Fúze je tu! Podaří se vzkřísit mostecký fotbal? Vedení představilo nové logo i dresy
Náměstek primátora Marek Hrvol představil jeden z nových dresů. Foto: Kuba Zápotocký
Sport

Most - Od 1. července tohoto roku začne mostecký fotbal oficiálně psát novou kapitolu své historie pod názvem, do kterého se vrací slovo Baník. FK Baník Most – Souš, s. r. o., vznikl sloučením MFK (Mosteckého fotbalového klubu) a FK Baníku Souš. Nová organizace se dnes představila novinářům na Fotbalovém stadiónu Josefa Masopusta.

Na tiskové konferenci vystoupili Marek Hrvol, náměstek primátora města Mostu a jednatel klubu, Vladimír Wagner, rovněž klubový jednatel a také místopředseda mládežnické organizace, dále nový sportovní ředitel Jan Skýpala (více jsme psali zde), a trenér A-týmu a bývalý český reprezentant Petr Johana.

Marek Hrvol: „Bojovali jsme o to, aby se fotbal v Mostě vrátil k dřívějším úspěchům. Město mělo a dále má zájem fotbal financovat, proto vznikl nový projekt, postavený na nových lidech. Já v něm zastupuji město Most, kolega Wagner Baník Souš, který je rovnocenným partnerem. Nový klub je rozdělen na dvě části, na společnost s ručením omezením, kde je dospělá složka, a na zapsaný spolek, v němž chceme evidovat mládežnický fotbal. Cílem je transparentní financování.

Životopis, názory a vize pana Skýpaly nás zaujaly, proto se stal základním stavebním kamenem sportovní stránky nového klubu. Město bude klub financovat z 95 procent. Na zasedání zastupitelstva se zítra bude jednat o podpoře ve výši osmi milionů korun do konce roku. Věřím, že zastupitelé tento náš projekt podpoří. Budeme hledat další zdroje financování, oslovíme externí partnery, místní firmy i ty z okolí.

Vzhledem k mládeži patří náš klub k největším v republice. Máme k dispozici areály v Čepirohách, Albrechtická, v Souši a budeme fungovat také tady na stadiónu Josefa Masopusta. Zde by mělo být centrum klubu, všichni trenéři, realizační týmy, hlavní zázemí. Stadión má nového vlastníka, jsme s ním v intenzivním kontaktu. Víme, že potřebuje nový „facelift“, rekonstrukci šaten, inženýrských sítí a podobně. Budeme postupně řešit i okolí stadiónu, aby se sem dospělý fotbal a zápasy mohly vrátit. Máme v plánu jakousi interní brigádu, při které chceme i za pomoci fanoušků, se kterými jsme se v úterý sešli, vyklidit nějaké prostory od nepotřebného majetku. Pokračovat v činnosti budeme i s B-mužstvem.“

2506fotbalmostkz2

Vedení FK Baník Most – Souš (zleva) - Vladimír Wagner, Jan Skýpala, Petr Johana, Marek Hrvol

Jan Skýpala: „Oslovila mě ambice s mosteckým fotbalem, který měl v posledních letech sestupnou výkonnostní tendenci jak v dospělých, tak v mládeži, něco udělat. Poslední rok jsem působil v Ústí a šance budovat nový klub a vrátit se do toho trochu většího fotbalu, mě zaujala. Baník má dobrou historii a je tady šance ho pozvednout.“

Petr Johana: „Máme poměrně rozsáhlou mládež, dorost každý rok produkuje 6-8 hráčů pro muže, proto chceme zachovat kromě A i B-mužstvo. Byla by škoda o ty kluky přijít.

Áčko chceme stabilizovat, postupem času ho vhodně doplnit, posílit. Myslím, že v Mostě by se měla hrát minimálně třetí liga, která sem historicky patří. Budeme se snažit do ní do dvou tří let postoupit. Potřebujeme také, aby naši mladí kluci měli před sebou nějaký cíl a tím by minimálně ČFL měla být.

