Obrovský oblak prachu, který se pohybuje z africké pouště Sahara, by mohl tento týden pokrýt jihovýchodní část USA, uvedla televizní stanice NBC News. (Foto: Wikipedia)

Obrovský oblak prachu, o kterém někteří odborníci říkají, že by mohl být největší a nejintenzivnější saharský oblak za 50 let, by mohl zhoršit zdravotní problémy, včetně astmatu a dalších respiračních onemocnění, a ztížit viditelnost na Zemi.

„Částice prachu jsou tím, čemu říkáme částicové látky, a víme, že dýchání jemných částic čehokoliv není dobré pro dýchací cesty, zejména pro lidi, kteří jsou citliví na špatnou kvalitu ovzduší," řekl Thomas Gill, profesor geologických věd na Texaské univerzitě v El Pasu.

Přidané znečištění prachem může být obzvláště problematické s ohledem na pandemii koronaviru, protože covid-19, onemocnění způsobené virem, je respirační onemocnění.

„Věci jako období požárů, hurikánové sezóny a extrémní povětrnostní jevy, včetně této prachové bouře, mohou být letos zvětšeny, protože zdroje jsou již napnuty," řekl Gregory Wellenius, profesor ochrany životního prostředí na Bostonské univerzitě ve škole veřejného zdraví. „Jen proto, že jsme v pandemii, neznamená, že další nebezpečí, o nichž máme tendenci se obávat, se neděje."

Část prašného oblaka již dosáhla Karibského moře a hustý opar byl hlášen v pondělí také nad Portorikem, Antiguou a dalšími ostrovy v regionu.

Předpovědi předpokládají, že oblak prachu, který se táhne tisíce kilometrů, by mohl v nadcházejících dnech mířit do Mexického zálivu a vlnit se nad Texasem, Louisianou a jinde na jihovýchodě.

Není to neobvyklé pro prachové mraky, které přichází z Afriky tisíce kilometrů přes oceán, ale Gill řekl, že tato událost je obzvláště velká a intenzivní.

Astronaut Doug Hurley, který je na palubě Mezinárodní vesmírné stanice, v neděli sdílel dramatickou fotografii, která ukazuje situaci nad Atlantským oceánem.

​„Oblak prachu musí být neuvěřitelně velký a velmi silný, aby byl tak zřejmý z vesmírné stanice," řekl Gill.

Tyto typy oblak prachu se vyskytují každý rok, kdy se nad Saharou vytvoří množství velmi suchého vzduchu známého jako saharská vzduchová vrstva, říká Jason Dunion, spolupracovník Národní oceánské a atmosférické správy Hurricane Research Division.

Prašná ohniska na Sahaře se obvykle objevují od konce června do poloviny srpna, ale Dunion řekl, že současná situace je „působivá pro její velikost a množství suchého a prašného vzduchu."

Když se oblaka prachu vlní přes oceán, jsou neseny stejnými větry, které vanou na západ od pobřeží Afriky, a mohou chrlit tropické bouře a hurikány, řekl Gill.

„Je to všechno součástí stejného globálního oběhu atmosféry," řekl.

Gill varoval, že jak se prach vznáší nad městy a mlhavé podmínky by mohly vyvolat znečištění ovzduší, a vyzval lidi, aby vyslyšeli poradenství v oblasti veřejného zdraví.

„Je důležité věnovat pozornost všem výstrahám nebo varováním od agentur pro kvalitu ovzduší," řekl, „zejména pro lidi přímo v cestě oblaku prachu“.

Zdroj:  nbcnews.com