Černé kořeny populární hudby a klenot domácích kytarovek

25. červen 2020

Pražská formace Hissing Fauna, nový projekt Jasnovidec a zvuk afroamerické hudby v kořenech populární hudby. To jsou témata Music ArtCafé s Václavem Havelkou.

Poslechněte si lahůdku české nezávislé scény – Hissing Fauna vydává nové album. Po pětileté pauze je tu nová deska nazvaná Youth. Pokud existuje kapela na české nezávislé scéně, na kterou se můžeme spolehnout, je to právě pražská formace Hissing Fauna coby nejlepší podpokličková lahůdka tuzemského devadesátkového indie retra. Jejich nové album vychází ve spolupráci dvou vydavatelství Teargarten a Stoned to Death digitálně a na audiokazetě jako benefit pro pražský klub a kolektiv Underdogs'. Ten provozuje oddaná parta lidí, kteří ve sklepě na Nádražní ulici číslo 3 budují už roky jeden z nejsympatičtějších klubů pro nezávislou hudbu. Nutná stopka v činnosti byla pro toto místo téměř fatální a proto kompletní digitální výtěžek z prodejů alba Youth putuje právě na jeho podporu.

Václav Havelka představí také debut experimentálního, dronového projektu Jasnovidec, který také aktuálně vychází u vydavatelství Stoned To Death.

Druhá část ArtCafé sleduje stopy černošských kořenů v populární hudbě. Politické, sociální a kulturní dějiny se protínají v životníh příbězích několika velikánů světové hudby. Životy Jamese Browna, Milese Davise nebo Niny Simone mají společné rysy – od chudého původu, tvrdé práce, obrovského talentu, diskriminace, osobních problémům až ke světové slávě. Tyto příběhy začínají u Roberta Johnsona, dále uslyšíte ukázky od Lead Bellyho, Billie Holiday, Little Richarda, Marvina Gaye, Public Enemy, Beyoncé a Kendrika Lamara.

autor: Václav Havelka
Spustit audio

Související