Ležáky si připomněly 78. výročí od vypálení nacisty, zúčastnil se ho i Okamura nebo Maláčová

V Památníku Ležáky se uskutečnil pietní akt k 78. výročí vyhlazení osady nacisty. Zúčastnili se jej mimo jiné ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), místopředsedou Poslanecké sněmovny Tomio Okamura (SPD), poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti), bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný nebo místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL. Projev pronesl Eduard Stehlík, ředitel Památníku Lidice, pod nějž Památník Ležáky spadá.

Ležáky Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní akt v Památníku Ležáky

Pietní akt v Památníku Ležáky | Zdroj: ČTK

„Letos se mi připomínka líbila, bylo to důstojné a mělo to spád. Děti na začátku krásně zpívaly úryvek z Vltavy od Bedřicha Smetany. Přijelo poměrně dost lidí, například i Martin Růžička, koordinátor Židovské obce v Praze,“ řekla Jarmila Doležalová, dcera poslední přeživší z Ležáků Jarmily Doležalové rozené Šťulíkové.

‚Dodneška jsem se nesmířila se smrtí tatínka.‘ Před 78 lety vypálili nacisté obec Lidice

Číst článek

Nacisté Ležáky vyhladili 24. června 1942 kvůli zjištění, že parašutisté vycvičení v Británii odtamtud udržovali vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. První zprávy o odbojové síti na Pardubicku dostali nacisté od parašutisty Karla Čurdy.

Nacisté 24. června v Pardubicích popravili 33 dospělých obyvatel obce, dalších pět lidí z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich zavraždili 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Přežily jen sestry Marie a Jarmila Šťulíkovy, kterým bylo v době, kdy byly poslány do Německa na převýchovu, jeden a dva a půl roku.

Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou, osadu připomínají žulové pomníky s vytesaným křížem na půdorysech devíti domů.

O víkendu pietní místo postihly záplavy, podruhé během 14 dnů. Pořadatelům se však podařilo včas uklidit naplavené bláto, odpadky a klacky i posekat trávu, což předtím kvůli častým dešťům nebylo možné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme