Loutky v nemocnici vydávají Divočiny a slaví 15 let.

Loutky v nemocnici slaví 15 let a při té příležitosti připravila stejnojmenná kapela novou nahrávku s názvem Divočiny. Novinka přináší 14 dětských písniček z autorské dílny českých muzikantů, kteří již 15 let pomáhají spolu s loutkáři hospitalizovaným dětem a seniorům v nemocnicích a léčebnách.

Album obsahuje i aktuální píseň Antivirus, která vznikla spontánně ve studiu JÁMOR během jarního nahrávání. Tuto píseň i další z aktuální nahrávky mohou v těchto dnech naživo slýchat pacienti ve zdravotnických zařízeních po celé České republice. Album je dárkem pro nemocné děti a zakoupením CD Divočiny můžete tento skvělý projekt podpořit.

Za skladbami autorsky stojí Marka Míková, frontmanka kapely Zuby nehty, spisovatelka, režisérka a principálka Loutek v nemocnici, společně s dalšími osobnostmi české a slovenské hudební scény. Na písních se podílí především ti, kteří dlouhodobě spolupracují s neziskovou organizací. Pavla Jonssonová (Zuby nehty), Kryštof Míka (Iritující Pýchora), Jana Tóthová (Tornado Lue), Jaromír František Fumas Palme (Původní Bureš), Jiří Hodina (Mantaban) či písničkářky Krystyna Skalická a Sylvie Krobová. Výsledný zvuk nahrávky připravil ve studiu JÁMOR Ondřej Ježek. CD vychází v době 15. výročí založení souboru Loutky v nemocnici. „Když jsme začínali, nikdo netušil, že budeme navštěvovat téměř 40 nemocnic a léčeben a že za rok uskutečníme 700 návštěv. Po skromných začátcích ve Fakultní nemocnici v Motole se nám podařilo vybudovat zkušený a uznávaný soubor, který dnes čítá 25 herců a muzikantů, který svým uměním může při každodenních návštěvách povzbudit za rok desítky tisíc dětských pacientů a seniorů.“ říká u příležitosti vydání CD Marka Míková.

Své výročí již opět mohou členové souboru Loutky v nemocnici slavit spolu se svými diváky a posluchači. Brány zdravotnických zařízení jsou již zase po odmlce způsobené pandemií jejich návštěvám otevřeny. Při jednotlivých návštěvách musí aktuálně členové souboru dodržovat maximální hygienická opatření včetně desinfekce osob, loutek i hudebních nástrojů. Používají ochranné štíty a roušky. Tam, kde zatím není možné hrát na pokoji či v herně navštěvují Loutky

v nemocnici své diváky alespoň pod okny nemocničních pavilonů a v zahradách léčeben a doufají, že pod jejich rouškami zahlédnou úsměv. Právě pro tuto příležitost vzniklo i nové venkovního představení Šarivari aneb koronavirový kus. Jeho součástí bývá i píseň Antivirus. Stejně tak i ostatní písně, které aktuální nahrávka obsahuje, vznikly pro divadelní představení, jenž Loutky v nemocnici hospitalizovaným pacientům přináší.

Interpret: Loutky v nemocnici
Titul: Divočiny
Kat. číslo: 2664546-2 / Datum vydání: 26.6.2020 Link: https://www.indies.eu/alba/4965/divociny/
Streaming (Spotify, iTunes atd.): https://bit.ly/divociny20 (od data vydání)

CD budou v nemocnicích a léčebnách rozdávat během svých návštěv právě členové spolku Loutky v nemocnici. U nemocničních lůžek již 15 let dokazují, že hudba a příběhy, zvláště ty v podání Loutek v nemocnici, pacienty potěší a mohou i pomáhat s uzdravováním. Divočiny jsou v pořadí již šestým audio projektem, jež tato nezisková organizace připravila.

CD obsahuje i odkaz pro on-line streaming, aby bylo přístupné současné nejmladší posluchačské generaci a také origami posvátného jeřába, přinášejícího dle japonské tradice štěstí, dlouhý život a uzdravení. A přesně to jsou přání, která končí každou návštěvu Loutek v nemocnici. Ať je to na jednotce intenzivní péče nebo v parku okolo léčebny. „Když se s dětmi loučíme a necháváme jim malý dárek, třeba naše CD, vždycky voláme Ať jste brzo zdraví!“, přibližuje návštěvy malých marodů Marka Míková.

Činnost Loutek v nemocnici můžete podpořit i Vy. Najděte si na www.loutkyvnemocnici.cz formu, která je vám blízká anebo si přímo pořiďte CD Divočiny!

Loutky v nemocnici zpívají písničky a hrají loutkové divadlo nemocným dětem a někdy i seniorům. Navštěvují pravidelně téměř 40 nemocnic, léčeben a hospiců v Čechách i na Moravě. Loutkové divadlo a zpívání ulehčuje pobyt hospitalizovaným pacientům a někdy i pomáhá urychlit jejich uzdravování. Může se stát i součástí léčby. Ročně uskuteční Loutky v nemocnici na 700 návštěv zdravotních ústavů, během kterých odehrají tisíce loutkových představení a zazpívají víc jak deset tisíc písniček. To jsou desítky tisíc úsměvů hospitalizovaných pacientů …

Více na http://www.loutkyvnemocnici.cz/cs/jak-pomahame.html

Zdroj: TS