Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prostějov objednal reklamu u bosse Černoška, primátor neohlásil střet zájmů

  14:31
Primátor Prostějova František Jura měl léta úzké vazby na sportovního bosse Miroslava Černoška. Nyní hlasoval pro to, aby si u něj město objednalo služby za 1,5 milionu. Černoškova agentura je také vedena jako sponzor fotbalového klubu, kde je předsedou Jura. Ten však střet zájmů nepřiznal.

Vlivný prostějovský sportovní boss Miroslav Černošek (vlevo) a tamní primátor a předtím také náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sport František Jura z hnutí ANO. | foto: Stanislav Heloňa, Petr Topič/MAFRA; koláž: iDNES.cz

Současný primátor Prostějova František Jura z hnutí ANO vstupoval do politiky jako člověk úzce spojený se sportovním bossem Miroslavem Černoškem.

Vazby mezi oběma muži MF DNES podrobně popsala vloni. Jura figuroval ve firmách okolo prostějovského fotbalu, které Černošek nebo lidé z jeho blízkého okolí vlastnili. Příjmy fotbalového klubu tak řadu let do velké míry na aktivitách Černoškova impéria přímo závisely.

Dodnes je na stránkách 1. SK Prostějov, kde je Jura předsedou, Černoškova TK Plus vedena jako sponzor a partner klubu.

Jsme s panem Jurou osobní přátelé, říká Černošek

Černošek ostatně sám přiznává, že jsou s Jurou přátelé. „My jsme s panem Jurou velice osobní přátelé. Jdeme spolu sem tam na grilování, povídáme si o životě. Ten vztah nevznikl a nereflektuje současnou funkci pana Jury. Kdybych v roce 2012 očekával, že se v roce 2018 stane primátorem, mohl bych předpovídat i počasí,“ vysvětloval v minulosti Černošek.

I když to nečekal, stalo se. Začátkem června Jura už jako primátor přinesl a na jednání prostějovské městské rady také podpořil návrh, aby si město u Černoškovy firmy TK Plus objednalo svou propagaci za 1,5 milionu korun.

A ačkoliv je primátor Jura s byznysmenem Černoškem úzce propojený, neoznámil střet zájmů a hlasoval pro.

To ostře kritizuje prostějovská opozice. „Nelíbí se mi, že je vrcholný představitel města téměř v zaměstnaneckém poměru napojený na toho, kdo od města dostává peníze. Je to úplný vrchol. Mám dlouhodobě problém s tím, že se za rouškou propagačních služeb skrývá netransparentní sponzoring,“ prohlásil prostějovský opoziční zastupitel Petr Ošťádal.

Prostějovská radnice si u TK Plus objednávala služby už v minulosti, úzké spojení Jury a Černoška však vyšlo najevo teprve vloni v prvním majetkovém přiznání, které Jura coby primátor odevzdával.

Na dotaz MF DNES, proč neohlásil střet zájmů a zda považuje za standardní, že jako nejvyšší představitel města směřuje veřejné peníze do Černoškovy agentury, Jura nereagoval. Podle zákona je ve střetu zájmů politik, který by mohl mít na projednávané věci osobní zájem, což u Jury s úzkou vazbou na Černoška nelze vyloučit.

Mám naprosto čisté svědomí, hájil se primátor

Jura v minulosti svoje spojení s Černoškem obhajoval tím, že mu vždy šlo pouze o fotbalový klub.

„Nejsem žádným zaměstnancem pana Černoška. V žádném případě mu nejsem zavázán. Nechápu, jakým způsobem bych měl pro pana Černoška pracovat. Tyhle spekulace mě uráží. Fotbal dělám dvacet let a nemám se za co stydět. Nikdy jsem se nemusel zpovídat, že bych něco zpronevěřil nebo udělal. Mám naprosto čisté svědomí,“ hájil se.

Jeden z nejvlivnějších sportovních manažerů v zemi Miroslav Černošek dotaz MF DNES na toto téma odmítl komentovat: „Společnost TK Plus se domnívá, že otázka je opakovaně a jednoznačně tendenční, proto no comment.“

Za propagaci v letech 2020 a 2021 na sportovních a kulturních akcích zaplatí město Prostějov společnosti TK Plus 1,5 milionu korun. V řadě případů jde o akce, které TK Plus pořádá.

„Jde o poskytování komplexních služeb v oblasti marketingu a propagace města Prostějova při vybraných sportovních, kulturních a společenských akcích organizovaných v Prostějově, v olomouckém regionu i v ČR,“ sdělil primátor.

