Hlavní obsah

Sám s jorkšírem v Rize. Bývalého slávistu zachránila česká ambasáda

Praha

Je nadšený. Ze života v Lotyšsku, z klubu, ze své rodiny. S přítelkyní Anetou a dcerkou Sofinkou vyrážejí často k moři. Teď si záložník FC Riga Jakub Hora přeje, aby mu radost dělal i fotbal. V uplynulém týdnu vstoupil s obhájcem do ligy. S ničím jiným než s dalším mistrovským titulem vedení nepočítá.

Foto: Sport.cz

Záložník Jakub Hora s manželkou Anetou a dcerkou Sofinkou.

Článek
Fotogalerie

„Jednoznačně musíme být mistři, nic jiného neexistuje," říká Hora. Start se ale mužstvu nepovedl, tři body ze dvou zápasů jsou málo. Český záložník ale zaznamenal dvě asistence. Brzy však bude mít se spoluhráči před sebou větší výzvu – uspět v kvalifikaci evropských pohárů. Rigy se týká už první předkolo Ligy mistrů.

„Zatím nikdo neví, kdy předkola začnou. Víme ale, co nám sdělil ředitel klubu. Za každou cenu chce skupinu. Je mu jedno kterou. Takže minimálně Evropská liga," podotýká Hora, který podzim strávil na hostování ve Slavii.

Foto: Sport.cz

Záložník Jakub Hora v zápase lotyšské ligy.

Období, kdy většina Evropy byla v karanténě, prožil v Rize sám s devítiletým jorkšírem. Přítelkyně s dcerou totiž těsně před vypuknutím pandemie odletěly do Česka. „Nějaký čas jsme trénovali individuálně, po rozvolnění situace jsme měli pro sebe halu v tréninkovém centru. Následně jsme odjeli na čtrnáct dnů na soustředění do Estonska, kde se mohly hrát přátelské zápasy," popisuje 29letý fotbalista.

Foto: Sport.cz

Záložník Jakub Hora (vlevo) v dresu FC Riga.

Jenže před odjezdem řešil velký problém: kam upíchnout psa. Variantu s hlídáním v rodině některého ze spoluhráčů zavrhl. „Psovi je totiž už devět let, umí jen česky. Tedy rozumí jen českým povelům," culí se Hora, kterému nakonec pomohla náhoda. Když na české ambasádě v Rize začal řešit návrat rodiny z Česka, mezi řečí se zmínil o svém problému.

V Rize chce zůstat

„Na ambasádě pracují super ženské. Měly ho doma, každý den s ním jezdily do úřadu. Braly ho na výlety. Oblíbily si ho natolik, že mi ho ani nechtěly vrátit," směje se Hora, který v Lotyšsku žádné striktní omezení kvůli nákaze nezažil. Na rozdíl od většiny evropských zemí lidé nenosili roušky, velké obchody zůstaly otevřené.

„Kdyby mi nikdo neřekl, že nějaká opatření jsou, nepoznal bych to. Byla otevřená i většina restaurací. V Lotyšsku je situace příznivá, za den přibývají jen dva tři nové případy," říká muž, který před sedmi lety získal titul s Plzní.

Teď v Rize podniká výlety s celou svojí rodinou, nejčastěji na nedalekou písečnou pláž. Nebo poznávají krásy lotyšské metropole. „Riga je nádherná, snese srovnání s Prahou. Navíc je všude neuvěřitelně čisto," pochvaluje si Hora. Hostování z Teplic mu vyprší na konci tohoto roku, rád by si angažmá v Rize prodloužil. Kontraktu na Stínadlech do června 2021 navzdory. „Klub funguje perfektně, život je tu skvělý. Rád bych tady zůstal dál," uzavírá Hora.

Reklama

Související témata: