Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak snadno ozdobit dort

dort s ovocem
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Pokud držíme cukrářský sáček s řezanou špičkou v ruce poprvé, může se stát, že výsledek připomíná spíš srážku dvou galaktických těles než nádheru z cukrárny. Dobrá zpráva je, že dort se dá ozdobit i jednoduše a přitom efektně. Triky a rady, jak ozdobit snadno dort, aniž byste museli být mistry cukrářských umění, jsme pro vás shromáždili přehledně na jednom místě.

  • Pokud jste začátečníci, nedávejte si nesplnitelné úkoly. Komplikované recepty s několika druhy těst, krémů, posypek i polev vyžadují hodiny v kuchyni, spoustu místa pro chlazení a ohromnou pracovní plochu.
  • Stačí, aby se některý z mezikroků zvrtl a vynaložený čas i námaha přijdou vniveč. Korpus ze snadného piškotového těsta, pomazaný šlehačkou a ozdobený drobným ovocem, bude lahodný i půvabný a zvládnete ho upéct i ozdobit za chviličku.

Supersnadný recept na základní piškotové těsto

Piškotový korpus upečete podle jednoduchého rozpisu:

  1. Na jedno vejce počítejte s 1 lžící cukru a 1 lžící mouky. Podle velikosti dortu lehce přidáte či uberete množství vajec, mouky a cukru. Na formu o průměru 20 cm by měl stačit piškot ze 4 vajec.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte na pevný sníh (pokud si chcete pojistit, aby nespadl, přidejte do něj navíc 2 lžíce cukru). Žloutky vyšlehejte s 4 lžícemi cukru na světlou pěnu a do té opatrně vpracujte po lžících mouku (polohrubou nebo hladkou) a sníh z bílků.
  3. Bleskově přemístěte těsto do vymazané a vysypané rozevíratelné formy a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 15 minut.

Tento piškotový korpus je hodně lehký a není úplně snadné ho proříznout. Pokud chcete mít dort s krémem či jen džemem uprostřed, upečte korpusy dva a položte je na sebe.

Další jednoduchý základ na dortový korpus najdete v receptu níže.

Zdobení dortu ovocem

Je efektní, snadné a zaručeně chutné. Ať už se rozhodnete na dort z borůvek či malin vyskládat nápis, nebo zvolíte nedbalý styl a ovoce na dort jen nepravidelně poházíte, výsledek bude vypadat skvěle.

  • Pokrýt můžete celý vršek dortu, případně ovoce vyskládejte do kroužku po obvodu nebo do elegantního půlměsíce po jedné straně dortu.
  • Ovoci sluší doprovod zelených lístečků – k sladké chuti se výborně hodí bazalka, meduňka či máta.

Někdy stačí vtipný nápad. Když se rozhodnete upéct mrkvový dort, nemusíte si hrát s tvarováním mrkviček z marcipánu, klidně oloupejte hezké karotky, seřízněte je a posaďte i se zbytky natě na korpus. Dort bude působit vesele a jásavá oranžová ze skutečných mrkviček oslavu prozáří.

mrkvový dort

Mrkvový dort nemusíte zdobit jen marcipánem.
Foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

  • Pokud se rozhodnete ozdobit dort nakrájenými jahodami, je dobré je na korpus vyskládat až těsně před konzumací. Jejich šťáva tak nepotřísní krém a jahody zůstanou čerstvé. Když to není možné, můžete v kastrůlku v ovocné šťávě rozpustit nad vodní lázní želatinu. Až zchladne, štětcem jí ovoce na dortu lehce potřete. Uzavřete tím jeho jeho povrch a ovoce déle vydrží svěží.
  • Podobně můžete potřít ovoce propasírovaným a lehce rozehřátým meruňkovým džemem (pokud je hodně hustý, nařeďte ho troškou horké vody). Anebo můžete želatinou či cukrářským želé (agar) ovoce na dortu zalít. Bude vypadat jako schované pod skleněnou pokličkou.
  • Návod na přípravu želatiny či želé najdete na sáčku, obvyklé dávkování je 1 sáček na 0,5 litru tekutiny. Rozdíl mezi želatinou a cukrářským želé, založeným na agaru, spočívá (mimo rozdílnou přípravu) i v době tuhnutí – želatině to trvá i několik hodin, cukrářské želé tuhne prakticky okamžitě. Dort nechte v dortové formě či ráfku, dokud želé neztuhne, jinak hrozí, že bude stékat po bocích.

Zdobení dortu čokoládou

Návod, jak vyrobit čokoládové hobliny, jsme přehledně popsali v článku níže. Jestli na takovou legraci nemáte čas či trpělivost, nasekejte jednoduše oslavencovy oblíbené čokoládové tyčinky (z plněných skvěle fungují ty s oříšky a karamelem) nebo dort ozdobte čokoládovými bonbony nebo kočičími jazýčky.

