25. 6. 2020 Daniel Ryl

5 let v O2 areně: rekordy i hvězdy NHL

Náš klub v srpnu oslaví pětileté výročí od prvního domácího utkání na ledě O2 areny. Od svého přesunu v roce 2015 sparťané zvládli ve své domácí aréně dojít do extraligového finále, odehráli řadu památných duelů v lize i v CHL a postavili se několika současným hvězdám NHL v čele s Austonem Matthewsem. Do historických tabulek se výrazně zapsali také sparťanští fanoušci, kteří přepsali několik návštěvnických rekordů.

1. Domácí premiéra v Lize mistrů

K prvnímu domácímu utkání v O2 areně vyjeli sparťané v rámci Champions Hockey League na konci srpna 2015. V pražské odvetě přivítali norský Hamar, s nímž se nečekaně natrápili a nakonec padli 1:2 gólem v poslední minutě. Naši hokejisté ale následně zdolali v nové domácí aréně švýcarskou Ženevu a postoupili ze základní skupiny. Jejich jízda Ligou mistrů skončila v osmifinále na silném Kärpätu Oulu z Finska.

2. Mistrovský titul na dosah

Nová domácí aréna přinesla našemu týmu štěstí, protože v sezoně 2015/2016 sparťané prohráli v O2 areně včetně play-off jen sedm duelů. I díky skvělé domácí bilanci dosáhli téměř na vrchol, když se poprvé od roku 2007 podívali do finále. Ve strhující hokejové bitvě a po vyrovnané sérii prohráli s Bílými Tygry z Liberce po šesti zápasech.

3. Strhující semifinále Ligy mistrů

Celé naše mužstvo se těší na další ročník Champions Hockey League, v němž bude chtít vylepšit úspěch ze sezony 2016/2017. Sparta tehdy došla do finále, na čemž mají obrovský podíl diváci. Jejich podpora vygradovala semifinálovou odvetou proti švédskému Växjö.

Sparta si v lednu 2017 přivezla do Prahy slibný triumf 2:1, který před více než dvanácti tisíci diváky v O2 areně vylepšila a po výhře 4:0 slavila postup do finále. "Domácí semifinále proti Växjö bylo fantastické. Fanoušci byli neskuteční, fantastická atmosféra nás hnala za postupem," vzpomíná ofenzivní tahoun Lukáš Pech.

4. Dvanáctka pro Oceláře

Na ledě O2 areny zažili sparťané řadu povedených zápasů, ale na utkání proti Třinci z ledna 2017 rozhodně nezapomenou. Už v první minutě hosté vedli, ale pak se sparťané nakopli a v rámci akce "Sparta vzdává hold 2017" svého soupeře suverénně přejeli. I díky hattricku Jaroslava Hlinky a čtyřem kanadským bodům Briana Ihnacaka nasázeli Slezanům dvanáct gólů a vítězství 12:3 se zařadilo mezi nejvyšší triumfy v extraligové historii.

5. Sparta proti hvězdám NHL

Liga mistrů není prestižní jen pro hráče, ale na své si přijdou také fanoušci. I díky Champions Hockey League totiž mají možnost vidět řadu světových hvězd, které v rámci extraligových soubojů do Prahy nezavítají. Na podzim 2015 tak fanoušci sledovali Curych s hvězdným Austonem Matthewsem, který se o devět měsíců později stal očekávanou jedničkou draftu a dnes patří mezi největší hvězdy NHL.

V dresu Kärpätu se pro změnu představilio trio útočníků Sebastian Aho, Markus Nutivaara i Jesse Puljujärvi. Švédský Färjestäd přivezl útočníka Joela Erikssona Eka, zatímco barvy HV71 hájil zkušený Martin Thörnberg a za Bern nastoupila švýcarská legenda Martin Plüss. Zápasy Ligy mistrů v O2 areně tedy stojí rozhodně za to!

6. Famózní obrat proti Kometě

V historii našeho klubu najdete řadu významných zápasů, které domácí utkání proti Kometě Brno z listopadu 2019 jistě převýší, ale všem sparťanům přesto uvízl na dlouho v paměti. Náš tým totiž ve strhující atmosféře před téměř patnácti tisíci diváky ještě deset minut před koncem prohrával o tři branky, ale během 44 vteřin dokázal vyrovnat. Famózní obrat dokonal David Tomášek, který rozhodl o výhře 5:4 pouhých patnáct vteřin před závěrečnou sirénou!

7. Skalp Jágra a spol. s diváckým rekordem

Sparta byla u dvou návštěvnických rekordů Tipsport extraligy při venkovních zápasech v Brně a v Drážďanech, ale co se kryté arény týká, vede O2 arena! Do ní v listopadu 2019 zavítalo Kladno s legendárním Jaromírem Jágrem, proti kterému hnala sparťany vyprodaná O2 arena se 17 220 diváky. Sparta nakonec utkání zvládla a také díky 200. kanadskému bodu Miroslava Formana v našem dresu si došla pro přesvědčivé vítězství 6:2.

8. Sparta pomáhá dobré věci

Tradice speciálních utkání akce Sparťanská krev či Holdu už je s naším klubem spjata řadu let. I díky přesunu do O2 areny se podařilo na speciální utkání zaplnit domácí arénu tisícovkami hrdinů z řad Armády ČR, složek IZS a dárců krve či kostní dřeně. Charitativní akce budou pokračovat i v následujících letech, ve kterých dojde také tradiční výroční utkání, uctění sparťanských legend a další významná utkání.

9. Magická desítka a rekordní průměr

A na závěr rekord, který patří vám, sparťanským fanouškům! Po přesunu do O2 areny se nám totiž daří navyšovat průměrnou domácí návštěvnost, která se v uplynulé sezoně přehoupla přes magickou hranici 10 tisíc diváků. Výborný průměr 10 330 diváků na zápas zařadil náš klub mezi nejnavštěvovanější týmy celé Evropy. DĚKUJEME!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek