Pitný režim u dětí

Voda je nedílnou součástí našeho těla. Tělesné tekutiny plní řadu nenahraditelných funkcí. Tvoří prostředí pro metabolické děje, rozpouští se v nich většina živin, dodávají kyslík, odvádějí zplodiny metabolismu močí, podílejí se na teplotní rovnováze organismu, obranyschopnosti aj. Jako dospělí bychom měli obecně přijmout cca 2 – 3 litry tekutin denně (samozřejmě specifika jsou dle věku, pohlaví, zdravotního stavu, fyzické zátěže, počasí aj.). Dodržování správného pitného režimu je velmi důležité, a proto bychom měli dohlédnout na jeho dodržování u dětí. Jaká jsou specifika pitného režimu u dětí?

Kolik tekutin by děti měly vypít?

Dětský organismus je oproti dospělému tvořen větším podílem vody (zejména v prvních 3 letech života), proto mají děti větší nároky na spotřebu tekutin. Množství tekutin, které by měly za den přijmout, závisí na věku a tělesné hmotnosti dítěte.

U kojenců do 6 měsíců věku zajistí adekvátní příjem tekutin dostatečné kojení, případně náhrady mateřského mléka. V tomto období proto není vhodné nabízet dětem čaj nebo jinou tekutinu. 

Pokud je venku velmi horko, lze udělat výjimku. V takovém případě můžeme kojenci nabídnout menší množství vhodného neslazeného dětského čaje nebo převařenou kvalitní vodu - tzn. s nízkým obsahem dusičnanů, nemusí být kojenecká.

Od věku 6 měsíců, kdy se běžně začíná s příkrmy, je vhodné zavádět dítěti i pitný režim, aby přivyklo na chuť vody.

U batolat a dětí předškolního věku se do pitného režimu započítává také mléko (mateřské, náhrady mateřského mléka, kravské mléko – dle věku dítěte). Zdrojem tekutin je i polévka, zelenina a ovoce. Zbytek potřebných tekutin je třeba hradit vhodnými nápoji. 

Celkové množství tekutin je vhodné rozdělit rovnoměrně do menších dávek během celého dne. Nárazové pití většího množství tekutin není vhodné, zbytečně tím zatěžujeme ledviny.

Přehled doporučeného množství tekutin

Kojenci

110 ml/ kg tělesné hmotnosti

Děti 1 – 3  roky

95 ml / kg tělesné hmotnosti

Děti 4 – 6 let

75 ml/ kg tělesné hmotnosti

Děti 7 – 9 let

60 ml/ kg tělesné hmotnosti

Děti od 10 let

40 ml/ kg tělesné hmotnosti

Dospělí

30 – 35 ml/ kg tělesné hmotnosti

Dle DACH

Na co si dát u pitného režimu dětí pozor?

Je třeba myslet na to, že děti mají sklon k rychlejšímu rozvoji dehydratace – tj. nedostatečné zavodnění organismu, se kterým rostou závažná zdravotní rizika.

Proto je třeba vzít vždy v úvahu i teplotu okolního prostředí, pohybovou aktivitu nebo probíhající onemocnění – zvláště průjem nebo zvracení. 

Pitný režim je třeba adekvátně navýšit, cca 23 násobně oproti běžně vypitému množství. 

Příznaky nedostatečného pitného režimu u dětí a jak to rychle napravit?

Na nedostatečnou hydrataci nás může upozornit únava, bolesti hlavy, pálení očí, vyčerpanost a nepozornost, ale také malátnost dítěte, zástava močení, úbytek hmotnosti a snížení napětí kůže.

Je proto potřeba sledovat množství moči a přítomnost zácpy, u které bychom měli vždy myslet na možný nedostatek tekutin.

Zejména v případech průjmů a zvracení nestačí dodat pouze vodu, ale lépe uděláme, když dítěti podáme rehydratační roztok (k dostání v lékárně), který obsahuje vhodnou koncentraci solí, aby se vstřebaná voda v těle udržela.

Jaké tekutiny jsou vhodné?

Základ pitného režimu dětí by měly tvořit tekutiny, které tělu nedodají žádnou nadbytečnou energii, nejsou zbytečně dobarvované, aromatizované umělými dochucovadly apod. 

Jako naprosto primární zdroj volíme tedy čistou neperlivou vodu (z kohoutku), méně často pak neslazené ovocné a bylinné čaje

Děti si mohou oblíbit i vodu ochucenou čerstvým ovocem (citronem, jahodami, melounem…), která navíc i lákavě vypadá.

