Prostějov: V ulicích přibude třináct Kamenů zmizelých

24.06.2020 11:38

Také v letošním roce budeme pokračovat v ukládání Kamenů zmizelých, které připomínají osudy lidí odvlečených do koncentračních táborů či zavražděných ve vyhlazovacích táborech během II. světové války.

Prostějov: V ulicích přibude třináct Kamenů zmizelých
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Letošní termín ukládání pamětních kamenů byl původně stanoven na datum co možná nejbližší k 75. výročí konce II. světové války. Bohužel, epidemiologická situace přiměla organizátory akci odsunout, a to na 25. 6. 2020, což je datum opět symbolické, protože právě na přelomu června a července roku 1942 bylo z Prostějova deportováno 1259 lidí. Drtivá většina z nich byla kvůli svému židovskému původu povražděna v Baranoviči, Malém Trostinci, Treblince, Raasice, mnozí zemřeli v Terezíně. Stali se tak oběťmi největší genocidy v průběhu 20. století. Domů do Prostějova se vrátilo pouze 109 osob.

Kameny zmizelých budou letos uloženy ve dvou etapách. Aktuálně jich přibude 13 na pěti místech, v říjnu pak dalších pět. Ve čtvrtek 25. 6. 2020 za čtrnáctiletou Evu Redlichovou, její matku Julii Brammerovou a nevlastního otce Pavla Brammera v ulici Hvězda. Dále za bratry Ludvíka, Rudolfa a Josefa Bauerovy v ulici Hanačka, a to před jejich někdejší konfekční továrnou, která dnes funguje jako mateřská škola. Další kameny budou uloženy ve Fanderlíkově ulici, a to za Alexandra Brattera, jeho dceru Kláru a devítiletého vnuka Petra Eisenstädtera, následovat bude ulice Palackého a uložení kamenů za Midel a Salo Sternkükerovy. Přijet by ze Švýcarska měla vnučka paní Mindel Eva Sternkükerová (dcera četaře Judy Sternkükera, který bojoval v řadách britské a poté československé armády proti nacistům. V roce 1947 mu bylo uděleno vyznamenání za statečnost při osvobozování republiky).

Ukládání kamenů vyvrcholí v 13:00 na Pernštýnském náměstí č. 6, kam budou umístěny kameny za Salomona Kleinera a Annu Kleinerovou (rodiče výtvarnice a laureátky Ceny města Prostějova Alžběty Zelené).

Zde se uskuteční oficiální část programu a vystoupí hosté:
Eva Zelená (snacha Alžběty Zelené - Kleinerové, případně Anna Gajarová, pravnučka Kleinerových)
Radek Vondráček, předseda poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky
František Jura, primátor města Prostějova
Petr Papoušek, předseda Federace židovských obcí České republiky
Jan Graubner, arcibiskup olomoucký
Robert Řehák, zvláštní zmocněnec MZV pro holocaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání

Doprovodným programem bude přednáška v městském divadle v Prostějově na téma Fenomén Golem mezi tradicí a mystikou, která začíná v 17:00.
Přednášku povede diplomat a hebraista Robert Řehák.
Vstup volný (za dodržení aktuálně platných hygienických opatření)

Celý program probíhá ve spolupráci se Statutárním městem Prostějovem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…