Hlavní obsah

Utajovaný Gottův obraz vydražili za 1,2 milionu

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Před měsícem šel do internetové aukce utajovaný obraz Karla Gotta z roku 2006 s názvem Divy zpívají prezidentu Havlovi. Jeho vyvolávací cena byla tisíc korun. Cena se vyšplhala na 1 200 000 korun.

Obraz namalovaný Karlem Gottem byl vydražen za 1 200 000 korunVideo: Novinky

 
Článek

Aukce měla být ukončena ve čtvrtek 25. června ve 21 hodin, kdy byla částka na ceně 650 tisíc korun. Krátce před devátou však začali zájemci přihazovat, a to po určených padesáti tisících. Dvacet minut po desáté hodině večerní se cena zastavila na neuvěřitelných 1 200 000 korun.

Do aukce jde dlouho utajovaný obraz Karla Gotta

Domácí

„V naší aukční síni začínáme na nízkých částkách, abychom vzbudili zájem, což se nám teď znamenitě podařilo. Celý měsíc jsme se zájmem sledovali příhozy, které poměrně rychle vystoupaly na hranici 650 tisíc, kde se částka zastavila. Do ukončení aukce zbývalo pár minut a částka byla stejná, ale licitace pokračovala dál, až jsme se dostali na částku 1 200 000 korun, z čehož máme radost,“ řekl Novinkám majitel aukční síně Obrazy v aukci Jaroslav Jakubec.

Obchod s uměním je podle Jakubce velmi subjektivní, tudíž nikdy nelze odhadnout, za kolik se daný obraz vydraží, byť jsou zde určitá očekávání. Nicméně u persony, jakou byl Karel Gott, byli všichni zvědaví, jak aukce dopadne.

„Odhadovali jsme, že by to mělo překonat jeden milion korun. Tahle částka je skutečně krásná,“ okomentoval situaci Jakubec s tím, že majitel obrazu, který ho do aukce dal s realistickým očekáváním, které nebylo nižší než vydražená částka, tudíž bude s výsledkem spokojen.

Doposud se v Česku dražily dva obrazy Karla Gotta. První se v roce 2018 vydražil za 1,2 milionu korun. Druhý s názvem Mona Lisa se pak vydražil po Gottově smrti za 1,7 milionu korun.

K hrobu Karla Gotta proudí davy lidí

Domácí

Karel Gott, který ve věku 80 let zemřel začátkem října minulého roku, se malířství věnoval od mládí. Známý byl tím, že svá díla pouze daroval, žádný ze svých obrazů neprodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám