Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Na Slovensku uctí Horákovou divadelní hrou. Tu stopl koronavirus, nyní se dočká velkolepého návratu

Kultura

  16:00
Praha - V sobotu uplyne 70 let od popravy právničky a političky Milady Horákové. Smutnou událost prožívají také na Slovensku, kde si nejznámější justiční vraždu 20. století v Československu připomenou mimo jiné mimořádném uvedením divadelní inscenace.

Slovenská inscenace Milada Horáková foto: Štátne divadlo Košice

Mimořádným představením, které bude zinscenováno pod záštitou první slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, si Státní divadlo Košice připomene 70. výročí justiční vraždy právničky a političky, jež se prosadila i jako bojovnice za práva žen. Své sympatie vůči Horákové projevila Čaputová již v minulosti.

Slovenská inscenace Milada Horáková
Jana Kánská.

Vznik multižánrového tanečního představení si na svůj seznam připisuje slovenský režisér a choreograf Ondrej Šoth. Bývalý ředitel bratislavského Slovenského národního divadla se podle svých slov rozhodl pro toto téma již dříve. „Od té doby, co jsem se dozvěděl o jejím osudu, mám pocit, že je to jeden z největších dramatických příběhů 20. století. Asi před pěti lety jsem začal vážně uvažovat o jeho zpracování v inscenaci,“ uvedl Šoth před únorovou premiérou. 

Tehdy se nakonec rozhodl zpracovat příběh Anny Frankové. „Když jsem ale dostal otázku, jakému tématu bych se chtěl ve své jubilejní sezoně věnovat, moje odpověď byla jasná,“ dodává režisér. 

Právě Šothova únorová premiéra Milady Horákové, jež zpracovává dramatický příběh jedné z nejznámějších obětí politických procesů v Československu, byla předposlední inscenací v repertoáru Státního divadla v Košicích. Koronavirová pandemie provoz divadla pozastavila a diváci tak budou mít druhou příležitost inscenaci zhlédnout až nyní. Sobotní událost, ve které se v hlavní roli představí herečka Alena Duráňová, vznikla pod záštitou prezidentky Čaputové.

Čaputová udílela státní vyznamenání. Ocenila i popravenou právničku a političku Miladu Horákovou

Své sympatie vůči Horákové projevila slovenská prezidentka již dříve. Posmrtné předání jednoho z nejvyšších slovenských státních vyznamenání pro Horákovou se uskutečnilo v lednu tohoto roku, kdy si Slovensko připomnělo 27. výročí vzniku samostatného Slovenskéh státu. „Jak bychom mohli neocenit hrdiny, kteří v nejhorších chvílích naších dějin projevili svou statečnost a odvahu,“ citoval Radiožurnál Čaputovou. Celkově tehdy slovenská prezidentka vyznamenala dvacet osobností, které v roce 1989 přispěly k pádu komunistického režimu. Při své premiéře předávání státních vyznamenání udělila Horákové in memoriam Řád bílého dvojkříze I. třídy, což je nejvyšší slovenské ocenění pro cizince. To převzala členka Klubu Milady Horákové Erika Mačáková.

Inscenace, která má plánované zahájení v sobotu v 19 hodin, bude věnována dceři Milady Horákové, Janě Kánské. Ta proslula svým smutným příběhem, kdy se k ní dopisy od matky, které napsala ve vazební cele, dostaly až po 40 letech. 

Slovensko volilo změnu, její výsledná podoba ale není jasná, reaguje na volby slovenský tisk

Horáková je pro Slovensko významnou osobností nejen jako symbol boje proti komunismu, ale také proti nacismu. Ve slovenském kontextu je jako součást protinacistického odboje důležitá nejen z pohledu historie, ale také vzhledem k současti, kdy se hojné podpoře těší politické strany, jež mají k fašistickému Slovenskému štátu názorově blízko. Například krajně pravicové Kotlebově Lidové straně Naše Slovensko vyjádřilo při posledních volbách z ledna tohoto roku svou podporu 8,24 procent voličů, což ji dělá čtvrtou nejsilnější stranou v zemi.