Menu
MotherClub.cz
Péče o miminko

Jak vybrat lahvičku na mléko? Usnadněte si život při přechodu na umělé mléko

Martina Mádlová

Martina Mádlová

24. 6. 2020

Jestliže z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete své miminko kojit, budete ho s velkou pravděpodobností krmit umělou výživou. V tom případě potřebujete dobrou výbavu, především vhodnou lahev a savičku na mléko. Jak vybrat správnou?

Kojenecké lahvičky nejsou nikterak složité výrobky, přesto je důležité zvážit každý parametr výběru, abyste doma neměli hromadu naprosto nevhodných lahví. V první řadě musíte vybrat odpovídající typ, materiál a nezapomeňte ani provedení savičky, protože každému dítěti vyhovuje něco jiného.

Nejčastější velikosti kojeneckých lahví:

  • malé cca 125 ml: pro novorozence a malá miminka,
  • střední cca 250 ml: pro starší děti,
  • velké cca 330 ml: pro batolata.

Jak naučit dítě držet flašku?

Druhy lahviček

Víte, jaký typ lahvičky chcete svému dítěti koupit? A víte, že jsou na trhu hned čtyři základní druhy? Podívejte se na jejich srovnání.

Klasické

Standardní lahvička z omyvatelného materiálu s obrázky nebo barevná. Obvykle se na ně dají nasadit veškeré volně dostupné dudlíky. Můžete ji tak použít prakticky kdykoliv a kdekoliv a vždycky na ní seženete další komponenty. Tento tvar je stále velmi oblíbený a možná jste z takové lahvičky pili i vy jako malí. Obvykle spadají do nižší cenové kategorie.

Antikolikové lahve

Pro miminka s bolavým bříškem existují speciální antikolikové lahve. Ty mají vnitřní prostor uzavřen tak, že se v něm netvoří zbytečný přebytečný vzduch, který pak miminko přijme spolu s mlíčkem a nadýmá ho to.

Učící lahve

Miminka, která byla zvyklá na kojení, mohou mít s lahvičkou docela problémy. Z tohoto důvodu jsou na trhu takové, které svým tvarem hodně připomínají bradavku a miminko z nich může lépe pít.

S širokým hrdlem

Klasické vysoké lahve se snadno převrhnout. Modely vybavené širokým hrdlem toto riziko eliminují. Mají menší výškou, ale objem stejný nebo podobný. Také se s nimi lépe manipuluje, snáze se čistí a připravuje výživa.

Materiál lahviček

Použitý materiál by měl být co nejvíce šetrný k přírodě i lidskému organismu, kvalitní a odolný. Rozlišujeme opět několik provedení.

Sklo

Ze skla se neuvolňují žádné škodlivé látky, vydrží v podstatě navěky, když si lahvičku nerozbijete a posléze se lépe recykluje. Na druhou stranu jsou tyto lahve docela těžké a pronesou se. I když bývá sklo použité na dětské lahvičky pevnější, hození vší silou na zem, což není u malých dětí nic divného, většinou nepřežijí.

Tip: Existují speciální silikonové obaly, do kterých láhev zabalíte a ona je tak chráněná při pádu.

Plast

Plastové lahvičky jsou nejčastěji používané a asi nejdostupnější. Při výběru si dávejte pozor na to, aby neobsahovaly látky, které se mohou uvolňovat a škodit zdraví miminka. Nesmí obsahovat Bisfenol A (BFA). Negativní vliv této látky je už pevně potvrzen. I když se to nezdá, vydrží lahve s plasty často mnohem méně než sklo. Tam nic nehrozí, když se vám nerozbije, ale plastové lahve se velmi rychle opotřebují i při běžném používání.

Nerez

Lahvičky z nerezu u miminek moc často nevidíme. Přitom jsou výborné. Vydrží věčně, neobsahují BFA a nerozbijí se, ani když si z nich dítě udělá míč. Bohužel jsou poměrně drahé, za tu kvalitu to ale stojí.

Silikon

Silikon se používá často na učící lahvičky. V běžných drogériích a lékárnách je v podstatě neseženete. Jen na internetu nebo ve specializovaných obchodech. Lahvičky jsou lehké, neohrožují zdraví dítěte a nezničí se. I tady může odradit vyšší cena.

Je potřeba dávat umělé mléko dětem starším jednoho roku?

Vyberte správnou savičku

Savičky se prodávají obvykle spolu s lahví a existuje nespočet tvarů, materiálů a velikostí. Vybírejte podle věku a preferencí miminka. Novorozenci potřebují dudlíky s pomalým průtokem, starší děti už zase ocení rychlejší průtok. Vhodnost savičky poznáte podle toho, zda se dítě během krmení zalyká a kašle, protože mu to teče moc rychle, nebo naopak s lahvičkou zápasí a často se vzteká, protože je průtok příliš pomalý.

Dudlíky mohou být silikonové, které jsou měkké a příjemné na omak, dítě je snadno prokousne. Latexové savičky patří k pevnějším a odolnějším. Dětem může dělat problémy větší tvrdost a občas vznikají alergie.

Nezapomeňte sterilizovat

Malá miminka jsou velmi citlivá na různé mikroby, bakterie a cokoliv, co by mohlo narušit jejich imunitu. Proto je velmi důležité, abyste lahvičky a savičky vždy správně čistili a sterilizovali. Tím zničíte veškeré škodlivé látky, které by se na láhvi mohly usadit.

Jak sterilizovat:

  • po každém použití lahvičky všechno, co jste používali, opláchněte horkou vodou,
  • použijte speciální kartáč na čištění lahviček a vyčistěte vnitřek,
  • zkontrolujte savičku, zda je v pořádku a neponičená,
  • dejte do horké vody nebo do sterilizátoru a sterilizujte alespoň 3-5 minut,
  • vysterilizované pomůcky nechte uschnout a uchovávejte na čisté podložce,
  • než půjdete znovu krmit, nezapomeňte si omýt ruce a dotýkejte se vysterilizované savičky co nejméně.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Jak vybrat lahvičku na mléko? Usnadněte si život při přechodu na umělé mléko