Nepokořený duch. Životní příběh Milady Horákové

27. červen 2020

Pětidílný dokument nahlíží do zdánlivě odvátých dějů a dramat v životě Milady Horákové s pomocí svědectví posledních žijících pamětníků a spolupracovníků této političky.

Milada Horáková se narodila 25. prosince 1901. Už během studií práv na Univerzitě Karlově se zapojila do ženského hnutí. Spolupracovala s Františkou Plamínkovou, poslankyní strany národně socialistické a zakladatelkou ve své době vlivné Ženské národní rady.

Průvodní slovo: Miloš Doležal a Michal Šimek.
Z rozhlasového archivu byl použit záznam procesu z roku 1950.
Účinkují: Zora Dvořáková, Dr. Antonín Suma, Jakub Černín, Jana Horáková-Kánská, Jana Franková, Rudolf Pellar
Režie: Josef Lédl
Natočeno: 2002

Jako právnička byla činná především v zajištění rovnosti mužů a žen před zákonem. Sama sebe počítala mezi feministky a usilovala o zlepšení postavení svobodných žen a nemanželských dětí.

Milada Horáková a další obžalovaní v soudní síni

Společně s manželem se během druhé světové války zapojila do odbojové činnosti. Oba byli zatčeni, následovaly kruté výslechy na gestapu a několikaleté věznění na Pankráci, v terezínské Malé pevnosti a nakonec v Aichachu u Mnichova.

Po válce vstoupila do znovuobnovené národně socialistické strany a stala se poslankyní Národního shromáždění. Byla kritičkou nedemokratických tendencí komunistické strany, za což byla sledována StB a později v roce 1950 i zatčena v rámci vykonstruovaného politického procesu. Během něho byla odsouzena k trestu smrti a jako jediná žena popravena.

autoři: Michal Šimek , Miloš Doležal
Spustit audio