Vakcína proti koronaviru měla chránit staré lidi. Možná u nich nebude fungovat

Vědci se domnívají, že pravděpodobná vakcína covid-19 nemusí být účinná u starších lidí, kteří jsou nejohroženější skupinou. Proto navrhují zaměřit očkování na jiné skupiny, převážně na děti.

„Někdy je možné chránit zranitelnou skupinu se zacílením na jinou,“ řekl Peter Openshaw, člen britské poradní skupiny Sněmovně lordů. Openshaw dodal, že tento týden zvažuje sepsání zprávy se zaměřením na různé skupiny v souvislosti s vakcínou proti covidu-19 a poukázal na fakt, že ve Velké Británii funguje plošná vakcinace proti chřipce u školou povinných dětí, čímž jsou chráněni i jejich prarodiče.

Imunolog Arne Akbar uvedl, že největší problém s očkováním u starších lidí souvisí s jejich imunitním systémem. Podle jeho slov se u starších lidí v těle objevují záněty více, a to i u zdravých jedinců. „Musíme pochopit, proč k těmto zánětům dochází a odkud se berou,“ uvedl Akbar a poukázal na možnost, že vakcinace pro starší populaci může být podpořena jiným lékem, například steroidem dexametazon, který podle jeho slov prokazatelně zachraňuje život pacientům s covid-19.

„Samotná vakcína může pomoci mladší populaci, a to je dobře, protože pokud nebudou mladí infikováni, virus nemůže nakazit starší skupinu,“ míní Akbar.

Oxfordská univerzita oznámila, že kandidátská vakcína prošla úspěšně dvěma zkouškami u prasat a vědci zjistili, že v případě dvou dávek se protilátky významně zvýšili, uvádí deník Guardian.

Sára Gilbertová, která se zabývá vývojem vakcíny právě na Oxfordské univerzitě, sdělila, že žádná ze 140 vakcín nebude dokonalá, ale argumentovala, že užitečná vakcína nemusí být 100% efektivní. „I s přesností na 50 % bychom mohli udat směr v ochraně obyvatelstva,“ konstatovala Gilbertová a dodala, že v případě nutnosti lze kombinovat i několik vakcín.

Související

Očkování, ilustrační foto

Do Česka dorazí další desítky tisíc vakcín proti černému kašli

Ministerstvo zdravotnictví zajistilo více než 110 tisíc vakcín proti černému kašli nad rámec již objednaných. Už v březnu dorazilo téměř 10 tisíc vakcín z Velké Británie, v dalších týdnech dorazí očkovací látky z Kanady a Francie, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Více souvisejících

očkování důchodci, senioři děti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 28 minutami

před 31 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

NATO nerozmístí jaderné zbraně v jiných zemích, říká Stoltenberg

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy