Takhle se na důchody skládat nemůžeme, děsí se Gazdík. Volání po reformě sílí

Zatímco se vláda během koronavirové krize zabývala jejími dopady na ekonomiku, včetně vyplácení ošetřovného, kurzarbeitu a podpory zasažených odvětví, úplně opomenula jedno stěžejní a dosud nevyřešené téma, a to důchodovou reformu.

Podle stanoviska předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové je důchodová zátěž pro některé ročníky doslova brutální změnou. Martin Potůček z Komise pro spravedlivé důchody se zase nechal slyšet, že účelem tohoto apelu je především snaha o vybuzení politiků. Tématu důchodů se věnoval pořad 360 stupňů Pavlíny Wolfové na CNN Prima News.

Zamrazilová má obavy o občany narozené v 80. a 90. letech minulého století, kteří se pravděpodobně budou muset po dvou skládat na jeden starobní důchod ve srovnání s dosavadními třemi ekonomicky aktivními lidmi. Rovněž také připomněla, že současná vláda měla ve svém programovém vyhlášení vyřešení důchodové reformy, ale dosud nepodnikla žádné kroky.

„Naši experti varují, že se v budoucnu bohužel dva lidé budou muset složit – zhruba za dvacet let – na důchod jednoho člověka, což z hlediska sociálního pojištění je opravdu neudržitelné a budou se do toho muset zapojit jiné daně. To vidíme jako zásadní problém," varoval poslanec Starostů a nezávislých Petr Gazdík a vyjádřil podporu analýze Národní rozpočtové rady.

"Autoři té zprávy napsali ta slova tak, jak je napsali, aby politiky vybudili. Oni samozřejmě, stejně jako já, doufají nebo vědí, že to takhle nedopadne, že to nebude možné. Ale já s nimi souhlasím v tom, že ten systém, tak jak ho teď máme, tak by mohl způsobit ne všechny problémy, o kterých se v té zprávě hovoří, ale mnohé problémy. Souhlasím s Národní rozpočtovou radou v tom, že je třeba řešit systémově daňový a důchodový systém v této zemi,“ konstatoval Potůček.

"Prognózovat něco takhle na padesát let dopředu lze za jediného předpokladu, a to právě že ten systém, který v této zemi máme, se nezmění," objasnil své výhrady vůči prognózám na padesát let dopředu.

Jak to bude s věkem odchodu do důchodu?

Debaty se vedou i o tom, kdy se bude odcházet do důchodu, přičemž současný stanovený věk činí 65 let. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se například obává, že když nebude provedená důchodová reforma, hrozí čím dál větší posouvání hranice, která by mohla činit i 70 let a více.

„Lidé už mají v průměru v 62 letech velké zdravotní obtíže. Věk odchodu do důchodu je zastropován na 65, to znamená o tři roky déle. A každý, kdo si to zažije, ví, jak obtížné je ve stáří zvládnout práci i dobrý zdravotní stav,“ varovala.

Ministryně posléze garantovala, že se věk odchodu do důchodu zvyšovat nebude a že se vláda pokusí hledat jiné alternativy financování plánované důchodové reformy. "Mně z toho vychází to, že se bude muset financování důchodů vymyslet v příštích letech přes financování ze státního rozpočtu, a to buď že se sníží výdaje státního rozpočtu v některé oblasti, nebo se podíváme na systém daní," nastínila možný scénář.

Místo důchodů řešíme koronavirus

Maláčová by si představovala důchodovou reformu, kdy by základní důchod činil 30 % průměrné mzdy. Díky tomu by penzisté měli jistých 10 500 korun měsíčně. Rozpočtová rada také kritizovala vládu, že se příliš věnovala koronaviru namísto důchodů. Náklady na epidemii navíc budou znamenat, že se očekávaný státní dluh ve výši 30,5 % HDP vyšplhá na 40 procent. Vinu na tom ponese půlbilionový deficit státní pokladny, který Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení.

"Já bych se nenechal děsit letošním deficitem. Pokud ale uvažujeme o fungování důchodového systému na deset, dvacet, třicet let dopředu, tak musíme minimálně v nějakém časovém horizontu, když už ekonomika bude šlapat," řekl komunista Jiří Dolejš.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Více souvisejících

důchody důchodová reforma důchodci, senioři Vláda ČR Petr Gazdík Jana Maláčová (ČSSD) Eva Zamrazilová Jiří Dolejš

Aktuálně se děje

před 29 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Otevírací doba obchodů o Velikonocích. Zatím není třeba s nákupem spěchat

Lidé ve čtvrtek naposledy v tomto týdnu vyrazili do práce, zítra začíná čtyřdenní velikonoční volno. To je orámované dvěma státními svátky, při nichž jsou v Česku někdy ze zákona zavřené obchody. Dnes ale ještě není třeba s nákupem spěchat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy