Obrnice loni hospodařily s přebytkem přes šest milionů korun
Ilustrační foto
Most

Obrnice - V kladných číslech ukončila obec Obrnice hospodaření za loňský rok. Po konsolidaci vykázala přebytek 6,132 milionu korun, což je ve srovnání s rokem 2018 nárůst o více než pět milionů korun. Původně schválený rozpočet přitom počítal se schodkem 6,248 milionu korun. Příznivý výsledek hospodaření umožnily zejména vyšší daňové i nedaňové příjmy. K 31. prosinci 2019 příjmy včetně financování dosáhly 56,669 milionu korun, výdaje pak 50,537 milionu korun. Závěrečný účet obce schválili zastupitelé na svém červnovém jednání.

Daňové příjmy se za loňský rok zvýšily oproti schválenému rozpočtu o 6,75 milionu korun, když činily 35,63 milionu korun. Tvořily tak 63 procent celkových příjmů obce. Nedaňové příjmy se pak vzrostly oproti původnímu očekávání o téměř sedm procent na 8,39 milionu korun.

Na dotacích obec inkasovala čtyři miliony korun. „Vedle úhrady části nákladů na výkon veřejné správy jsme získali od krajského úřadu také příspěvek na úpravu ploch kolem hasičské zbrojnice či na nákup stejnokrojů pro dobrovolné hasiče. Od ministerstva práce a sociálních věcí jsme čerpali dotaci na mzdy asistentů prevence kriminality a domovníků,“ vyjmenoval obrnický starosta Stanislav Zaspal.

Rozpočet na letošní rok zastupitelé schválili jako schodkový s částkou 37,329 milionu korun na straně příjmů a 45,621 milionu korun na straně výdajů. Do jeho konečné podoby se promítnou postupně přijatá rozpočtová opatření. V pořadí třetí, které zastupitelé schválili v červnu, předpokládá růst příjmů na 45,28 milionu korun, výdaje by měly dosáhnout 50,47 milionu korun.

Rozpočet zahrnuje provozní příjmy a provozní výdaje na zabezpečení řádného chodu obce při zajišťování plnění všech zákonných povinností. Neobsahuje investiční záměry s výjimkou pořízení posilovacích a herních prvků a obnovu zeleně v sídlišti Nová výstavba a finanční spoluúčasti obce na vybudování zázemí pro technické služby. „Případné další akce investičního charakteru v příštím roce projednáme individuálně v zastupitelstvu, a to včetně návrhu na způsob jejich financování,“ upřesnil starosta.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru