Ve Francii zadrželi podezřelé z krádeže Banksyho díla, graffiti bylo v důmyslném úkrytu

Francouzská policie zadržela šest podezřelých z loňské krádeže díla připisovaného britskému streetartovému umělci Banksymu z pařížského klubu Bataclan, které se tento měsíc našlo v Itálii. Podezřelé policie v pátek obvinila a vzala do vazby, oznámila dnes agentura AFP s odvoláním na policejní a soudní zdroje.

Zmíněných šest podezřelých policisté zadrželi tento týden v departamentech Isère a Horní Savojsko na jihovýchodě Francie. Dva z nich byli obviněni z krádeže v organizované skupině a čtyři další z přechovávání kradených věcí v organizované skupině. Všichni skončili v policejní cele.

Two were charged with theft while the other four were charged with concealing theft, and all six were placed in pre-trial detention

— AFP news agency (@AFP) June 27, 2020

Zástupci italské prokuratury 11. června veřejnosti ukázali graffiti Banksyho, které loni zmizelo z Bataclanu. To bylo nakonec nalezeno na půdě vesnického domu ve střední Itálii. Prokurátor Michele Renzo řekl, že motivem krádeže byly zřejmě peníze, uvedla agentura ANSA.

Graffiti na protipožárních dveřích v klubu Bataclan, kde teroristé v roce 2015 zavraždili 90 lidí, zobrazuje truchlící zahalenou ženu. Z klubu malba zmizela loni, kdy ji kdosi ukradl i s dveřmi. Prokuratura ve městě L’Aquila, která vede vyšetřování, uvedla, že díky spolupráci francouzských a italských úřadů se podařilo graffiti najít "v důmyslném úkrytu" na půdě venkovského domu poblíž městečka Tortoreto u pobřeží Jaderského moře.

Podle policie měl na půdu domu přístup pouze majitel nemovitosti. Čínská rodina, která v domě bydlí, o ukryté malbě vůbec nevěděla.

Zástupce francouzského velvyslanectví v Itálii Christophe Cengig řekl, že nalezení díla je pro Francii dobrá zpráva. "Patří Bataclanu, patří všem Francouzům," citovala jej agentura AP. Majitelé hudebního klubu prý byli nadšeni, když se o nálezu dozvěděli.

Populární Brit Banksy patří ve světě výtvarného umění ke stále více ceněným autorům, jeho identitu však nikdo nezná. Ví se o něm pouze to, že pochází z Bristolu a od konce 90. let minulého století žije v Londýně. Jméno si udělal svými často sociálně kritickými i kontroverzními díly, která se kromě Británie objevila například i na zdech ve Spojených státech nebo v palestinském Pásmu Gazy. Jeho olejomalba znázorňující šimpanze zasedající v parlamentu se loni v aukční síni Sotheby's prodala za téměř deset milionů liber (téměř 300 milionů Kč).

Související

loď Louise Michel

Banksy vypravil do Středozemního moře loď, bude zachraňovat migranty

Britský streetartový umělec Banksy finančně podpořil plavidlo na pomoc migrantům ve Středozemním moři. Loď, která už ve vodách operuje a kterou zdobí výtvarníkovo dílo, zachránila bezmála 90 lidí, informoval server deníku The Guardian. Plavidlo vyplulo 18. srpna ze španělského přístavu Borriana.

Více souvisejících

Banksy krádeže Umění Francie Paříž

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy