Český fotbal zažívá dobu červenobílou. Slávisté vyhráli třetí titul za poslední čtyři roky

Fotbalisté pražské Slavie jako první tým porazili v jarní části ligy Plzeň a odměnu za to dostali pořádnou – mohou už slavit mistrovský titul. Vítězství v nejvyšší české fotbalové soutěži získali v historii podvacáté a oslavili ho s fanoušky před stadionem. Na ten se totiž kvůli koronavirovým opatřením dostali jen někteří příznivci. Trenéry a vedení klubu ale už brzy čeká rozmýšlení, co dál, aby za rok zase bojovali o obhajobu a znovu byli úspěšní i v evropských pohárech.

„My pamětníci jsme na několik titulů za sebou čekali hodně dlouho, je to něco úžasného,“ radoval se před stadionem jeden z fanoušků. Slávisté získali třetí titul během čtyř let, lepší éru zažili naposledy za Protektorátu.

Čtěte také

Na Bicana, Puče, Pláničku a další teď parta trenéra Trpišovského navázala a díky dvacátému titulu si může Slavia na dresy přidat druhou zlatou hvězdu.

Titul s otazníkem

„Bylo to to nejkrásnější, co jsem doposud ve své kariéře zažil. A to, že jsme mohli jít slavit spolu s fanoušky, byl neskutečný zážitek,“ radoval se střelec vítězného gólu Petr Ševčík. „Víc jak jedno století všichni ti lidé před námi něco střádali a my jsme dokázali přidat druhou hvězdu. Pro mne a pro kluky to znamená strašně moc.“

Ale není to ještě tak úplně definitivní, pokud by se skupina o titul třeba kvůli koronaviru nedohrála, fotbalisté Slavie by o nálepku mistrů přišli. Fanoušci před stadionem ale čerta na zeď malovat nechtěli. Doufají, že se nic takového nestane.

Změny přišly včas

Hráči a fanoušci Slavie oslavují zisk mistrovského titulu

Optimismus fanoušků ohledně budoucnosti jejich klubu vyjádřil po zápase jeden z nich – Petr – jednoznačně: „S tímhle kádrem a se zápalem, co má trenér, to bude, myslím si, ještě pár let trvat a nejen na české scéně bude o Slavii slyšet.“

Důležitý krok k tomu udělali v Edenu už v zimě, kdy trochu zariskovali, svolili k odchodu klubových legend Škody s Hušbauerem a začali zapracovávat mladší hráče jako 19letého obránce Zimu nebo 22letého kanonýra Musu.

„Kdyby změny udělali až v létě, byla by šance postoupit do Champions League mizivá. Tým by si ještě nesednul a nevyhráli by ty nejdůležitější zápasy,“ je přesvědčený majitel tří titulů se Slavií Vladimír Šmicer. I tak se ale dají nějaké změny ve složení mužstva během léta ještě očekávat.

Posila se dá očekávat

Nabízí se hlavně pozice křídelních záložníků, což je pozice, na které jsou ze současného týmu Slavie vyloženě doma jen Masopust a Provod, když je Olayinka zraněný.

„Myslím, že to vědí nejlíp a už na tom pracují. Kdyby se hrály evropské poháry a liga, budou muset tým doplnit,“ potvrzuje domněnky fanoušků bývalý slávistický kapitán Karol Kisel, který o tom coby hráčský agent možná ví víc, než může prozradit.

autoři: Jan Suchan , and
Spustit audio