Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Čína otestovala nový maglev, který bude jezdit rychlostí 600 km/h

24.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Čína chystá nové rychlovlaky, které budou konkurovat letecké dopravě. Jedním z projektů je maglev, který má jezdit rychlostí 600 km/h. Prototyp novinky byl už vyzkoušen v praxi, byť při mnohem nižších rychlostech.
Už před rokem obletěla svět novinka, že Qingdao Sifang Co., Ltd., dceřinná společnost firmy China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC), chystá rychlovlak typu maglev, který se bude prohánět rychlostí 600 km/h. To znamená, že by takové vlaky na kratších vzdálenostech mohly konkurovat letecké dopravě a v rychlosti ji i překonat. Např. let z Pekingu do Šanghaje zabere se všemi kontrolami na letištích asi 4,5 hodiny, nynější rychlovlak potřebuje 5,5 hodiny, ale nový maglev by tuto 1200 km dlouhou trasu měl zvládnout jen za 3,5 hodiny. Trasa Hangzhou - Šanghaj by pak měla zabrat jen 20 minut.
 
Prototyp čínského maglevu
prototyp nového čínského maglevu, zdroj: news.tongji.edu.cn
 
Prototyp nového vlaku se nyní poprvé objevil na testovací trati. Šlo jen o jeden vagón, takže do rychlosti 600 km/h měl test opravdu hodně daleko. Ostatně testovací trať Tongji University má na délku pouhých 1,5 km. Než se novinka dostane do ostrého provozu, bude muset podstoupit ještě hodně testů a dalšího vývoje. Předpokládá se, že první 500 km dlouhá trať bude zprovozněna v roce 2025. Ve vývoji je přitom tento projekt Advanced Rail Transit od roku 2016, takže si to celé vyžádá téměř 10 let.
 
Připomeňme ještě, že rychlostní rekord s maglevem drží Japonsko, které dosáhlo rychlosti 603 km/h. Ale i samotná Čína se už teď má čím chlubit. Mezi šanghajským letištěm a centrem města "jezdí" maglevy už pěknou řádku let rychlostí 430 km/h (některé spoje jezdí "jen" 300 km/h). A je to tedy pořádná rychlost, kdy vám po zpomalení na 300 km/h přijde, že skoro stojíte. Tuto 30 km dlouhou trasu zvládne za 8 minut.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama