Dříve lidé jedli, protože měli hlad. My dnes jíme, protože jsme ve stresu a jídlo nás uklidňuje a dává nám pocit bezpečí. A protože jsme pod tlakem téměř neustále, není to zadarmo a odnese to naše váha. Zajímá vás, proč nás ve stavu stresu, únavy a napětí láká sladké a tučné? Je to jednoduché. Mozek si v takových případech řekne o rychlý přísun energie, chce přežít, ale ví, že ten bohatý a hlavně rychle využitelný zdroj energie nebude zelenina a bílkovina, ale sladko-tučný pokrm. Tím se nervy uklidní, ovšem jen nakrátko.

Tabulky už nestačí

Odborníci odhadují počet žen, které své problémy zajídají, na 4 až 6 procent ve věkové kategorii 25 až 45 let. „Poslední dobou se mi ale zdá, že mám těchto pacientek a pacientů ve své ambulanci prakticky nejvíc,“ říká Dita Pichlerová, obezitoložka z pražské OB kliniky, specializující se na lidi s nadváhou. Dokonce si kvůli tomu rozšířila kvalifikaci v oboru psychologie. „Obezitolog musí být dneska i dobrý psycholog. Už nestačí znát výživová doporučení a kalorické hodnoty. To moji pacienti umějí také. Někdy jim v legraci říkám, že by mohli dělat výživové poradenství místo mne,“ říká lékařka. I když by většina lidí trpících záchvaty přejídání chtěla jen ‚přepnout něco v hlavě‘, cesta je mnohem klikatější.

Telefonát i box pomůžou

Je totiž potřeba vystopovat, jaké emoce přesně vedou k tomu, že je zajíte tabulkou čokolády a sáčkem brambůrků. A když takový stav přijde, je namístě naučit se jej řešit jinak. Pocit samoty třeba telefonátem kamarádce, vztek bušením do boxovacího pytle… Jestliže jíte, i když nemáte hlad, nejspíš za tím emoce budou. Pak je dobré obrátit se tam, kde mají i psychology. Na psychiku se zaměřují třeba v hubnoucích kurzech STOB. „Učíme lidi, aby si jídlo s emocemi nespojovali, tedy aby například zmizelo spojení čokoláda = uklidnění. Když vydrží a tu čokoládu si nedají, opravdu tohle spojení časem zmizí,“ vysvětluje zakladatelka STOB Iva Málková.

Pro zajímavost: Ve Francii dokonce funguje program Mentalslim©, který už názvem evokuje, že štíhlost je zejména v hlavě. V programu jsou proto třeba i relaxační cvičení nebo zjednodušená obdoba akupunktury.

Jak zahnat chutě na sladké a tučné ve 3 krocích

1. krok

PODROBNÉ ZÁPISKY

Pokud jste se doteď odbývali s tím, že na nějaké pitvání se v sobě nemáte čas, je potřeba tento přístup změnit. Jen ten, kdo se má rád, se může změnit k lepšímu. A není to zas tak těžké. Udělejte si jedno příjemné volné odpoledne jen pro sebe.

Co je potřeba udělat? Začít si psát, kdy vás přepadává ‚hlad‘ po sladkém či slaném a jak se u toho cítíte. Není totiž hlad jako hlad. „Může to být hlad po klidu, po lásce, po spokojenosti, po úspěchu. Poznámky o okolnostech, za kterých jíme, jsou tedy zásadní,“ říká nutriční terapeutka ze studia Yogata Ivana Jungová. „Jakmile není důvodem ke konzumaci jídla hlad a zároveň nemáte na příjem potravy klid po všech stránkách, trávicí orgány a zpracovávání potravy fungují jinak. V důsledku to vede hlavně k ukládání tuku,“ dodává odbornice.

I když se vám váš seznam nebude líbit, zkuste sami sebe přijmout i se všemi těmi pytlíky chipsů a čokoládovými tyčinkami. Teď už víte, že jíte kvůli napětí, strachu či nudě, nikoli proto, že jste nemožní. Ke každé z emocí na seznamu si připište alternativní program: „Když se budu cítit úzkostně, půjdu na procházku se psem.“ Nebo si pustíte hudbu, kterou máte rádi, případně zavoláte člověku, se kterým se vždycky nasmějete.

2. krok

PŘEDSTAVUJTE SI, JAK JSTE ŠTÍHLÍ

To negativní jste nechali na papíře, teď je čas naladit se na budoucnost. Pozitivně. Zapomeňte na nereálná předsevzetí, že za dva měsíce zhubnete 15 kilo, která vás jen týrají. Ve své mysli se musíte vidět jako štíhlí a spokojení. Vezme vám to další odpoledne. Vypněte telefon a usaďte se na pohovku.

Zavřete oči a sněte

„Představujte si, jak chcete vypadat. Uvažujte o sobě kladně – že už vytouženou váhu máte,“ doporučuje Ivana Jungová. Naopak si neříkejte, že jste silnější, nebo dokonce tlustí. Ani že v určitém věku to tak je nebo že s tím nejde nic dělat. „Pořád se zkrátka vnímejte vitálně,“ dodává nutriční terapeutka.

Otevřete se změnám

Nejprve se zklidněte a dýchejte zhluboka a pravidelně. K tomu výborně poslouží například technika progresivní relaxace, kdy střídavě zatínáte a uvolňujete svaly různě po těle. Představte si pláž a na ní sebe – v plavkách a štíhlé. To nabudí vaši motivaci. Zároveň si zkuste představit, jak vaším tělem proudí speciální tekutina, které můžete říkat třeba pohoda nebo klid.

3. krok

DÝCHÁNÍM ZAŽEŇTE NEBEZPEČÍ

Přišel čas naučit se nějakou techniku, která vám pomůže, když přijde zátěžová situace. Praktikujte ji po hádce, před důležitou prezentací, ale také před každým jídlem, abyste měli jistotu, že nejíte kvůli uvolnění napětí, nýbrž opravdu z hladu.

Naučte se rytmus srdce

Je to jednoduché: zklidněte dech a nadechněte se dlouze, asi na 5 sekund. Po stejně dlouhou dobu vydechujte. Takto dýchejte několik minut a celou dobu se soustřeďte na své srdce. Na této technice je výhodné, že ji můžete praktikovat kdekoli, na úřadě, ve frontě nebo v autě. Prostě když vás něco rozesmutní nebo rozčílí tak, že byste se nejradši něčím dobrým nakrmili.