Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sněmovna zpackala veřejnou zakázku na kamery za 16 milionů. Soutěž vypíše znovu

Autor: Jakub Veinlich - 
26. června 2020
05:50

V průběhu prázdnin měla začít výměna bezpečnostních kamer, které střeží poslance. Sněmovna ovšem vypsala zakázku s chybami, a tak ji zrušila. Soutěž za 16 milionů korun vypíše opravenou znovu. Blesk Zprávám to přiznal kancléř dolní komory Jan Morávek.

Okolí Poslanecké sněmovny je rozkopané. Skoro to vypadalo, že začaly práce na výměně bezpečnostních kamer, které už dosluhují. „To je dlouhodobě plánovaná akce. Systém vnějších kamer už je zastaralý. A souvisí to i s obnovou fasád,“ řekl v polovině května Blesk Zprávám k vypsané veřejné zakázce za 16 milionů korun předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Jenže jak zjistily Blesk Zprávy z webových stránek Sněmovny, nový kamerový systém poslance jen tak hlídat nebude. Sněmovna totiž vypsala zakázku s chybami. „Našli jsme některé nedostatky v zadávací dokumentaci, z toho důvodu jsme stávající zadávací řízení zrušili,“ přiznal kancléř Jan Morávek, který má kvůli své funkci pozastavené členství v ČSSD.

Video  Poslanci si užívají prázdnin, za stovky tisíc jim opravují Sněmovnu. Co budou mít nové?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Výměna kamer měla být přitom rozdělena do dvou etap. První měla začít už o letošních letních prázdninách. Nabídky měli zájemci posílat do 10. června. Šanci ale nakonec nedostali. „Zrušili jsme to dříve, než stačil kdokoliv z případných uchazečů poslat nějakou nabídku,“ doplnil kancléř Morávek.

Celá akce tak bude mít značné zpoždění. A v čem Sněmovna chybovala? Podmínky se nelíbily mimo jiné památkářům. „Nedostatky se týkaly zejména souvislosti s památkovou ochranou a technickým dozorem,“ popsal kancléř nedostatky v dokumentech.

V zadávacích materiálech jsou například takové požadavky, že kamery musejí mít bílou barvu nebo jako odstín nové fasády a nesmí na sobě mít žádné logo. Všechny licence včetně nahrávacího softwaru musí po instalaci patřit Sněmovně. Nedostatky kancléř Sněmovny vysvětlil Blesk Zprávám tím, že podobnou zakázku dolní komora, kde vznikl i zákon o veřejných zakázkách, nevypisuje tak často, aby se nějaká chyba nenašla.

„Přeci jen se tohle nevypisuje každý rok, tak musíte prominout, že to napoprvé nebylo stoprocentní, není to úplně jednoduché sepsat,“ omlouvá chybovost Morávek.

Novou zakázku za 16 057 509 korun bez DPH se chystá po úpravách vypsat v září.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa