Zahrada

Nejlepší hnojiva na trávník: TOP 7+ produktů podle recenzí a testů

nejlepší hnojiva na trávníkChcete svému trávníku nebo jiným rostlinám dopřát všechny potřebné živiny, aby krásně rostly a vzkvétaly? V dnešním článku se na tuto problematiku velmi podrobně zaměříme. Zajímat nás bude výběr nejlepšího hnojiva na trávník – a to ze všech zásadních hledisek. A že jich není málo a je třeba zvažovat celou řadu faktorů, to můžete vidět i při zběžném pohledu do následujícího průvodce, ve kterém vám nabídneme všechny důležité informace i krátké recenze výrobců hnojiv. Protože pěstování rostlin a vytváření dokonalého trávníku připomíná v mnoha ohledech malou vědu, je důležité mít dostatečné znalosti. Metoda pokus-omyl totiž může být zbytečně nejen zdlouhavá, ale i nákladná a v mnoha ohledech náročná. Vybrat si správné hnojivo (a taky vědět, kdy a jakým způsobem ho použít) patří mezi klíčové faktory úspěchu a dobrého výsledku.

Pro začínajícího nadšence může být orientace v současné nabídce hnojiv a podobných přípravků tak trochu jako procházka očistcem. Sortiment je obrovský a rozmanitý. Proto se pokusíme o co nejpřehlednější, systematické pojednání. Navíc přihodíme i řadu praktických a zajímavých tipů a rad, které se vám mohou při zakládání trávníku nebo pěstování jakéhokoli rostlinstva hodit. Dozvíte se, kdy jaké hnojivo použít, jak se orientovat ve složení, jakou konzistenci si vybrat a mnoho dalšího. Neříkáme, že docílit krásného trávníku pak už bude hotová hračka. Rozhodně však budete mít o něco lépe našlápnuto.

V našem článku se budeme zabývat výběrem hnojiva především podle důležitých parametrů, složek, potřeb a podobně. Konkrétní hnojivo už si budete muset zvolit sami. Pomoci vám však může náš žebříček aktuálně nejoblíbenějších produktů a variant. Určitě také neváhejte využít uživatelské recenze travních hnojiv na internetu, případně se začtěte do odborných testů jednotlivých prostředků a výrobců. Můžete se dozvědět leccos užitečného.

Nejlepší hnojiva na trhu

ProduktParametryHodnoceníCena (od)
#1S účinkem na plevele
Agro Floria Travin
Hmotnost: 20 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 5 text="true" tooltip="true"]2000 Kč Číst recenze
#2Pro základní hnojení
Agro trávníkové hnojivo
Hmotnost: 20 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 5 text="true" tooltip="true"]600 Kč Číst recenze
#3Nejoptimálnější varianta
Garden Boom JARNÍ/LETNÍ/PODZIMNÍ

Hmotnost: 15 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]1400 Kč Jarní

Letní

Podzimní
#4Aplikace 1x ročně
Agro Garden Boom
ONCE A YEAR


Hmotnost: 15 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]1650 Kč Číst recenze
#5S účinkem proti mechu
AGRO Mech
Hmotnost: 10 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]300 Kč Číst recenze
#6Základní živiny pro trávník
Expert plus 10 kg kbelík
Hmotnost: 10 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]480 Kč Číst recenze
#7Organické hnojivoAgro NATURA
Hmotnost: 8 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]320 Kč Číst recenze

Jak vybrat hnojivo

Výběr hnojiva nemusí být pro zkušeného zahrádkáře nic složitého, ale pokud teprve pronikáte do tajů pěstování zeleně, můžete snadno zabřednout do velmi rozsáhlé sítě různorodých informací. V našem textu se pokusíme o přehledné zpracování tématu z různých hledisek. Zajímat nás budou základní typy hnojiv a rozdíly mezi nimi, obsah živin, účinnost, doba a způsob použití i další významné faktory.

Aby byl náš návod co nejvíce komplexní, seznámíme vás ve zkratce i s nabídkou tří základních cenových kategorií těchto produktů a taky s některými významnými výrobci, kteří mohou nabídnout slušnou kvalitu za rozumnou cenu.

