InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tábor připravuje mimořádnou hudební raritu, novou aranž chorálu Ktož jsú boží bojovníci

TÁBOR - Rada města na svém zasedání 22. června schválila přípravu neobyčejného hudebního projektu s názvem Ktož jsú boží bojovníci - verze 2020 a uvolnit na realizaci 342 tisíc korun. Prostřednictvím americké akademie Berklee College of Music v Bostonu vytvoří k 600. výročí města novou orchestrální a pěveckou aranži klasického husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci, kterou nahraje 60 muzikantů a zpěváků ze 6 kontinentů za asistence 6 významných jmen hudebního světa. Město neobdrží jen originální interpretaci chorálu, ale průvodními produkty budou další propagační benefity. Výjimečná nahrávka, na níž se bude pracovat v létě, zazní premiérově letos v září při 29. ročníku festivalu Táborská setkání. Nahrávka i vedlejší produkty zůstanou v trvalém vlastnictví Tábora.

 

Iniciátorem projektu je Miroslav Váňa, táborský rodák, který absolvoval studium hry na kytaru právě na Berklee College of Music. Nyní 20 let působí v této instituci jako hudební producent a manažer pro vztahy s donátory školy. Loni po debatách se starostou Tábora Štěpánem Pavlíkem došli ke shodě, že zkusí se studenty a kolegy připravit vznik nové podoby chorálu. „Všichni zúčastnění nabízí nahrávku jako svou poklonu historii města Tábora," uvedl starosta. Za producentství Miroslava Váni bude patrony hudební akce šest věhlasných jmen hudebního průmyslu, např. mnohonásobní držitelé Grammy Awards Olle Romo (spolupracoval s Muse, Lady Gaga, Eltonem Johnem, Shania Twain) či Alex Venguer (spolupracoval s Yo Yo Ma Silk Road Ensemble, John Legend, na filmech The Revenant a Joker). Jako video producent bude angažován Ernesto Galan, který pracuje pro Boston Ballet.

Jak vysvětlil starosta Štěpán Pavlík, cílem je zaranžovat a nahrát dobovou píseň Ktož jsú boží bojovníci v duchu současné hudby tak, aby autorská myšlenka zůstala zachována a respektovala historickou hodnotu skladby. „Výsledkem bude zcela nová verze písně, nicméně současné obecenstvo bude schopno ji rozeznat," řekl starosta. Podle něho nejde o přílišné přetvoření díla, spíše o moderní adaptaci a převod do globálního kontextu hudebního světa ve 21. století s využitím lokálních inspiračních zdrojů studentů z celého světa, kteří přinesou do projektu jedinečnost svých kultur a hudebních žánrů.

Projektu se zúčastní i tuzemští umělci, kteří jsou absolventy bostonské školy nebo jsou spjati s Táborem. Hlavní mužskou pěveckou roli obsáhne zpěvák Mladen Djelmo, který v Táboře začínal kariéru. Hlavní ženský pěvecký part bude mít slovenská jazzová zpěvačka Ester Weisnerová. Svým dílem přispějí Emil Viklický, Petr Kroutil, Jakub Třasák, David Dorůžka, Miloš „Dodo" Doležal nebo Petr Janda, který nahraje kytarový part se svým vnukem speciálně pro tuto příležitost. „Projekt Ktož jsú boží bojovníci bude pro město Tábor hudebně, umělecky a historicky důležitá událost. Projekt podobného mezinárodního charakteru je zcela neopakovatelný a přinese městu publicitu, která se jen těžko dá finančně vyčíslit. Vzniklé materiály budou skvělou propagací České republiky a města Tábora po celém světě," napsal starostovi Petr Janda.

Projekt vítá ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka. „Je to nezvyklý hudební počin, který bude přínosem. Dá se opakovaně a široce využít, například pro lepší propagaci města a jeho image," uvedl ředitel a radní.
Produkční tým bude spolupracovat se studenty, absolventy a profesory českých škol, jako jsou Hudební akademie múzických umění v Praze, Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze, Státní konzervatoře v Praze, Konzervatoř J. Deyla v Praze pro nevidomé.

Město Tábor dále získá zdarma přidružené bonusy:
• mj. tzv. „Behind the scenes" pro sociální sítě – rozhovory s hudebníky a produkčním týmem, video ukázky z procesu, dokument o průběhu akce
• 3-6 min audio a video písně Ktož jsú boží bojovníci ve verzi a capella
• šestkrát 1-2 min audio video písně Ktož jsú boží bojovníci ve verzi instrumentální
• čtyřměsíční měsíční celosvětovou kampaň na sociálních sítích věnovanou projektu, městu Tábor, jeho historii a podpoře transparentního účtu Táborská káď ve prospěch sociálních a zdravotnických služeb s předpokládaným dosahem 12 miliónů lidí po celém světě.
všechny notové zápisy, které budou poskytnuty zdarma všem Základním uměleckým školám v České republice.
dětskou pěveckou soutěž, kterou bude spoluorganizovat Music World Cup, celosvětová platforma pro vyhledávání talentů, a která odstartuje v září na začátku nového školního roku 2020/2021 jako čerstvý vítr po pandemickém uzavření škol. Vítěz vyhraje 5 týdenní výukový program na Berklee včetně ubytování.

„Jsme přesvědčeni, že Tábor dostane unikátní, špičkový a finančně výhodný produkt, na který budeme my i generace po nás hrdí. Výsledek tvorby a benefity, které město dostane, převyšuje cenu deset tisíc amerických dolarů několikanásobně. Peníze budou použity z větší části na poplatky zvukovému studiu a z menší části pro výrobu video dokumentu a propagaci významných momentů vzniku díla. Hlavní hodnota bude v duchovním obsahu tvůrčího procesu, který navazuje na historické kulturní dědictví současnými prostředky s veřejnoprávně vzdělávacím posláním. Slavný chorál kreativně uchopí velká skupina nejtalentovanějších mladých muzikantů z celého světa. Neopomenutelným průvodním znakem bude také významné svědectví doby. Zpráva o tom, co a jak v roce 2020 vznikalo na šesti kontinentech jako pocta městu Táboru během celosvětové pandemie," uzavřel starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Z historie:
Chorál Ktož jsú boží bojovníci patří do Jistebnického kancionálu. Ten byl nalezen v roce 1872 sedmnáctiletým studentem táborského gymnázia Leopoldem Katzem na půdě fary v Jistebnici. Chorál provází pověsti o síle, jež zaháněla v době husitských válek nepřátele. Jde o jeden z nejznámějších chorálů 15. století, kterému je připisována role husitské hymny. Chorál inspiroval mnoho hudebníků, např. v roce 1878 skladatel Bedřich Smetana podle něho dokončil symfonickou báseň Tábor z cyklu Má vlast.

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Enom aby to nebylo moc emerické podání, jsem přesvědčen, že takoví donští kozáci by ten chorál zvládli za jedna. Ale to by delegace zadavatelů mega akce nemohla jet do usa. Zíráme na nový Live Aid?

    Vloženo 26.6.2020 19:24:18

  • nick 

    Reagovat

     

    to jo! trochu megalomanský projekt...

    Vloženo 26.6.2020 13:41:00

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Jim to není blbý protože žijou ve svý bublině na Starým městě.

      Vloženo 26.6.2020 13:43:30

  • Pavle 

    Reagovat

     

    Čumím jaký má táborská radnice starosti v době, kdy celá republika řeší, jak ekonomicky přežít.

    Vloženo 26.6.2020 13:12:57

    • Jirka 

      Reagovat

       

      Doufám, že jste nečekal, že se radnice bude starat o město a jeho obyvatele. Dobrým zvykem radnice je nenechat si ujít žádnou příležitost jak se napakovat a to se jim ve spolupráci s panem Jandou a jeho organizací OSA určitě podaří. Každý kdo chorál zahraje tak bude platit.

      Vloženo 28.6.2020 19:29:38

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace