Zastupitelé Prahy 6 jednali o letišti

Zastupitelé Prahy 6 požadují před jakýmkoliv rozhodnutím o stavbě paralelní dráhy na Letišti Václava Havla další odborné podklady a především stanovisko hlavního města Prahy.

Vyvozovat z usnesení zastupitelstva souhlas se stavbou paralelní dráhy a s dalším rozvojem letiště, jak to prezentují některá média, je zavádějící.

„Zastupitelé MČ Praha 6 po dlouhé diskuzi souhlas se stavbou paralelní dráhy nevyjádřili, navíc si stanovili podmínky jakéhokoliv svého budoucího rozhodnutí – patří mezi ně koordinace se silničním okruhem, napojení železnicí a právně závazné omezení provozu letiště," říká k tomu místostarosta Jan Lacina.

Praha 6 požaduje před projednáním stanoviska k územnímu řízení záměru „Paralelní dráha RWY 06R/24L, Letiště Praha/Ruzyně" po investorovi (resp. státu) vypořádání podmínek MČ Praha 6 z procesu EIA a dále zejména koordinaci záměru s liniovými stavbami státu či HMP (SOKP, železnice, metro), podmiňující investici napojení kolejovou dopravou a právně závazné omezení provozu letiště.

Letiště Václava Havla je jedním z důležitých partnerů městské části a potažmo i hlavního města. Svými potřebami, provozem a v podstatě i možnostmi výrazně ovlivňuje rozvojové možnosti čtvrti v západní části a z hlediska životního prostředí výrazně ovlivňuje život čtvrti ve všech sledovaných oblastech ekologických, ekonomických a společenských disciplín. Městská část Praha 6 vyzývá hlavní město Prahu k vyjádření jasného postoje k předmětné problematice a k aktivní spolupráci na prosazování obecních zásad a požadavků.

Praha 6 po tři desetiletí zaujímá konzistentní postoj k letišti, jeho rozvoji, potřebám i provozu. Chápe skutečnost kontaktu letiště s obydlenými částmi města i snahy provozovatelů o povýšení letiště na zařízení 21. století. Na druhé straně však Praha 6 vždy důsledně hájí potřeby občanů, dohodnuté limity provozu i dopady z nich vyplývající. Od omezení nočního provozu až po např. dočasného zrušení pravidla "use it or lose it". Dohodnuté kompenzace z provozu či jeho porušování obrací MČ P6 do zlepšování životního prostředí souvisejících území, má s letištěm otevřeno několik programů umožňujících např. dětem zahraniční studium apod.

26. 6. 2020; TZ: ÚMČ Prahy 6

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Labutě v nesnázích

Zachráněné labutě, vodní léčebna/Lesy hl. m. Prahy

Od začátku roku jsme pomohli už 13 labutím.

Praha umístí na vodárenské objekty fotovoltaické elektrárny

Foto: fotovoltaika/PVK

Na patnácti vodárenských objektech po celém území hlavního města a v Káraném se letos objeví fotovoltaické elektrárny.

Na Trojce proběhl 47. ročník biatlonového závodu Žižkovská stuha

Foto: biatlon/ ÚMČ Praha 3

Dne 21. dubna 2024 se v malebném prostředí Parku Parukářka a na střelnici Kapslovna uskutečnil již 47. ročník tradičního...

Pražské školy z pohledu pražských hygieniků

Foto: HSHMP

Hygienická služba Hlavního města Prahy provedla v období prvního čtvrtletí 2024 v rámci výkonu státního zdravotního...

reklama
reklama
reklama