Substrát a hnojivo

Co je substrát a co hnojivo? Je lepší jedno, nebo druhé, anebo budete potřebovat obojí? To jsou otázky, které mohou zejména začínající pěstitele trápit. Jak to tedy je?

Substrát

Substrát je materiál, ve kterém pěstované rostliny žijí. Jde tedy de facto o zeminu. Pojmem substrát se však v oblasti zahradničení rozumí často spíše speciální, prodávaný materiál, který je namíchaný pro potřeby pěstování různých typů rostlin. Substrát je tedy – podobně jako hnojivo – třeba vybírat podle toho, jaké rostliny budete pěstovat a kde je budete pěstovat (doma v květináči, venku na zahradě…).

V závislosti na tom, o jaký typ substrátu jde, tento materiál může, nebo naopak nemusí obsahovat různé druhy živin. Některé substráty jsou na živiny poměrně bohaté (organické substráty), jiné velmi chudé (minerální substráty), ale to rozhodně neznamená, že jsou horší, jen mají jiné uplatnění.

Hnojivo

Zatímco substrát tvoří „domov“ rostlinek, hnojivo jim poskytuje výživu. Nejde tedy o zaměnitelné produkty a oba mají při pěstování rostlin svůj účel a místo. V našem článku se však budeme zaměřovat právě na hnojiva. Tyto prostředky dodávají rostlinám potřebné živiny a podporují jejich růst. Aplikují se zpravidla právě do substrátu či zeminy, odkud si rostliny potřebné látky „natáhnou“ prostřednictvím kořenů.

Je vcelku pochopitelné, že každá rostlina (druh) má jiné nároky a potřeby, proto je výběr hnojiv velmi rozmanitý a výrobci se snaží směsi co nejlépe uzpůsobit konkrétním požadavkům. Obecně však platí, že hnojiva obsahují především dusík, draslík a fosfor. Těmto látkám pak sekundují další, např. vápník, železo, magnesium, síra nebo třeba molybden a další.

Trávníkové hnojivo

Hnojení trávníků je dnes zcela běžná praxe. Důvod je prostý. Krásný trávník má poměrně značně vysoké nároky na živiny a málokterá půda jich sama od sebe poskytuje dostatek, aby byl trávník opravdu dokonalý. Při nedostatku nebo špatném poměru živin může docházet k různým problémům, například k zarůstání plevelem či mechem, k slábnutí nebo žloutnutí trávníku apod.

  • Trávník spotřebuje až 20 g dusíku na metr čtvereční za rok, na druhém místě je draslík s až 19 g na m2 a následně fosfor a další živiny.
  • Trávník by se měl hnojit několikrát za rok. Na jaře převažuje potřeba dusíku, na podzim naopak draslíku, zatímco v létě se nejlépe uplatní hnojivo s vyváženým poměrem těchto složek.

jak pečovat o trávník

Hnojiva podle typu a složení

Hnojiva lze základním způsobem rozdělit na syntetická a přírodní. Rozdíl je celkem jasný.

  • Přírodní neboli bio hnojiva jsou tvořena ekologickými a v přírodě běžně se vyskytujícími látkami a materiály. Tato hnojiva jsou velmi šetrná, neobsahují žádnou chemii. Lze je používat v zemědělství i na vlastní malé zahrádce. Využívat mohou rostlinné i živočišné složky. Bio hnojiva můžete získávat (vyrábět) z vlastních zdrojů, ale také je lze zakoupit.
  • Syntetická hnojiva jsou koncentrované a uměle vytvořené směsi. Jejich výhodou je snadné použití a vysoká účinnost. Na druhou stranu mohou představovat zátěž pro půdu a životní prostředí obecně, a to zejména z dlouhodobého hlediska.

Další rozdělení hnojiv se týká složení. Mluvíme o organických a anorganických (resp. minerálních) hnojivech.

