Filmová upoutávka týdne: Johnny Depp jako brutální plukovník čeká na barbary

Bezmála rok po premiéře na filmovém festivalu v Benátkách dostane publikum možnost zhlédnout hvězdně obsazené drama režiséra Cira Guerry. V adaptaci světoznámého románu Waiting for the Barbarians (Čekání na barbary) Johna Maxwella Coetzeeho hrají Johnny Depp, Mark Rylance a Robert Pattinson.

Děj je soustředěn na hranici blíže nespecifikované země, na kterou dohlíží z pověření všemocného „Impéria“ loajální úředník (Mark Rylance). Pověstem o blížící se válce s okolními barbary nevěnoval pozornost, z apatie ho ovšem probudí příjezd plukovníka Jolla (Johnny Depp). Ten dostal příkaz zabezpečit hranice a informovat o všech aktivitách. S bezcitnou samozřejmostí se pustí do násilných výslechů původních obyvatel.

Příběh i dnešní doby

Román jihoafrického spisovatele Johna Maxwella Coetzeeho poprvé vyšel v roce 1980. Kniha si vysloužila několik prestižních ocenění, a v roce 2005 se dokonce stala základem k opernímu zpracování. Autor obdržel v roce 2003 Nobelovu cenu za literaturu.

Filmovou adaptaci režíroval kolumbijský filmař Ciro Guerra. Natáčení přiblížil ve vyjádření pro festival v Benátkách: „Když jsme začali pracovat na adaptaci románu J. M. Coetzeeho, myslel jsem, že se příběh odehrává v dalekém světě a ve vzdálených časech. Jak se vyvíjelo natáčení, začal jsem cítit, jak se daleký čas a místo přibližují. Nyní, po dokončení, se nějak proměnil v příběh z naší dnešní doby.

Herci na slávu už nečekají

Ústředního bezejmenného úředníka ztělesnil Brit Mark Rylance. Mezi lety 1995 a 2005 byl uměleckým ředitelem londýnského Divadla Globe. Nejen v tomto období získával nesmírné uznání za své režijní a zejména herecké výkony. Je držitelem tří divadelních cen Tony. V roce 2015 slavil mimořádný úspěch rovněž v televizi a ve filmu. V minisérii Wolf Hall představoval Thomase Cromwella a ve snímku Stevena Spielberga Most špionů sovětského tajného agenta. Za tuto roli obdržel Oscara jako nejlepší herec ve vedlejší roli.

Robert Pattinson
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Další hvězda snímku, Johnny Depp, má za sebou výjimečně členitou hereckou kariéru, která mu přinesla status zářné hollywoodské celebrity i uznání kritiků. K jeho nejslavnějším rolím patří postavy ve snímcích režiséra Tima Burtona (například ve filmech Střihoruký Edward /1990/ nebo Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street /2007/) a samozřejmě i extravagantní pirát Jack Sparrow ze série Piráti z Karibiku (2003–2017).

Role důstojníka Mandela se v Čekání na barbary ujal Robert Pattinson. Ten se proslavil coby dlouhověký upír ve filmových adaptacích románů Stmívání (2008–2012). Od té doby vyhledává náročné role v nezávislých produkcích. Do české distribuce se například dostaly jeho snímky Ztracené město Z (2016), Dobrý časy (2017) nebo horor Maják (2019). 

Čekání na barbary bude mít americkou premiéru 7. srpna 2020. České uvedení zatím nebylo oznámeno.