Jako doplněk k pitnému režimu můžeme využít 100% džusy ředěné alespoň v poměru 1:1, zde ale mysleme na maximální množství 2 dcl za den, aby nedošlo k překročení doporučené dávky jednoduchých sacharidů a jejich příjem nebyl na úkor jiného čerstvého ovoce.

Pro zpestření pitného režimu můžeme například v létě nebo při nemoci zařadit minerální vody. Preferujeme neperlivé typy, které střídáme a nekupujeme stále stejnou značku, aby nedošlo k překročení minerálních látek. 

Věnujte pozornost informacím na obalech nápojů!

I u nápojů je potřeba pozorně číst etikety na obalech. U dětí do 1. roku je nevhodné podávat jakékoliv sladké nápoje, a přesto jsou na trhu granulované čaje, které jsou sice bez cukru (sacharózy), ale obsahují glukózu a maltodextrin, což jsou také sladidla. Nevědomky tak své děti učíme na sladkou chuť nápojů a ne na přirozenou chuť vody. 

Jaké tekutiny bychom měli nejen dětem zařazovat minimálně?

Naprosto nevhodné jsou sycené ochucené limonády, a to nejen pro děti. Jedna plechovka s nápojem může energeticky zastínit i jedno denní jídlo. Zcela nevhodné do 15 let jsou kolové nápoje, protože obsahují kofein!

Velmi snadno pak dochází nejen k návykům na přeslazené zdroje tekutin, ale také k pozitivní energetické bilanci, což v dlouhodobějším horizontu vede k rozvoji obezity, cukrovky, srdečně-cévních onemocnění, ztučnění jater a zubního kazu. 

Není vhodné ani nadměrné pití minerálek – mohou zbytečně zatěžovat dětský organismus nadbytkem iontů.

Mezi nevhodné nápoje patří také perlivé nápoje, protože zkreslují pocit uhašení žízně, přestože příjem tekutin nebyl nedostatečný. Mohou navíc způsobovat nadýmání a bolesti bříška. 

Dále bychom měli dávat pozor i na nápoje obsahující chinin, energetické a alkoholické nápoje

Pozor i na nealkoholické pivo, které někteří rodiče volí jako vhodnější variantu k sladkým limonádám. Pořád se jedná o pivo, které svou chutí pivo velmi připomíná, což zvyšuje pravděpodobnost, že ho v budoucnu dítě vymění za alkoholické. Dítě tak můžeme od útlého věku podporovat v rozvoji závislosti. I v nealkoholickém pivu navíc bývá do 0,5 % zbytkového alkoholu, který by děti neměli vůbec konzumovat.

Tipy na zlepšení pitného režimu u dětí

  • Jděme příkladem! Děti opakují to, co vidí, že děláme!
  • Nezapomínejme, že nápoj by měl být součástí každého jídla.
  • Nachystejme dětem plný džbán nebo jinou nádobu s pitím – takovou, aby si z ní mohlo samo nalít, a určeme si místo, kde ji vždy najde a může se tak kdykoliv napít.
  • Nechme děti, aby si vybrali láhev do školy nebo novou skleničku na doma, která se jim bude líbit a ze které budou rády pít.
  • Snažme se zamezit dlouhodobému působení sladkých nápojů na zubní sklovinu – je lepší nalít dětem sladký nápoj do menší skleničky, než je nechat ho popíjet celý den.
  • Experimentujme a snažme se s dětmi vyrábět si vlastní ochucené vody: stačí do vody vymačkat citrón, nakrájet okurky, přidat bylinky… Vodu také můžeme ochutit ovocem zamrzlým v ledových kostkách. 

Pitný režim je nedílnou součástí podpory zdraví. Proto je vhodné věnovat mu dostatečnou pozornost a naučit děti, že dostatečně pít je důležité. Návyky, které se jako děti naučíme, nám často vydrží na celý život. 

Zkusme děti vést k tomu, že sladké nápoje jsou jen výjimečným  zpestřením, a ne základním stavebním kamenem pitného režimu. Dost možná jim ulehčíme pozdější život v tom, že se nebudou muset “závislosti” na sladkém pití odnaučovat.   

Autoři: Tým nutričních terapeutek Nutrifit

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Jídlo pro děti". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*