  • Organická hnojiva mohou být „domácí“ výroby i prodávaná – a mohou být jak přírodní, tak i syntetická. Klasický kompost nebo hnůj patří právě do kategorie organických hnojiv, jelikož ho tvoří odpadní části a látky živočišného i rostlinného původu. Tato hnojiva jsou vhodná pro běžné venkovní použití.
  • Minerální hnojiva jsou tvořena různými specifickými minerálními solemi draslíku, dusíku či dalších látek. Mohou být opět přírodní i syntetická. Jejich výhodou je vysoký účinek a rychlost působení, ale z dlouhodobějšího hlediska půdu spíše zatěžují. Mohou negativně působit i na užitečné živočichy a organismy.
  • Kombinovaná hnojiva představují variantu, ve které jsou organické i minerální složky. Díky tomu tolik nevyčerpávají půdu (měla by pozitivně působit na úrodnost díky organické složce) a zároveň jsou efektivní.

Hnojiva podle konzistence

Základní rozdělení hnojiv máme za sebou, ale na tyto prostředky lze pohlížet ještě z více hledisek. Velmi důležitou roli pak může hrát i konzistence daného hnojiva. Dnes se můžete setkat s pevnými i tekutými (rozpustnými) variantami.

  • Tekutá/rozpustná hnojiva jsou aplikována rozpuštěním potřebného množství ve vodě na zalévání. Takže rostlinky zaléváte přímo vodou s obsahem hnojiva. Jejich působení je poměrně efektivní, rostlinky živiny v této formě rychle a snadno přijímají. Což ovšem zároveň vede k tomu, že účinek je relativně krátkodobý. Tekutá hnojiva jsou oblíbená především u rostlin pěstovaných doma v květináčích. Používají se však i jako doplňková hnojiva pro trávníky, kdy se aplikují mezi jednotlivými dávkami pevných hnojiv.
  • Pevná hnojiva mohou mít různé formy. Jsou to například granule či kapsle, ale i tyčinky či prášek. Aplikují se zpravidla do půdy a doba uvolňování živin je delší. Jde tedy o hnojiva s dlouhodobějším účinkem. Například moderní granulová trávníková hnojiva mohou uvolňovat účinné látky v horizontu až tří měsíců. Je však zapotřebí optimální teplota a pravidelné zavlažování.

jak hnojit květy

Hnojiva podle způsobu použití

Různá hnojiva slouží k různým účelům. Jaké jsou základní možnosti?

  • Univerzální neboli NKP hnojiva obsahují vyvážený poměr všech tří výše zmiňovaných živin (dusík, draslík, fosfor) a případně ještě doplňující živiny. NKP hnojiva lze použít na trávník, ale i např. na domácí rostliny a květiny. Výhoda je tedy zřejmá, spočívá v jednoduchosti a univerzálnosti. Na druhou stranu je nutné počítat s tím, že správně „na míru“ vybrané hnojivo bude lepší, pokud jde o šetrnost, efektivitu a výsledky.
  • Hnojiva pro podporu růstu jsou specifickým typem hnojiv, která slouží k urychlení (nebo naopak zpomalení, což jsou tzv. regulátory) růstu rostlin s obsahem fytohormonů nebo jejich inhibitorů.
  • Ochranná hnojiva jsou hnojiva, která poskytují určitý ochranný účinek proti škůdcům, mechům, plevelu apod. Mohou obsahovat herbicidy a další odpuzující látky.

Výběr hnojiva podle rostlin

Ačkoli existují univerzální hnojiva, je rozhodně lepší vybírat vždy hnojiva podle toho, co pěstujete. Jak by měla vypadat hnojiva pro některé oblíbené druhy rostlin?

  • Trávníková hnojiva dodávají potřebné živiny pro kvalitní, hustý a odolný trávník. Aby to bylo trochu složitější, dělí se na jarní a podzimní směsi. Už jsme si řekli, že trávník má v různých částech roku poněkud odlišné potřeby. Po zimě vyžaduje spíše více dusíku, před zimou zase potřebuje především draslík. Speciální hnojiva jsou těmto potřebám uzpůsobena.
  • Ovocné stromy a dřeviny vyžadují hnojení především po zimě a vhodné je kombinovat organická i minerální hnojiva. Z jara je opět potřeba hnojivo s převahou dusíku, později s fosforem a hořčíkem.
  • Pokojové květiny a rostliny lze hnojit pomocí NKP hnojiv, ale lepší výsledky můžete očekávat s použitím specializovaných hnojiv pro různé druhy rostlin.
  • Zelenina je na hnojení poměrně citlivá a je vhodné zvážit, zda ji vůbec hnojit. Přehnojení může mít negativní vliv na kvalitu, především chuťové vlastnosti zeleniny. Na zeleninu nejsou vhodná univerzální (NKP) hnojiva. Pokud budete hnojit, zvolte speciální hnojiva.
  • Okrasné rostliny si dobře rozumí s granulovými a obecně dlouhodoběji působícími hnojivy. ¨

