Režisér Serebrennikov byl v Rusku odsouzen, do vězení ale nepůjde

Moskevský soud dnes shledal známého režiséra Kirilla Serebrennikova vinným z rozkradení státní dotace a potrestal jej tříletým podmíněným trestem. Kritik korupce, byrokracie i ruského vedení vinu popírá. Obžaloba žádala pro Serebrennikova šest let odnětí svobody. Serebrennikovův advokát podle agentury TASS oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Podobné verdikty - tři, resp. dva roky podmíněně - vynesla soudkyně i nad spoluobžalovanými ve stejné věci, Jurijem Itinem a Aleksejem Malobrodským.

"Serebrennikov, Malobrodskij a Itin se dopustili krádeže, jejich organizovaná skupina si podvodným způsobem přivlastnila cizí majetek velkého rozměru a zneužila poskytnutou důvěru," zaznělo v rozsudku.

Supporters clapping outside court after Serebrennikov given a suspended sentence. But his 3 years in pre-trial detention & house arrest still definitely sent a message on the risks of making provocative cultural statements in Russia pic.twitter.com/yC8G2U5pOp

— Alec Luhn (@ASLuhn) June 26, 2020

"Soud shledává, že důkazy plně potvrzují vinu," uvedla soudkyně Olesja Mendělejevová. Námitky, důkazy a argumenty obhajoby tvrdící, že celá státní dotace ve výši 200 milionů rublů (téměř 69 milionů Kč) byla řádně vynaložena na schválený projekt Platforma, odmítla. Ruský stát podle verdiktu utrpěl škodu ve výši 128,9 milionu rublů (asi 44 milionů Kč). Odsouzení mají celou sumu státu nahradit. Nicméně při stanovení výše trestu soudkyně podle listu Kommersant uvedla, že "soud dospěl k závěru, že Serebrennikov, Itin a Malobrodskij se mohou napravit bez reálného (nepodmíněného) trestu".

Serebrennikov byl před třemi lety obviněn, že se svými spolupracovníky zpronevěřil miliony rublů. V roce 2011 režisér zorganizoval projekt nazvaný Platforma, který měl přispět k popularizaci moderního umění, od ministerstva kultury na něj dostal dotaci přes 200 milionů rublů. Podle vyšetřovatelů společně se spolupracovníky vykazovali neexistující náklady a nezákonně se obohatili, což všichni odsouzení popírají.

Serebrennikovův osud vyvolal na ruské umělecké scéně neobvykle širokou vlnu odporu, stíhání režiséra odsoudili také mnozí jeho zahraniční kolegové. Zastavení procesu v otevřeném dopise požadovaly také tisíce kulturních osobností, které upozornily na "hrubé přehmaty ze strany vyšetřovatelů".

Serebrennikovova tvorba je známá i za ruskými hranicemi, jeho filmy se promítaly na festivalech v Cannes i v Benátkách. Umělec se v minulosti kriticky vyjadřoval k rostoucí cenzuře v Rusku a prohlásil, že "vše se vrací k nejžalostnější sovětské praxi". Loni v březnu byl oceněn jako nejlepší ruský režisér za film Léto, který stříhal již v domácím vězení.

Serebrennikov "platí cenu za svobodu, s jakou se vyjadřoval", řekl agentuře AFP krátce před vynesením rozsudku Olivier Py, který je ředitelem festivalu v Avignonu. Proces byl podle něj "rozhodně politický" a svědčící o "návratu do stalinského Sovětského svazu".

Související

Kirill Serebrennikov

Pomsta Kremlu? Známý režisér kritizoval režim, teď mu hrozí šest let vězení

Ruský prokurátor dnes v závěrečném návrhu požádal moskevský soud, aby známého režiséra Kirilla Serebrennikova potrestal šesti lety odnětí svobody. Oznámili to reportéři ze soudní síně. Serebrennikov je obžalován z krádeže 129 milionů rublů (asi 44 milionů Kč) poskytnutých státem na divadelní projekt. Kritik korupce, byrokracie i ruského vedení vinu popírá.

Více souvisejících

Kirill Serebrennikov (režisér) Rusko soudy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení

Generál íránských Revolučních gard Ahmad Haghtalab ve čtvrtek pohrozil, že pokud Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Teherán v odvetě zaútočí na izraelské.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy