Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zirovnicky Tempel FB 2020ESLP dokonce (velmi tvrdě) uvedl, že postupy soudů v této věci „silně indikují disfunkci v chodu justice, narušující celkovou férovost soudních řízení“Popřena presumce neviny a práva občana na spravedlivý soud zaručená Ústavou ČR. Mezinárodní soud tak konstatoval disfunkci celého justičního systému ČR. To by mělo alarmovat politiky k okamžitému konání, pokud mají zájem, aby naše země neztrácela naději stát se skutečně demokratickou zemí. Veřejnoprávní ČT to odbyla jako banální zprávu, kdy se chlubí svoji kvalitou srovnatelnou ze západními televizemi…     

* * *

Vážená redakce,

dovolte, abych vás jako právní zástupce stěžovatele informoval o aktuálním rozsudku (z dnešního dne) Evropského soudu pro lidská práva ve sporu proti České republice. ESLP vyhověl stížnosti pana Roberta Tempela, který je v současnosti ve výkonu doživotního trestu odnětí svobody za trestný čin vraždy. Po té co byl v průběhu svého trestního řízení čtyřikrát zcela zproštěn viny, byl na popáté odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody.

Soud konstatoval dvojnásobné porušení jeho práva na spravedlivý proces. Tato porušení spočívala v následujícím:

Dvojnásobný „vrah“ Robert Tempel, 4x osvobozen, poté doživotí…?!

Robert Tempel, 4x osvobozen, poté doživotí a žádné odškodnění!!! 

a) Krajský soud v Plzni pana Tempela opakovaně (4x) zprostil obžaloby, Vrchní soud v Praze mu věc opakovaně vrátil a nakonec ji přikázal Krajskému soudu v Praze. ESLP poukázal na to, že Vrchní soud učinil vlastní skutková zjištění, aniž by vyslechl klíčového svědka, a že jednání Vrchního soudu mohlo být považováno jako pokyn nižším soudům odsoudit pana Tempela a že zproštění nebude akceptovat, přestože sám neprováděl důkazy. ESLP také kritizoval, že Vrchní soud v Praze věc přikázal Krajskému soudu v Praze (přestože příslušným byl Krajský soud v Plzni), aniž by pro to byl dán odpovídající důvodu. ESLP dokonce (velmi tvrdě) uvedl, že postupy soudů v této věci „silně indikují disfunkci v chodu justice, narušující celkovou férovost soudních řízení“.

b) v nepřiměřené délce řízení (více než 10 let).

Do přílohy vkládám tiskovou zprávu ESLP i celý text rozsudku.

V případě zájmu o komentář mě prosím kontaktuje na níže uvedeném čísle.

 

S pozdravem

Jakub Kříž

advokát/attorney-at-law

Advokátní kancelář/law office

JUDr. Jakub Kříž, Ph.D., advokát

Týnská 633/12, 110 00 Praha 1

Ev. č. ČAK: 15195 / IČO: 726 95 633

 

Datová schránka: kz73igd

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   

Tel.: +420 777 283 961

 

Tisková zpráva ESLP - v angličtině - 25.6.2020

Rozsudek ESLP Tempel v. Česká republika - v angličtině - absence spravedlivého procesu po opakovaném soudním řízení o vraždě – 25.6.2020

 

Od: Jakub Kříž <Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.>
Datum: čtvrtek 25. června 2020 13:59
Komu: "Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." <Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.>, "Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." <Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.>, "Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." <Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.>, "Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." <Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.>
Předmět: ESLP uznal stížnost odsouzeného Roberta Tempela, české soudy porušily jeho práva

* * *

Z rozsudku str. 18.:

… In the Court’s view, the particular succession of events in the present case strongly indicates a TEMPEL v. THE CZECH REPUBLIC JUDGMENT dysfunction in the operation of the judiciary, vitiating the overall fairness of the proceedings. …

Podle názoru Soudního dvora konkrétní sled událostí v projednávané věci TEMPEL v. ROZSUDEK ČESKÉ REPUBLIKY silně naznačuje nefunkčnost soudnictví, narušující celkovou spravedlnost řízení.

