Šumperk: Město od výstavby bytů v lokalitě Hedva nechce ustoupit

25.06.2020 15:03

Nad budoucností pozemku po bývalé Hedvě u supermarketu Lidl, se vznášejí otazníky. Zastupitelé se však shodli, že plocha by měla sloužil především k bydlení a parkování.

Šumperk: Město od výstavby bytů v lokalitě Hedva nechce ustoupit
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Městu se podařilo získat pozemek v roce 2017 o rozloze zhruba 1,3 hektaru za téměř 34 milionů korun od plzeňské firmy OSOH. „Odkup byl realizován s tím, že podstatnou část plochy, více než 7 tisíc čtverečných metrů, využijí Lesy ČR pro stavbu sídla, na druhé části pozemku měl vzniknout bytový dům s parkovištěm a parkovou úpravou. Státní podnik již městu zaplatil dvanáctimilionovou zálohu. V současnosti se Lesy ČR potýkají s důsledky kůrovcové kalamity, proto z důvodu úspor změnilo plány a ředitelství v Šumperku stavět nebude,“ vysvětli starosta Tomáš Spurný.

Město tak musí sáhnout do napjatého rozpočtu a vrátil Lesům ČR dvanáctimilionovou zálohu. Nyní se rozhoduje, co bude dál s těmito lukrativními pozemky na strategickém místě. Lokalita navíc bojuje s nedostatkem parkovacích míst. Poblíž totiž sídlí úřad práce, knihovna, základní umělecká škola či poliklinika. „Hledáme cestu, jak přilákat silného developera, který by zde postavil byty a parkoviště,“ uvedl starosta Tomáš Spurný, jehož názor má i většinovou podporu zastupitelstva.

To se nakonec shodlo, že by město mělo oslovit potencionální zájemce o koupi areálu bývalé Hedvy. „Byli bychom rádi, kdyby předložili koncepci možného využití pozemků. Koncepce samozřejmě musí být v souladu s územním plánem,“ doplnil Tomáš Spurný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…