„Lidová“ hnojiva

Hnojivo si můžete vyrobit i podomácku a není nutné hned zakládat kompost. Vyzkoušet můžete různé jednoduché recepty na hnojiva, kdy základem jsou běžné domácí a odpadní produkty, jako například kávová sedlina (lógr), banánové slupky nebo i vaječné skořápky či droždí. Můžete tak levně (nebo prakticky zadarmo) podpořit růst svých rostlinek – a to navíc zcela přírodně a ekologicky, bez použití chemických látek.

Video

Ceny hnojiv

Kolik stojí komerčně prodávaná kvalitní hnojiva na trávník nebo jiné rostliny? Máme pro vás nápovědu.

✅ Hnojiva do 500 Kč

Už v této ceně můžete pořídit prakticky všechny druhy hnojiv. Často jde o velká balení trávníkových hnojiv (i 20 kg) nebo tekutá hnojiva v balení do cca 1 l. Výběr v této cenové relaci je doslova gigantický a najdete zde většinu nejprodávanějších hnojiv.

✅ Hnojiva do 2000 Kč

V této kategorii najdete zejména velká balení trávníkových hnojiv o hmotnosti cca 20 až 35 kg. Samozřejmě nechybí ani různá specializovaná hnojiva, včetně kapalných.

✅ Hnojiva nad 2000 Kč

Výběr už je menší a zahrnuje především velká balení granulových hnojiv na trávníky.

Nejlepší značky hnojiv

Kteří výrobci hnojiv jsou u nás oblíbení, nabízejí kvalitní produkty a stojí za pozornost? Zde je aspoň malý přehled.

  • Agro CS – Tato značka nabízí většinu nejprodávanějších trávníkových hnojiv u nás. Nabízí ale i hnojiva pro pokojové rostliny, univerzální hnojiva, granulované i tekuté varianty. Výběr je obrovský.
  • ArgoBio – Tato značka nabízí především vynikající výběr oblíbených prostředků pro ochranu rostlin nebo trávníků před mechy, houbami nebo i živými škůdci. V nabídce jsou různorodé varianty pro všemožné účely.
  • Forestina – Substráty, hnojiva i ochranné prostředky. Forestina nabízí komplexní výběr prostředků za často opravdu velmi dobré ceny. Oblíbená a dostupná značka pro pěstování a péči o trávník i jiné rostliny. Mimořádně bohatý sortiment.
  • Plagron – Tato značka nabízí kvalitní organické výživy, přičemž se specializuje na kapalné a rozpustné varianty hnojiv.
ProduktParametryHodnoceníCena (od)
#1S účinkem na plevele
Agro Floria Travin
Hmotnost: 20 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 5 text="true" tooltip="true"]2000 Kč Číst recenze
#2Pro základní hnojení
Agro trávníkové hnojivo
Hmotnost: 20 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 5 text="true" tooltip="true"]600 Kč Číst recenze
#3Nejoptimálnější varianta
Garden Boom JARNÍ/LETNÍ/PODZIMNÍ

Hmotnost: 15 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]1400 Kč Jarní

Letní

Podzimní
#4Aplikace 1x ročně
Agro Garden Boom
ONCE A YEAR


Hmotnost: 15 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]1650 Kč Číst recenze
#5S účinkem proti mechu
AGRO Mech
Hmotnost: 10 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]300 Kč Číst recenze
#6Základní živiny pro trávník
Expert plus 10 kg kbelík
Hmotnost: 10 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]480 Kč Číst recenze
#7Organické hnojivoAgro NATURA
Hmotnost: 8 kg
Typ hnojiva: granulové
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]320 Kč Číst recenze
0 Sdílení