Eliška Novotná: Návštěva

25. červen 2020

Máte rádi návštěvy? A rádi na návštěvy chodíte? Já ano. Domů si ale nevpustíme jen tak někoho, že? Neohlášená návštěva nás zaskočí, pokud zazvoní někdo neznámý, koukáme na něj podezíravě.

Chce nás přepadnout, okrást, podvést? Nic dobrého od něj neočekáváme. Na dveře si dáváme kukátka, řetízky a kamery. Když už se rozhodneme někoho pozvat, tak věříme, že naše soukromí neohrozí a většinou se také těšíme, že nám s ním bude dobře.

Nedávno mě v jedné knížce o moci médií, kterou napsali chytří a vzdělaní lidé, překvapila věta o televizi jako návštěvě v soukromém prostoru našeho domova.

Takhle jsem o ní nikdy neuvažovala, ale pravda je, že když si vyberu nějaký program a televizi zapnu, prostor mého domova zaplní hlasy a obrázky, které jsem vlastně pozvala – pojďte dál, chci být s vámi. A ty ostatní, na jiných kanálech a programech, si domů nepustím.

Řekla jsem si, že mi vlastně autory knížky doporučovaná obezřetnost při užívání televize – a platí to i pro rozhlas – sedí. Že se ti, jimž to všechno doma hraje bez jejich výběru od rána do večera, vystavují mnoha skrytým, často i záměrně skrytým, nebezpečím.

Nepoužívají kukátka ani bezpečnostní řetízky. I když by asi se mnou souhlasili: „Jen tak někoho si domů nepustím“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.