Základ týmu pro novou sezónu je z divizního kádru Souše. Už jsme do něj z hostování v Teplicích přivedli zpět Dominika Nobsta a prozradím ještě další dvě nová jména, Jan Štefko a Dominik Dolejší. Šanci mají i hráči bývalého MFK, kteří zde zůstali a chtějí se o místo v kádru porvat.“

Vladimír Wagner: „Já jsem nominantem za Souš a tak začnu odtud. Dospělí by nyní měli hrát v areálu Baníku Souš, tedy ve Fibichovce, nejmladší tamtéž. Na stadiónu J. Masopusta budou hrát všechny dorostenecké týmy a v Albrechtické všechny žákovské. V Čepirohách bude náhradní zápasová plocha pro veškerá přípravná utkání a dále přípravky.“

2506fotbalmostkz3

Takto vypadá nové oficiální logo týmu

O přípravě

Petr Johana: „A i B-tým začnou přípravu 13. července. A-tým pod vedením mým a mého asistenta Jiřího Lovíška, který je zároveň koučem béčka.“

Zápasový program A-týmu:
18. 7. (zápas v jednání)
25. 7. Slovan Liberec B v Liberci (11:00)
1. 8. Mariánské Lázně v Souši (10:30)
8. 8. FK Hvězda Cheb v Souši (11:00)
15. 8. Králův Dvůr v Souši (MOL Cup, 1. kolo)
22. 8. Štětí (1. kolo soutěže, doma)

O soutěži

Jan Skýpala: „Ambice máme hrát v divizi s áčkem pokud možno v top pětce, v kraji s béčkem ideálně střed tabulky a vyhnout se sestupovým problémům.

O prezentaci klubu

Marek Hrvol: „Máme ve výstavbě webové stránky, už je lze navštívit, jen ještě fungují v omezené míře. Oficiálně je chceme spustit během července. Založené máme facebookové stránky, dohledáte je pod názvem FK Baník Most – Souš. Dále budeme vkládat fotky z tréninků a zápasů na instagram.

Jednatel klubu Marek Hrvol představuje jeden z nových sad dresů FK Baník Most - SoušJednatel klubu Marek Hrvol představuje jeden z nových dresů klubu FK Baník Most - Souš

Hodně jsme se věnovali dresům. Skloubit barvy, modrou a soušskou červenou a tradiční baníkovskou zelenou, není jednoduché. Nakonec jsme se rozhodli pro dvě varianty. Zelenou, odkazující na historii Baníku Most 1909, a modrou, odkazující na Baník Souš. Protože jsou to obě tmavší verze, budeme mít ještě jednu neutrální, stříbrno-červenou. Jsme před podpisem smlouvy s firmou Nike, která by měla obléknout hráče i realizační tým.“

Z historie

Období největší slávy zažil mostecký fotbal několik. První krátké, v roce 1961, kdy se ve městě otevíral nový stadión a 24. května zde při této příležitosti nastoupil slavný anglický klub FC Liverpool (vyhrál 4:1).

Druhý pozoruhodný moment přinesl 27. říjen 2004, kdy druholigový Most doma senzačně vyřadil z poháru lídra nejvyšší soutěže pražskou Spartu. Po remíze 1:1 zvítězil na penalty 5:4. Zápasu oficiálně přihlíželo téměř sedm tisíc diváků, hovořilo se však až o návštěvě okolo deseti tisíc.

Krátce na to, v roce 2005, začalo nejúspěšnější období klubu. Trenér Přemysl Bičovský dovedl Most k historickému prvnímu postupu do nejvyšší soutěže. V ligové premiéře Baník v derby před 11 729 diváky porazil doma Teplice 2:1 a v lize pak odehrál tři sezóny. Umístil se postupně na desátém, dvanáctém a v roce 2008 na posledním, šestnáctém místě tabulky, což znamenalo sestup.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru