Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Do Dalečína přijedou motokrosové hvězdy. Vzpomínka, kdy se tam jezdilo MS, říká promotér Gironi

O tomto víkendu konečně odstartuje mistrovství České republiky v motokrosu. A v Dalečíně to bude zřejmě velká podívaná, protože účast přislíbila řada elitních zahraničních závodníků. Vedle kompletní domácí špičky by se měl představit například lídr kategorie MX2 ve světovém šampionátu Tom Vialle z Francie.

Do Dalečína by měl dorazit i třetí muž MS MX2 a další Francouz Jed Beaton, průběžně pátý Rene Hofer z Rakouska, zkušený Němec Max Nagle nebo Greg Smets a Liam Everts z Belgie.

Naopak exmistr světa Pauls Jonass českou trať neokusí, neboť si v přípravě přivodil zlomeninu obratle. "Motokros vás někdy semele... Bohužel jsem se zranil při havárii v tréninku na restart sezony MXGP. Doktoři mi doporučili dlouhou rehabilitaci, než se vrátím k závodění. Snad budu brzy zpátky na motorce," oznámil tovární jezdec Husqvarny.

Na startu nebudou chybět ani zástupci českého JD Gunnex KTM Racing týmu účastnícího se MS José Butron ze Španělska, Richard Šikyňa a Jakub Terešák. O body by měl usilovat i jediný Čech startující pravidelně ve světovém šampionátu Petr Polák.

Je nám líto, video expirovalo.
Richard Gironi a Petr Bartoš ve Světu motorů speciál o startu MMČR v motokrosu

"Účast vypadá hvězdně, bude to taková vzpomínka na dobu, kdy se mistrovství světa v Dalečíně jezdilo," uvedl promotér mistrovství republiky Richard Gironi.

Sektory pro diváky budou rozděleny do maximální kapacity 1000 až do celkového počtu 5000. "Řešíme dotazy z Maďarska, Slovenska. Všichni jsou hladoví. Návštěvnost asi bude velká, ale nejsme schopni pojmout více, než je vládou povolené," upozornil Gironi. "Pokladny otevírají v 7 hodin. Kdo dřív přijde, ten dřív mele," dodal

Již s předstihem je jasné, že budou letos korunováni noví mistři v kategoriích MX1 i MX2. Maďar Bence Szvoboda totiž titul v MX1 obhajovat nebude, šampion v MX2 Martin Krč se přesunul do vyšší kategorie. "Jízda na čtyřistapadesátce se mi moc líbí, občas mě ještě chytne amok a začnu se až moc snažit jet rychle a motorka mě unaví. Ale jinak si myslím, že byl správný čas a správná volba udělat tenhle krok do vyšší kubatury," řekl Krč.

Totálně překopaný kalendář. Ale snad kompletní

Český motokrosový šampionát měl původně začít 12. dubna v Pacově, kvůli pandemii koronaviru byl však kalendář výrazně upraven. Aktuálně má své termíny pět závodů, po Dalečíně bude pokračovat další týden v Kaplici.

Skluz se dotáhnout dá a promotér doufá, že se stihne odjet vše. "Zhustili jsem kalendář přes léto. Odjedeme pět podniků do začátku září. Zbydou nám tam tři podniky, o jejichž termínech bude rozhodnuto v průběhu srpna. Odjedeme to všechno, nejpozdější bude snad půlka října. Nejzazším termínem je změna času, pak už je to velmi problematické s ohledem na světlo," podtrhl Gironi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články