Nazvala se pytlem brambor. Přesto jako první žena přeletěla Atlantik, lámala rekordy a určovala módní trendy

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
amelia earhartova
amelia earhartova

Byla jedním ze tří členů posádky, která přeletěla Atlantik. Povedlo se jí něco úžasného a nebylo se čemu divit, že se jí dostalo obrovské pozornosti. Skromná žena Amelia Earhartová však samu sebe nazvala pytlem brambor. Na řízení letadla se totiž nepodílela a připadala si pouze jako zavazadlo.

Zkušenost, která je bezesporu nepopsatelná, však tuto ženu inspirovala k rozhodnutí, že jednoho dne Atlantik přeletí na vlastní pěst. Nebylo to jednoduché, ale cílevědomé ženě se to nakonec skutečně podařilo.

Dívka s netradičními zájmy

Amelia Earhartová nebyla typická holčička. Už jenom svými zájmy a koníčky se velmi lišila. Vystudovala školu zaměřenou na vědu a netajila se tím, že si z novin aktivně vystřihovala články o ženách, které toho hodně dokázaly.

Zajímavostí bylo, že se jednalo o ženy, které uspěly v oborech, jež byly typické pro muže.

Letadlo pojmenovala Kanárek

Koupě prvního letadla, dvouplošníku pojmenovaného Kanárek, byla jen začátkem složité a náročné cesty, kterou se Amelia rozhodla absolvovat.

Aby mohla sama přeletět celý Atlantik, musela podstoupit náročný letecký výcvik a získat licenci. Obdivuhodné bylo, že před Amelií získalo leteckou licenci pouhých patnáct žen.

V roce 1928 se stala členem posádky, která se chystala přeletět Atlantik. Ačkoli to bylo riskantní a cíl nejistý, trojice nakonec úspěšně přistála ve Velké Británii a vzbudila neskutečný ohlas.

Amelie se stala první ženou, která přeletěla Atlantik, ačkoli se na řízení letadla nepodílela. I přesto se dočkala obrovské popularity.

Svého snu se nevzdala

„Možná to jednou zkusím sama“ pronesla Amelia. A taky že ano. Nevzdala se svého snu a o čtyři roky později začala své cíle plnit. Připravovala se na první sólový let Atlantiku, během kterého bude pilotovat žena. To se zatím nikomu jinému nepodařilo.

Let měl trvat přes čtrnáct hodin. Cílem bylo přistát v Paříži. Špatné povětrnostní podmínky, absence navigace a žádné spojení – to všechno by se mohlo zdát jako překážka.

Earhartová nakonec Atlantik skutečně přeletěla, ačkoli kvůli technickým problémům musela přistát v Severním Irsku.

Slávu si zasloužila právem

Tentokrát si Amelia Earhartová slávu skutečně zasloužila. Začala se stýkat se smetánkou, určovala módní trendy, dělala přednášky. Nadále překonávala rekordy a měla další velké cíle.

Amelia Earhartová byla na první pohled skromná žena, která si ale stála za svými sny. I dnes je považována za nejznámější ženskou pilotku, které prvenství v podobě prvního sólového přeletu přes Atlantik rozhodně nikdo neupře.

Autor: Nikol Kolomazníková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články