* * *

Připomínám, že Roberta Tempela opakovaně odsoudil soudce VS Praha JUDr. Jiří Lněnička, vězni nazývaný „pankrácký kat“. Odsoudil i Lukáše Nečesaného, kdy jeho rozhodnutí kryl předseda NS JUDr. Zdeněk Šámal, dnes soudce Ústavního soudu ČR. Ústavní soud zamítl ústavní stížnost Roberta Tempela v roce 2012, kdy si nevyžádal trestní spis?! Pokud si ČR podá stížnost, velký senát ESLP ji nepochybně zamítne. Ústavní soud bude muset nejprve zrušit své rozhodnutí z roku 2012, aby mohl projednat novou ústavní stížnost Roberta Tempela. Potom by měly začít „padat hlavy“ v české justici, chceme-li si uchovat naději na demokracii, jejímž základem jsou nezávislá justice a média.

Jedná se o disfunkci celé justice – to je třeba všude zdůrazňovat! Bohužel většina médií toto závažné téma zužuje na vyplacení 12.500 Euro. Po takové zprávě by se musela otřást každá země, pokud má ještě vůli se sama bránit.

Na vysvětlenou a pochopení rozsudku:

Evropský soud přiznává odškodnění za porušení úmluvy, ne za škodu skutečně způsobenou. Je to za porušení práv jednotlivce ze strany státu. Kompenzace je nemajetková a jednorázová, kterou musí stát zaplatit. Vůbec se neváže na dobu strávenou ve vězení. Na to jsou jiné instituce. Toto je výlučná pravomoc Evropského soudu. Řídí se zásadou přiměřenosti. To, že bylo žádáno 100.000,-Euro bylo dáno argumenty, které byl žalobce schopen doložit a vyargumentovat s tím, že zásadu přiměřenosti akceptuje. Nález neznamená, že člověk je propuštěn. Vláda ČR má nyní možnost odvolat se k Velkému senátu ES – může i nemusí – ale kvůli zdrcující větě o disfunkci české justice to udělat musí. Do půl roku musí být peníze vyplaceny, pokud se vláda neodvolá. Ústavní soud žalobu z roku 2011 shodil během 3 měsíců. Bude proto podán návrh na obnovu řízení před Ústavním soudem podle zákona o Ústavním soudu. Zasedne plénum Ústavního soudu, které v plenárním zasedání zruší původní rozhodnutí o odmítnutí ústavní stížnosti. V tu chvíli jde do hry původní Ústavní stížnost z toku 2011 patřičně doplněná – s využitím modus oerandi v kauze Lukáše Nečesaného. V mezičase se ústavní judikatura vyvíjela, kdy nemůžeme tvrdit, že by Ústavní soud byl vždy ochráncem ústavnosti. Budou muset být zrušena všechna rozhodnutí na základě rozsudku ES až do stavu zproštění viny před plzeňským soudem. Pokud toto Ústavní soud akceptuje, bude Robert Tempel propuštěn na svobodu – ve stavu obviněného zproštěného viny v prvním stupni. Potom budou následovat odvolání, kdy kauzu případně na VS Praha jistě nebude rozhodovat JUDr. Jiří Lněnička. Těžko se najde druhý soudce, který by znovu Templa odsoudil na doživotí. Na základě dnes dostupných informací a faktů, by se to stát nemělo, nechce-li česká justice riskovat další mezinárodní ostudu. Požadavek na odškodnění lze podat až po úplném očištění, což je otázkou 2-3 let. Robert Tempel je nazýván „tvrďák“. Na žádné zákulisní dohody nepřistoupí. JUDr. Jakub Kříž se chystá vydat tiskovou zprávu.

Žalobu Roberta Tempela k ESLP zpracoval jeho spoluvězeň z Mírova Albert Žirovnický. Pro komunikaci mezi ES s ČR je třeba advokát. Věci se ujal JUDr. Jakub Kříž autor komentáře k zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Události ČT se této alarmující zprávě věnovaly pouhých 126 vteřin jako 23 zprávě z 35?! Navíc názvem „Odškodnění pro doživotně odsouzeného vraha“, jakoby šlo jen o odškodnění a ne o systémové selhání české justice. Události a komentáře ve 22:00 hod. se tomuto závažnému tématu, týkající se celé země, zcela vyhnuly? To má být naplnění veřejnoprávní služby, pane generální řediteli Petře Dvořáku?!  

 

Jan Šinágl, 25.6.2020

* * *

Zpověď "tuneláře"- v tom žijeme, občané!

Politické trestné činy z dob komunismu nejsou podle práva promlčené ani dnes

Manipulace v kauze Opencard. Kárné řízení může soudce Sotoláře uchránit před rizikem vězení

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)