Na jaře Budvar vylíval hektolitry piva, nyní zvyšuje kapacitu výroby až o polovinu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
24. 6. 2020 15:04
Pivovar Budějovický Budvar zprovoznil nové cylindrokónické tanky. Do 24 z nich s objemem 3000 hektolitrů a do budovy investoval 280 milionů korun. Kapacita pro hlavní kvašení tak vzrostla skoro o polovinu. Podle mluvčí jsou tanky součástí dlouhodobého investičního plánu a mají pivovaru pomoci s expanzí.
Pomocí nových cylindrokónických tanků chce Budvar navýšit kapacitu kvašení až o polovinu.
Pomocí nových cylindrokónických tanků chce Budvar navýšit kapacitu kvašení až o polovinu. | Foto: ČTK

Technologie je ve zkušebním provozu. V nízkém modulu je deska s otvory, do nichž jsou tanky usazeny. Slouží jako spilka, tanky pro hlavní kvašení. První Budvar postavil v roce 1992.

"Od té doby je to už třetí hala, pokračování stejné technologie, protože recept a technologii držíme klasickou, pouze nádobí se mění. Kapacita tak vzrostla na téměř dvojnásobek, aby spilka byla schopna odkvasit dostatek piva i v sezonních špičkách, tak k 28 kusům původní kapacity přibylo těch čtyřiadvacet," řekl výrobně-technický ředitel Budvaru a vrchní sládek Adam Brož. Pivovar chce přidat časem ještě jeden modul, kde bude 16 těchto tanků.

Budvar se 670 zaměstnanci letos plánoval investice ve výši 600 milionů, kvůli koronaviru je neomezil. "Zmiňované investice jsou součástí rozvojového plánu, které pivovar zahájil už v roce 2015. Jedná se tedy o pokračování v dlouhodobém plánu, který nemá se současnou krizí nic společného," uvedla mluvčí Budvaru Markéta Ježková.

Příští rok chce budějovický pivovar rozšířit varnu či zvětšit kapacity plechovkové linky, která podle starších informací zvládne naplnit za hodinu 25 000 plechovek. Jde o součást rozvojového plánu v hodnotě dvou miliard korun, který zahrnuje i logistické centrum, ležácký sklep nebo stáčírnu lahví.

"Kromě kapacit pro hlavní kvašení jsme v pivovaru v loňském roce například uvedli do provozu novou lahvovou linku  Po skončení všech naplánovaných investic se roční výstav Budvaru zvýší na více než dva miliony hektolitrů," dodala Ježková.

Kvůli koronavirovým omezením musel na jaře Budvar zlikvidovat několik set hektolitrů tankového nebo nefiltrovaného sudového piva, které mělo velmi krátkou záruku. V půli května znovu zprovoznil linku na stáčení piva do sudů, kterou v březnu zastavil. ČTK to již dříve řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Loni uvařil Budvar rekordních 1,679 milionu hektolitrů, a tržby tak poprvé překonaly tři miliardy korun.

Pro pivovarnický byznys byla koronavirová krize velkou zkouškou:

Zachránili jsme už miliony piv, odhadujeme, že za 200 milionů korun. Po zimě většina minipivovarů navařila po strop, a pak byl ze dne na den konec. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy