jater

Článek

Paštika z kuřecích jater

INGREDIENCE

  • 3 cibule
  • slunečnicový olej na smažení
  • 20 g medu
  • 150 ml bílého portského vína
  • 500 g kuřecích jater
  • 150 ml vody
  • 20 ml brandy
  • 50 g crème fraiche (kysaná smetana)
  • 200 g másla
  • sůl
  • mletý pepř
  • 20 g nasekaných lískových oříšků
  • 1 snítka petrželky
  • listy šťovíku
  • jedlé květy na ozdobu

POSTUP:

  • Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na jemné nudličky a osmahněte na slunečnicovém oleji na pánvi po dobu asi 3 minut.
  • Vmíchejte med a vše chvilku povařte.
  • Přilijte portské víno a pomalu nechte vyvařit tekutinu.
  • Poté vyjměte cibuli z pánve a dejte ji stranou.
  • Do oleje přidejte kuřecí játra a rychle je opečte z každé strany.
  • Přilijte vodu, pánev přikryjte pokličkou a vařte 5 minut, dokud nejsou játra uvnitř růžová.
  • Potom vše vložte do mixéru, přilejte brandy, polovinu restované cibule, crème fraiche a vychlazené máslo a směs vyšlehejte dohladka.
  • Ochuťte solí a pepřem.
  • Pak vše dejte do keramické misky, navrch rozprostřete zbývající restovanou cibuli a nechte přes noc v chladničce vychladit.
  • Před podáváním posypte opraženými lískovými oříšky a ozdobte snítkou petrželky nebo lístky šťovíku a jedlými květy.

TIP: Servírujte s krajíčky opečené bílé bagety.

Recepty na sladké dobrůtky, kterými zabodujete na každé dětské party

Děti

Brokolicová polévka se špenátem

Foto: archiv restaurace Inn Ox hotelu Carlo IV

INGREDIENCE

Na polévku

  • 800 g brokolice
  • 3 cibule
  • 2,5 l kuřecího vývaru nebo vody
  • špetka sody
  • 500 g čerstvého listového špenátu
  • 100 g mascarpone
  • 100 g másla

Na bylinkový dresink

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 2 snítky čerstvé bazalky
  • 2 snítky čerstvé máty
  • špetka mletých semen fenyklu
  • 1 lžíce olivového oleje

Na tymiánové krutony

  • 100 g bílého pečiva
  • kousek másla
  • 1 snítka tymiánu
  • sůl

POSTUP:

  • Brokolici očistěte a rozdělte na růžičky a košťál. Ten nakrájejte na malé kousky.
  • Cibuli nasekejte najemno a s košťálem orestujte na másle dozlatova.
  • Pak přilejte kuřecí vývar nebo vodu, přidejte sodu a vařte doměkka.
  • Poté vložte růžičky brokolice a nasekaný špenát. Vše vařte další 4 minuty.
  • Polévku nakonec našlehejte ponorným mixérem a zjemněte přidáním mascarpone a másla.
  • Připravte si bylinkový dresink. Všechny suroviny rozmixujte a našlehanou směs naneste na jednotlivé porce polévky.
  • Poté přijde řada na krutony. Nakrájejte bílý chléb asi na centimetrové kostky a nechte je vyschnout. Pokapejte je rozpuštěným máslem, ochuťte tymiánem a osolte. V rozehřáté troubě při 180 °C pečte asi 10 minut.

Jednoduchá jídla v podání jednoho z nejlepších šéfkuchařů

Zdraví

Králičí hřbet v kapustovém listu s bramborovou kaší

Foto: archiv restaurace Inn Ox hotelu Carlo IV

INGREDIENCE

Na hřbety

  • 2 králičí hřbety s kostí
  • 4 šalotky
  • 4 mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 200 g hřibů smržů na kostičky
  • 50 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • 4 blanšírované zelené listy kapusty

Na bramborovou kaši

  • 1 kg brambor
  • 400 g másla
  • 300 g plnotučného mléka
  • sůl
  • 100 g nasekaných černých oliv

Na francouzskou omáčku albuféra

  • 25 ml koňaku
  • 50 ml bílého portského vína
  • 50 ml madeiry
  • 50 ml 40% smetany
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 100 g foie gras (játra vodních ptáků, např. kachní, husí apod.)
  • 100 g másla