  • Čokoládovou polevu vyrobíte jednoduše tak, že nalámanou čokoládu rozpustíte v ohřáté smetaně na šlehání. Získáte tak čokoládovou ganache.
  • Pro polévání dortů se hodí ganache připravená v poměru 1:1, tedy stejné váhové množství čokolády na tutéž váhu smetany.
  • Pokud poléváte dort, který jste předtím namazali krémem, musíte ho předem vychladit. Jestliže jste ho nenaplnili čerstvým ovocem, můžete ho vložit i do mrazáku.
  • Když poleva nelícuje s vrškem dortu nebo se vám nepodařilo zakrýt celé boky dortu, nevěšte hlavu – v módě je nedbalá elegance, a poleva stékající po bocích v nepravidelných kaskádách je právě teď šik.

Nahý dort je hitem už několik let

Amatérským cukrářům nahrává i další módní trend. Nahé dorty pracují s představou, že určitá nedotaženost má v sobě spoustu krásy a že není třeba zakrývat, z čeho se dort skládá.

  • Namísto krémem zarovnaných a pečlivě uhlazených boků dortu, tak stačí pár lehkých tahů cukrářskou stěrkou, případně ani to ne. Zkrátka sestavte jednotlivá patra, na vrch dortu naneste krém či šlehačku (zarovnáváním ani uhlazováním se nemusíte zdržovat), přidejte ovoce a pár jedlých květů, a máte hotovo.

Jak zdobit jedlými květy

Ne každá květina je jedlá, některé jsou dokonce prudce jedovaté – to je třeba mít na paměti, když se vydáte do zahrádky natrhat výzdobu na dort.

  • Bez obav můžete sníst měsíček zahradní, sedmikrásku chudobku, violku zahradní neboli macešku i její planou příbuznou violku vonnou alias fialku.
  • Fialky se dají i kandovat: stačí jednotlivé květy potřít bílkem, posypat moučkovým cukrem a nechat sušit v troubě při maximální teplotě 50 °C. Stejným způsobem můžete vytvořit efektní, ‚zasněžené‘ ozdoby z okvětních plátků růží.
  • Na ozdobu můžete použít i květy afrikánů nebo modrý brutnák, počítejte ale s tím, že leckterý květ má dost specifickou, často kořeněnou či ostrou chuť, například lichořeřišnice.

Květy by neměly být chemicky ošetřené a trhat byste je měli na místě, kde máte jistotu, že je neznečistili lidé ani zvířata.

Květiny můžete na dort jednoduše položit nebo – jako v případě vítěze soutěže o dort na obálku z květnového Apetitu ročníku 2019 – je zalijte do bílé čokolády, z níž poté vykrájíte ozdobné tvary.

dort s jedlými květy

Dort Vzpomínka na italské léto 
Foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

Ke zdobení se hodí i hračky a bonbony

Dětské dorty si přímo říkají o to, abychom je ozdobili malou hračkou. Oslavenec tak bude mít radost hned dvakrát.

  • Plastové figurky můžete zvolit podle zájmů dítěte – po dortu se v šlehačkových závějích mohou prohánět dinosauři, lego panáčci i růžoví poníci.
  • My jsme na dort nazvaný Kruhový objezd použili gumy ve tvaru autíček, ale klidně by na něm na křižovatku mohli přijíždět i angličáky.
  • Legraci si užijete i s želatinovými bonbony zalitými v cukrářském želé. Počítejte ale s tím, že bonbony mají tendenci nasát tekutina a nabobtnat, takže je dobré dort servírovat hned, jakmile želé ztuhne.
  • Vděčné je i cukrové zdobení: když je na dort nasypete přes šablonu, vytvoříte jím krásný vzor nebo obrazec. Jako šablona může posloužit i kovové vykrajovátko na perníčky – použijte tvar hvězdy, kytičky či srdce. Šablona je skvělým pomocníkem, pokud se rozhodnete místo zdobení dort jen poprášit moučkovým cukrem či kakaem.
  • Z lentilek zase snadno vyskládáte libovolný nápis.

Z bonbonů jednoduše vyrobíte i domácí fondán na potahování dortů či vytváření jednoduchých ozdob. Potřebovat budete mikrovlnku, pytlík marshmallows, moučkový cukr, případně pár kapek potravinářského barviva. Jak na to krok za krokem uvidíte v receptu na pruhovaný dort s mašlí. Tamtéž je také popsán postup, jak vytvořit na bocích dortu efekt postupného přecházení barev neboli moaré.

dort s marcipánem

Pruhovaný dort s fondánovou mašlí potěší nejednu malou baletku či princeznu.
Foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč