Letní dětské tábory se nakonec uskuteční. Některé děti na ně odjíždí už v sobotu

Dětské tábory

Příznivý vývoj epidemiologické situace v Česku přiměl ministry k rozhodnutí, že letní dětské tábory se budou konat i letos. Začít mohou v sobotu 27. června. Budou omezené limitem účastníků a několika hygienickými podmínkami.

„Příprava nebyla nijak mohutná. Nakoupili jsme především dezinfekci, rozprašovače, namontovali jsme plexisklo na výdejní okénko v jídelně,“ popsal Miroslav Topinka, provozovatel letních táborů v areálu Rekreačního střediska v Chyškách u Milevska, přípravu podle předepsaných hygienických podmínek.

Podle něj nebylo složité je splnit. „Uvidíme zítra, až přijedou děti. První věc, která nastane, bude měření teploty. Zkontrolujeme, jestli všichni mají všechna nutná potvrzení a proběhne instruktáž o správném mytí rukou. To by děti sice už měly umět, ale stejně to asi bude potřeba. A pak budeme dokola dezinfikovat. Ale my jsme dezinfikovali už dávno, takže něco málo navíc přibude, ale není to tak hrozné,“ uznal Topinka.

Odtajnil, že neproběhnou žádné zásadní změny v zapojení dětí a v programu. „Děti po sobě běžně uklízely jídelnu, utíraly stoly a podobně. To teď ale dělat nebudou. Musí to dělat někdo jiný, což se dětem asi bude líbit. Také přijdeme o nějaké výlety do akvaparků a podobné záležitosti, ale to bez problému přežijeme. A jinak to bude v podstatě stejné,“ poznamenal  provozovatel Topinka.

Limit maximálního počtu účastníků se týká všech

Letošní letní tábory budou omezené i limitem účastníků. V případě táborů, kde je ubytování v budovách, může být účastníků až 500, u stanových táborů maximálně 100 lidí. Limit maximálního počtu se týká všech zúčastněných, tedy nejen dětí, ale také veškerého dospělého personálu.

V loňském roce se v Česku uskutečnilo kolem šesti tisíc táborů, kterých se zúčastnilo zhruba 400 tisíc dětí. Podle odhadů České rady dětí a mládeže bude na některých táborech účast meziročně asi o deset procent nižší, jinde podobná jako loni nebo dokonce o trochu vyšší.

Tagy: