InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Malíř vystavující v plánské Galerii Fara má kořeny v Sezimově Ústí

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

PLANÁ NAD LUŽNICÍ – Výstavu obrazů s názvem Návrat do mládí otevřeli v pátek 26. června v Plané. V podvečer začala v Galerii Fara vernisáž výstavy malíře Karla Práška. Zahájili ji starosta Jiří Šimánek a kurátor Pavel Talich. „K výstavě máme katalog, ovšem do tisku jde v současné době ještě komplexnější katalog o 280 stranách. Karel Prášek je spojený s jižními Čechami, jeho otec totiž pochází z blízkého Sezimova Ústí – z Paďous. V roce 1966 Karel Prášek vstoupil do uměleckého dění Paříže. Formoval ho abstraktní malířský styl. V roce 2004 o něm napsal komentátor: Jeho mistrný výtvarný projev je nezaměnitelný. Odstíny barev míchá přímo na plátně.

Pracuje s valéry modré barvy. Měl období, kdy používal převážně zelenou, hnědou, nebo oranžovou barvu. Své obrazy skládá do mozaiky barevných plošek oddělených chlupatými čarami," uvedl výtvarníka Pavel Talich.

Karel Prášek žije a tvoří střídavě v Praze a v Božejově poblíž Nových Hradů a Trhových Svinů. Do Paříže se dostal ve svých šestnácti letech, kdy jeho otec tam působil jako novinář – zpravodaj. V současnosti jezdí do Paříže nebo do Francie 5 až 7 krát v roce. Otec i dědeček si rádi malovali, ovšem pouze pro sebe.

Druhý dědeček pracoval na dráze. Takže jablko nespadlo daleko od stromu a Karel Prášek k malířství přidal ještě koníčka – železnici, sbírá modely lokomotiv. Oblíbeným malířem pro výtvarníka je Pablo Picasso. „Tvůrce má něco vytvořit sám, ne převádět třeba přírodu na plátno," říká Karel Prášek.

Na vernisáži zahrálo klarinetové duo Karel Biško a Jan Perník. David Blažek z infocentra Fara návštěvníky pozval na malé občerstvení.

Výstava v Galerii Fara je retrospektivní k umělcovým kulatým (sám říká špičatým) narozeninám a určitě stojí za zhlédnutí. Vždyť řada jeho obrazů je ve Francii nebo jeden také visí na radnici v německé Kostnici.

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jména starostů 

    Reagovat

     

    Tohle je drobnost, ale kdo četl sobotní Táborský deník, tak se dozvěděl, že starostou Plané je Jindřich Bláha :-)

    Vloženo 29.6.2020 10:56:27

  • Táborský 

    Reagovat

     

    Paní Výborná,
    pouze pro Vaší informaci. Pokud to nevíte tak vězte, že starosta Plané se nejmenuje Jiří Šimáček, ale Jiří ŠIMÁNEK... To jen pro příště, až zase něco budete chtít napsat...

    Vloženo 27.6.2020 07:33:41

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Pane Táborský,
      děkuji Vám za upozornění, už jsem opravila. Zkrátka jsem se přepsala. Pan starosta Jiří Šimánek ví, že vím, že se jmenuje Jiří Šimánek. Ještě jednou díky. Zdravím EV

      Vloženo 27.6.2020 07:51:53

      • Vera 

        Reagovat

         

        Paní redaktorko, vy snad nepíšete články aby se na vás nemračil starosta ale pro čtenáře. Nemusíte zrovna lézt Šimáčkovi Šimánkovi do zadku.

        Vloženo 29.6.2020 13:16:52

        • Eva Výborná 

          Reagovat

           

          Paní Vero, máte pravdu, píšu pro všechny čtenáře, pro ty slušné i pro ty neslušné.
          EV

          Vloženo 17.10.2020 00:12:36

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace