Markbass Kimandu Green 4 BK Maple - čtyřstrunná hi-endová baskytara

Markbass Kimandu Green 4 BK Maple - čtyřstrunná hi-endová baskytara
Markbass Kimandu Green 4 BK Maple - čtyřstrunná hi-endová baskytara

Jako velký fanda značky Markbass jsem se těšil na baskytaru Kimandu, oblíbený nástroj mistra basu Richarda Bony, jako malý kluk. Nástroj je standardně vybaven polstrovaným látkovým obalem s logem Markbass, sadou inbusových klíčů a látkovou utěrkou (také s logem Markbass).

Tělo je vyrobeno ze dvou kusů olše a tvar je označen jako Ninja RB, krk je z jednoho kusu kanadského javoru (dvě grafitové výztuže) a je spojen s tělem pěti šrouby. Hmatník je z výběrového javoru osazený 24 pražci. Na hlavě nástroje najdeme speciálně pro tento nástroj vyráběné ladicí kolíky s převodem 20 : 1 a označením Ultralight Custom. Také kobylka je speciálně vyráběna a osazena zinkovými sedly.

Nástroj je vybaven kompletním protokolem s podpisy výstupních inženýrů u každého detailu. Oktávy jsou perfektně seřízeny (i druhá oktáva). Zpracování včetně začištění pražců je bez vady. Basa je nastavena na nízký dohmat. Struny Markbass Nickel 40/100 jsou zvukově moc pěkné. Basa vyloženě padne do ruky a řekl bych i „do těla“. Dolní výřez je poměrně hluboký, a tak umožňuje pohodlné hraní i ve vysokých polohách. Mechanika je docela minimalistická, ale funkční a účelná.

Elektronika baskytary je aktivní Markbass, včetně snímačů Markbass Custom Soapbar 4. Pro nastavení zvuku slouží dva potenciometry hlasitosti pro každý snímač zvlášť a potenciometr tónové clony, který současně slouží k přepínání mezi aktivním a pasivním režimem (tónová clona pracuje v obou režimech). Poslední tři potenciometry ovládají aktivní ekvalizér - basy, středy a výšky.

 

Je zvláštní, že právě tato italská firma, která tak myslí na basisty (od strun přes nástroje až po aparáty), zvolila pro tento nástroj právě zelenou barvu, když její pilotní barvou je žlutá. Dokonce i napájecí 9V baterie je žlutá.

 

Pro testování nástroje jsem použil, jak jinak, aparaturu Markbass (zesilovač Little Mark Tube 800 a box Traveler 102). Co se týká hráčského komfortu, je vše v naprostém pořádku a nástroj „jde za rukou“. Zvuk je specifický a hodně variabilní. Je v něm obsaženo vše od Fenderu po Warwick. Korekce jsem neměl potřebu vůbec použít (jsou vyšší nadstavbou pro požitkáře detailů). Použil jsem pouze poměry snímačů v kombinaci s tónovou clonou a přepínáním aktiv/pasiv. Nenašel jsem nic, co by snižovalo kvalitu tohoto nástroje. Nástroj je i řemeslně velmi kvalitně zpracován, vše je dotaženo k dokonalosti, a je po všech stránkách originální a praktický.

 

Info:

Markbass Kimandu Green 4 BK Maple je čtyřstrunná hi-endová baskytara osazena aktivní elektronikou Markbass. Krk je vyroben z kanadského javoru a tělo nástroje ze dvou kusů olše se pyšní originálním tvarem. Cena je 38 470 Kč.

 

Plus:

Originální design nástroje.

Perfektní seřízení nástroje.

Špičkové řemeslné zpracování.

Elektronika je perfektně vymyšlená a z nástroje vychází kvalitní a variabilní zvuk.

 

Mínus:

Těžké najít nějakou nedokonalost.

Snad jen absence orientačních značek na hmatníku (není nutností).

 

Technická specifikace

  

tělo olše
krk kanadský javor
hmatník výběrový javor, 24 pražců
menzura 34” (864 mm)
nultý pražec Graph Tech
elektronika aktivní Markbass
snímače Markbass Custom Soapbar 4
ovládání 2x hlasitost, tónová clona (s přepínačem aktivní/pasivní), basy, středy, výšky

 

http://www.markbass.it/product-detail/mb-kimandu-4/

Psáno pro časopis Muzikus