Gottův tajný obraz bez Havlova obličeje vydražen: Z ceny 1000 korun se prodal za 1,2 milionu

Karel Gott vytvořil velmi pozoruhodný obraz.
Karel Gott vytvořil velmi pozoruhodný obraz.
Foto: obrazyvaukci.cz / Facebook
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 26. 6. 2020

Přibližně před měsícem se v internetové aukci objevil utajovaný obraz Karla Gotta z roku 2006. Nese název Divy zpívají prezidentu Havlovi. Cena začínala na sumě 1000 korun, prodal se za 1 200 000 korun. Obraz nese tajemství v tom, že nikdo přesně neví, o jaké ženy na obraze jde.

Aukce měla být ukončena ve čtvrtek 25. června. V tu dobu byla částka na ceně 650 tisíc korun. Krátce před devátou hodinou večer začali ale zájemci přihazovat. Dvacet minut po desáté hodině večerní se cena zastavila na neuvěřitelných 1 200 000 korun.

„Přípis na obraze »Divy zpívají prezidentu Havlovi« může poukazovat na náklonnost Karla Gotta k bývalému prezidentu Václavu Havlovi. Ve středu obrazu postavy je i vlepená známka s Václavem Havlem.

Obraz byl rámován v dílně pana Viktora Brůžka, obraz pro umělce rámoval.

Prezident bez hlavy obklopen ženami

Prezident je mistrem vyobrazen nezvykle. Vlastně mu tam chybí obličej a místo něho je tam nalepena známka s jeho podobiznou.

Majitel aukční síně Obrazy v aukci Jaroslav Jakubec si myslí, že Gott chtěl vyobrazit obě Havlovy tváře. Známka ho zobrazuje jako státníka a obrys obličeje s ženami kolem sebe jako bohéma.

Obraz je namalován olejovými barvami na plátně s vloženou poštovní známkou Václava Havla. S nadsázkou se tedy dá říct, že obraz obsahuje i mistrovu DNA. Rozměry jsou 33,5 x 31 cm a včetně rámu 46,5 x 44 cm,“ uvedl Jakubec.

Divy kolem něho nejsou ale rozpoznatelné. Veřejnost se může v podstatě jen domnívat, o které krásky jde. S jistotou to prý nikdo neví.

Doposud se v Česku dražily dva obrazy Karla Gotta. První se v roce 2018 vydražil za 1,2 milionu korun. Druhý s názvem Mona Lisa se pak vydražil po Gottově smrti za 1,7 milionu korun.

Karel Gott, který ve věku 80 let zemřel začátkem října minulého roku.


Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.