Na oblohu

  • frisée salát
  • petrželka
  • citronová šťáva
  • olivový olej

POSTUP:

  • Ze hřbetu vykrojte dva válečky masa a odložte je stranou. Zbývající maso od kosti oberte na kousky.
  • Očištěnou šalotku, mrkev, řapíkatý celer a smrže nakrájejte na kostičky a osmahněte na másle dozlatova. Vše osolte a opepřete. Pak přidejte kousky králičího masa a vejce a vše rozmixujte.
  • Vzniklou směs rozprostřete na dva čtverce průsvitné kuchyňské fólie o rozměrech asi 15 cm2. Na ně položte po jednom vykostěném hřbetu, zarolujte a nechte v lednici asi půl hodiny vychladit, aby vše drželo tvar.
  • Pak na dva kousky fólie položte po jednom kapustovém listu a doprostřed umístěte vychlazenou směs a opět zarolujte. Oba závitky vařte ve vodní lázni na pařáčku asi 13 minut.
  • Připravte bramborovou kaši: Oloupané brambory nakrájené na čtvrtky uvařte v osolené vodě. Pak brambory sceďte a nechte je 10 minut odpočinout.
  • Přidejte nakrájené máslo, postupně přilévejte horké mléko a ručním šlehačem míchejte asi 10 minut na kaši. Osolte ji a vmíchejte olivy.
  • Připravte omáčku. Povařte koňak a oba druhy vína, až se tekutina trochu odpaří. Pak přilijte smetanu a kuřecí vývar a vše nechte přivést k varu. Foie gras s máslem našlehejte ručním mixérem a vmíchejte do omáčky.

Recepty na vegetariánská jídla inspirovaná Srí Lankou

Zdraví

Pistáciový crème brûlée

Foto: archiv restaurace Inn Ox hotelu Carlo IV

INGREDIENCE

Na crème brûlée

  • 500 ml 40% smetany
  • 4 žloutky
  • 55 g krupicového cukru
  • 100 g pistáciové pasty (nebo rozemleté pistácie smíchané s trochou pistáciového oleje)
  • krystalový cukr na posypání

Na ibiškový gel

  • 600 g vody
  • 2 sáčky ibiškového čaje na louhování
  • 150 g krupicového cukru
  • 7 g agaru (agar-agar je přírodní želatina z mořských řas) nebo průsvitné želatiny

Na smažené slané pistácie

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml vody
  • 200 g nesolených pistáciových oříšků
  • 300 ml slunečnicového oleje
  • sůl

POSTUP:

  • Smetanu, žloutky, cukr a pistáciovou pastu našlehejte a směs rovnoměrně vlijte do čtyř misek. Ty vložte do ohnivzdorné mísy s vodou do výše 3 cm.
  • Ve vodní lázni pečte v předehřáté troubě při 140 °C přibližně 50 minut. Poté vyjměte a vložte do chladničky.
  • Na každou porci nasypte krystalový cukr, zkaramelizujte ho opalovačkou a navrch pokapejte ibiškovým gelem a posypte smaženými pistáciovými oříšky.
  • Připravte si ibiškový gel: Vodu přiveďte k varu, vložte ibiškový čaj a cukr a nechte 30 minut louhovat. Pak z tekutiny vyjměte čaj, přidejte agar a povařte tři minuty. Roztok slijte do nádoby a nechte vychladnout. Potom ho ručním mixérem promíchejte do hladkého gelu.
  • Připravte si slané oříšky: Smíchejte cukr s vodou a přiveďte k varu. Přidejte pistáciové oříšky a vařte asi 5 minut, až se vytvoří sirup.
  • Potom odstavte z plotýnky, oříšky nechte procedit přes síto a vychladnout při pokojové teplotě. Olej v hrnci zahřejte na teplotu 180 °C a oříšky v něm krátce opražte. Pak je vyjměte a osolte.

Reklama

Související články

Letní menu podle šéfkuchaře Jakuba Černého

Dnes se vám otevírají dveře luxusní, moderní, a přitom dostupné kuchyně. Recepty můžete připravit pod vedením skvělého Jakuba Černého, šéfkuchaře restaurace...

Výběr článků

Načítám