Jedná se například o Zlatou tretru v Ostravě, tenisový turnaj Moneta Czech Open, další tenisové turnaje a ligy, tenisový ples, divadelní přehlídku Aplaus, Čokoládovou tretru nebo akci Sportovec Olomouckého kraje.

TK Plus v minulých letech od Olomouckého kraje, města Olomouce a prostějovské radnice, pro něž dělala propagaci, získala desítky milionů korun. V Prostějově to bylo jen za roky 2014 až 2017 čtrnáct milionů.

„Považuji za nepochopitelné, že v době, kdy město očekává výpadek příjmů zhruba 130 milionů, nadále vyhazuje peníze za zcela nepotřebný takzvaný marketing. Vedení města jakoukoliv diskusi o této věci odmítá a primátor na zastupitelstvu útočí na zastupitele, kteří toto plýtvání kritizují,“ zlobí se další opoziční zastupitel a pirát Petr Kapounek.

Je přesvědčen, že v podstatě nejde ani tak o marketing města, ale o marketing čelních politiků prostějovské radnice v podobě lístků na plesy, fotek z tenisových zápasů, stříhání pásek nebo billboardů před volbami.

„Stěží odhadnout, jak hluboká je tato stoka a proč se minulé ani toto vedení města přes opakovanou kritiku nestydí,“ dodal Kapounek.

800 tisíc na rehabilitace? Chyběl hlas

Krajské zastupitelstvo těsně odmítlo žádost Tenisového klubu Prostějov, ve kterém je předsedou správní rady Miroslav Černošek, o dotaci ve výši 820 tisíc korun na rehabilitační přístroje pro Národní sportovní a tenisové centrum v Prostějově. Žádost nepodpořila ani zdravotnická komise.

„Je zvláštní, že o peníze z oblasti zdravotnictví žádá sportovní klub. Příště se od nich možná dočkáme žádosti o dotaci na nákup hasičské cisterny,“ glosoval požadavek Černoškova klubu předseda opozičního klubu zastupitelů STAN Radim Sršeň.

„S ohledem na to, že kraj čeká velký výpadek příjmů, je třeba dobře zvažovat, na co peníze dávat. Pokud chceme dotovat nákup zdravotnických přístrojů, měly by být pořizovány do nemocnic a poliklinik v nejchudších regionech, nikoliv do soukromého tenisového klubu,“ poznamenal. Vzhledem k tomu, že Tenisový klub žádal rovněž o zpětné vyplacení dotace, je podle Sršně jasné, že na nákup zdravotnických přístrojů má dostatek vlastních peněz. „Krajské peníze tak mohou směřovat do míst, kde jsou opravdu potřeba,“ dodal Sršeň.

Z žádosti vyplývá, že klub již pořídil například ultrazvukový systém za čtvrt milionu korun a chtěl koupit ještě rázovou vlnu, lymfatický systém, stimulaci nebo mobilní defibrilátory a tlakoměry.

Pro vyplacení dotace hlasovalo na pondělním jednání 27 zastupitelů, pro schválení příspěvku bylo potřeba o hlas víc. Peníze Tenisovému klubu chtěli poslat koaliční zastupitelé ANO, ČSSD a ODS, kterým však scházely hlasy několika nepřítomných členů. Návrh tentokrát nepodpořili ani obvyklí spojenci z SPD a KSČM, kteří se hlasování zdrželi.

(dík)

  • Nejčtenější

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé dojíždějící do Olomouce ušetří, už si nemusí automaticky platit MHD

14. dubna 2024  7:57

Do systému integrované dopravy Olomouckého kraje přibyla nedávno technická zóna s číslem 710....

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Jaképak bentley, my máme novou cisternu! Hasiči ze Zábřehu videem baví internet

19. dubna 2024  10:33,  aktualizováno  11:03

Jen s jedním slovem si velitel dobrovolných hasičů a místostarosta města Zábřeh Josef Klimek...

V kauze Autostráda šidili stavbu silnic, místo bourání vozovku položili na starší

19. dubna 2024  5:32

Nechat si vrátit peníze, nebo rozebrat silnici? Hejtmanství má první výsledky analýz kvality...

Nymburk se s Olomouckem natrápil. Opavští obhájci udolali Ostravu

18. dubna 2024  21:17,  aktualizováno  21:36

Obhájci titulu basketbalisté Opavy vstoupili do čtvrtfinále ligového play off s Ostravou vítězstvím...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...