OstatníRady a tipyZdraví

Udržujte svůj mozek v kondici v každém věku. Těchto 8 tipů vám s tím pomůže

Při cvičení se zaměřujeme na rýsování svalů, zpevňování postavy a hubnutí. Snažíme se o pěstění tělesné stránky našeho já, ale mnohdy zapomínáme na jeden důležitý orgán, který také stárne a potřebuje každodenní péči. Tím orgánem je mozek, který stejně jako naše svaly musíme udržovat v dobré kondici. Čím více se mu totiž budeme věnovat již v mládí a dospělém věku, tím lépe na tom budeme ve stáří. Jak však mozek udržovat fit?

Rizika onemocnění

Myslete na to, že i váš mozek se opotřebovává a o jeho zdraví je potřeba pravidelně pečovat, ať už mentální činností, tréninkem paměti, novými zkušenostmi, zdravou stravou či pravidelným pohybem. Zanedbávání mozku je spojeno s řadou rizik a onemocněními, které se dostavují především ve staří. Jednat se může například o Alzheimerovu chorobu či stařeckou demenci.

Odložte mobil

Mobilní telefon se stal součástí našeho každodenního života a obracíme se na něj v mnoha případech, ať už chceme vyhledávat informace, komunikovat s přáteli nebo zahnat nudu. Používání mobilního telefonu našemu mozku nijak nesvědčí, zvlášť scrollujeme-li na něm desítky minut denně a nad přijatými informacemi se ani nezamyslíme. Snažte se používání mobilního telefonu omezit jen na ty nejnutnější případy. Nesnažte se také spoléhat jen na mobilní telefon, ale také na svou paměť. Právě tu je potřeba dostatečně trénovat.

Řekněte ne televizi

Nejjednodušší způsob zábavy, který preferuje mnoho z nás, přijdete domů z práce a zapnete si televizi. Je jasné, že váš mozek potřebuje po práci vypnout, ale jsou lepší, mnohem užitečnější a efektivnější možnosti, jak „vypnout“ váš mozek. Klidně si na chvíli zdřímněte, chvíli si čtěte oddechovou knížku, poslouchejte radio nebo jděte na krátkou procházku. Navíc pravidelným vysedáváním před televizí jen marníte čas a zbytečně hloupnete, jelikož váš mozek ani není schopen postihnout množství informací, které v televizi běží. Pamatujete si například, na co jste se dívali včera?

Pravidelné cvičení

Pravidelný pohyb má nesmírný přínos i pro váš mozek. Ať už běháte, jezdíte na kole, plavete apod., váš mozek se během sportu dobře prokrví a dochází k vyplavování hormonů. Při sportu si také dokonale pročistíte hlavu. Sport a zdravý mozek jde tedy spolu ruku v ruce.

Vydatný spánek

Klíčovou roli hraje také spánek, tedy doba, kdy se lidské tělo regeneruje, upevňují se myšlenky, prožité zkušenosti a pro mozek je tato pravidelná dávka odpočinku nesmírně důležitá. Dbejte proto na kvalitní a pravidelný spánek již preventivně.

Pravidelná četba

Příjem nových informací a pravidelná zátěž pro paměť je pro mozek to pravé ořechové. Ideálním zdrojem informací je právě kniha, ať už se jedná o odborné publikace, beletrii, zájmovou četbu apod. Snažte se proto do své rutiny zařadit i pravidelné čtení, které váš mozek náležitě procvičí.

Nové úkoly a zkušenosti

Ideálním posilovačem mozku však nejsou jen informace přijaté z knih, ale i jakékoliv nové informace a zkušenosti z běžného života. Nové životní situace, úkoly a nové činnosti skvěle zatěžují mozek a rozvíjejí ho. Snažte se proto místo luštění křížovek objevovat nová místa, potkávat se s novými lidmi, učit se novým činnostem, cestovat a zažívat nové věci. Právě díky tomu bude váš mozek fit.

Strava a síla z přírody

Svou roli ve zdraví mozku hraje samozřejmě také zdravá strava. Ta je základem zdraví celkově, a to i zdraví mozku. Posílit jej však můžete i některými extrakty a doplňky stravy. Jednat se může o omega-3 mastné kyseliny, extrakty z jinanu dvoulaločného apod.

Nezapomeňte na hydrataci

Důležitá však není jen samotná strava, ale také dostatečná hydratace, na kterou často zapomínáme. I váš mozek potřebuje dostatek tekutin. Vzpomeňte si jen na to, jak vás začne bolet, když zapomenete daný den dostatečně mít. I mozek obsahuje tekutinu, tzv. mozkomíšní mok, který jej obklopuje, chrání a vyživuje.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button